Upptäckterna – Perseverance första år på Mars

2022-02-17 13:53  

Sedan rovern landade på Mars har den rullat mindre än 3 km. Perseverance är dock understödd av helikoptern Ingenuity – här är vad de har hunnit med och upptäckt under det första året på den röda planeten.

Nasas rover Perseverance letar efter spår från tidigare liv på Mars. Roboten byggdes av Nasas Jet Propulsion Laboratory, med erfarenhet från föregångarna Spirit och Opportunity. Perseverance omvandlar dock värme från sönderfallet av plutonium-238 till el.

Den är stor som en bil. Cirka tre meter lång, 2,7 meter bred och 2,2 meter hög, och med en vikt strax över ett ton. Ett ess i rockärmen är att roboten bär med sig Ingenuity, världens första rymdhelikopter – som laddas med solpaneler.

30 juli: Perseverance resa mot Mars

Den 30 juli 2020 inleddes resan mot Mars, och den 18 februari 2021 landade Perseverance i nedslagskratern Jezero. Vad har då rovern och helikoptern hunnit med på ett år?

Efter att instrumenten ombord hade kalibrerats så genomfördes den första provkörningen den 4 mars 2021, en resa på 6,5 meter som tog 33 minuter, skriver Nasa.

19 april: Ingenuity lyfter

Trots att helikoptern hade vissa problem med rotorbladen under de inledande testerna så kunde Ingenuity lyfta den 19 april. Under flygturen som varade i 39,1 sekunder lyfte farkosten till tre meters höjd. Ytterligare tre flygningar genomfördes i april – och under ett femte test i början av maj steg Ingenuity till tio meters höjd och tog sig 129 meter.

Helikoptern var byggd för att hålla en månad, men sedan de inledande testerna har den fortsatt att genomföra flygningar med några veckors mellanrum. Under 2021 blev det 18 stycken, med ytterligare en i år – och totalt är 13 flygningar planerade för 2022.

9 juni: Perseverance första vetenskapliga uppdrag

Den 9 juni avslutades etableringsfasen och Perseverance inledde sitt första vetenskapliga uppdrag i vad som en gång utgjorde en sjö. Den 6 augusti samlades det första provet in, och under 2021 togs totalt sex prover i kratern. Ett problem är oväntat porösa bergarter som innebär att strövarens borr för ändamålet har förvandlat stenen till damm.

Perseverances tar en selfie tillsammans med Ingenuity. Foto: Nasa

Sedan landningen har rovern hunnit avverka 2,9 km. Under året har Perseverance skickat mer än 100 000 bilder till jorden, totalt 50 gb data. Där ingår även de första ljuden från Mars, som presenterades i oktober.

Det här händer på Mars nu

Planen är nu att nå Jezero-kraterns uttorkade floddelta, med förhoppningen om att ta bilder på mikroskopiska fossiler. Enligt New York Times är det dock mer sannolikt att en sådan upptäckt kräver att proverna undersöks på jorden. Enligt Nasa kommer man att kunna frakta hem Mars-stenarna med en expedition 2031, innan den första människan sätter sin fot på den röda planeten. 

Det ska dock sägas att Nasas rover Curiosity, som har rullat på Mars sedan 2012, nyligen hittade tecken på att det har funnits liv på planeten. I Galekratern upptäcktes kol-12-isoptoper, som finns i allt verksamt liv på jorden. Det rapporterar Rymdstyrelsen.

John Edgren

Mer om: Mars Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt