Två frågor Nasa behöver svar på innan de kan skicka människor till månen

2022-06-16 15:32  
Gruithuisen-domerna. Foto: Nasa/GSFC/Arizona State University

Nasa vill skicka människor till månen igen inom några år. Men först behöver vi få svar på några livsviktiga frågor.

Nasas plan har varit att skicka människor till månens yta igen 2025. Det skulle i så fall bli för första gången på över 50 år. Inom ramen för månprogrammet Artemis vill rymdorganisationen också anlägga en bas på månen och en rymdstation i omloppsbana. 

Tidigare i juni offentliggjorde Nasa två forskningsprojekt som ingår i Artemis. De kan hjälpa oss besvara två viktiga frågor, skriver Inverse.

  1. Vad pågår i månens inre?
  2. Hur kan människor överleva i den hårda rymdmiljön?

Den första frågan ska besvaras av The Lunar Vulkan Imaging and Spectroscopy Exloprer, Luna-Vise. 

Det finns tecken på att det kan ha pågått vulkanisk aktivitet på månen för miljarder år sedan. Luna-Vise ska utforska ett möjligt sådant område: Gruithuisen-domerna. 

Gruithuisen-domerna. Foto: Nasa/GSFC/Arizona State University

Luna-Vise består av en stationär landare utrustad med en kamera och en strövare som ska utforska platsen i ungefär tio dagar. Under tiden ska rovern göra analyser av dammprover. Det här kan ge svar på hur domerna har formats, hur gamla de är och vad de består av.

Hur påverkar rymdstrålningen?

Den andra frågan ska besvaras av Leia, The Lunar Explorer Instrument for space biology Applications. Leia är utrustad med sensorer och levande jäst (Saccharomyces cerevisiae). Leia ska skickas till månens yta, där den ska övervaka hur strålning och månens gravitation påverkar jästcellerna över tid. På så sätt hoppas forskare få svar på hur en levande organisms hälsa påverkas av den miljön. 

I dag vet vi inte hur rymdstrålningen på månen skulle påverka vårt dna. På jorden har vi atmosfären som skydd mot rymdstrålning.

Om forskare reder ut vilka av våra gener som kan drabbas hårdast av rymdstrålningen kan de också potentiellt utveckla effektiva behandlingar. Dessa skulle minimera strålningens skadliga påverkan på astronauter på månen, och senare på Mars.

Både Leia och Luna-Vise ska lämna Jorden omkring 2026, enligt nuvarande tidplan.

Ania Obminska

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt