Tusen hemmaladdare sköter frekvensen i elnätet

2020-06-26 14:59  

Elbilsladdare hos omkring 1 000 privata hushåll ska användas för att reglera frekvensen i elnätet. Men elkunderna vet inte om det.

Det svensknorska elbolaget Tibber förkvalificerade sig nyligen hos systemansvariga Svenska kraftnät för att lämna bud på frekvensreglering. Omkring 1 000 svenska hushålls elbilsladdare ska styras så att frekvensen i elnätet hålls på rätt nivå.

Om frekvensen blir för hög, kan elbilsladdarna tanka ur effekt från elnätet och fylla elbilens batteri med energi. Om frekvensen blir för låg kan bilarnas laddning minskas eller stängas av.

Energi kommer dock inte att gå åt andra hållet, så att elbilarnas batterier ger energi till elnätet.

–  Det är inte tekniskt möjligt för tillfället. Det finns en del pilotprojekt som planerar att göra det också men bara i liten skala. Det kommer nog inte att hända kommersiellt förrän 2030 eller så, säger Elina Koivisto, marknadschef på Tibber.

Enligt företaget är det första gången i världen som balansering görs genom kundernas elbilsladdning. Anna Jäderström, enhetschef på Svenska kraftnät, håller med om att det åtminstone är första gången som hushåll är med och reglerar frekvensen i elnätet på kommersiell basis.

– Det är utmärkt att man kan utnyttja resurserna där de behövs som mest just då, säger hon.

"Inget vi vill dölja för kunderna"

Tibber uppger sig ha tusentals svenska elkunder som är utrustade med laddboxen från Easee. Programvaran som krävs för att styra laddningen har utvecklats av Tibber.

De 1 000 elkunder vars laddare ska reglera frekvensen finns i elområde 3, det vill säga mellersta Sverige. Främst handlar det om villor utanför storstäderna, framför allt Stockholm och Göteborg.

För att laddboxen ska kunna användas till frekvensreglering måste dess ”smart laddning”-funktion vara aktiverad. Det väljer kunden själv. Om funktionen är aktiverad styrs laddningen så att bilbatteriet fylls på när spotpriset är lågt. Dessutom får kunder som har smartladdningen påslagen 50 procents rabatt på elen som går till laddboxen.

Laddbox för hemmabruk från Easee. Foto: Tibber

Tibber planerar att endast vara med och frekvensreglera på natten, när elbilarna vanligtvis står parkerade. På måndag siktar företaget på att lämna sitt första skarpa bud till Svenska kraftnät.

Men kunderna har inte fått någon information om att deras laddare ska användas för frekvensreglering.

– Det är absolut inget vi vill dölja för kunderna. Men när vi pratar om det måste det vara enkelt. När vi börjar frekvensreglera och laddboxen beter sig på ett sätt som kunden inte förstår, om den kanske inte laddar bilen den timme när spotpriset är som lägst, då måste vi ha bra förklaringar. Det blir en utmaning för oss att kommunicera på ett begripligt sätt, säger Jakob Jönsson, finanschef på Tibber.

"En drömbild är gratis elbilsladdning"

Den frekvensregleringstjänst som Tibber har kvalificerat sig för kallas för FCR-N (se faktaruta). Den lägsta nivån för ett bud är 0,1 MW. För att nå den nivån räknar Tibber med att det behövs ungefär 100 laddboxar.

– Men en del av dem är reserver. Om en del åker iväg på natten måste vi kunna ersätta dem. Det är nästan lika många i reserven som dem som faktiskt levererar frekvensreglering, så det är en väldigt stor säkerhetsmarginal, säger Jakob Jönsson.

Enligt förkvalificeringen kan Tibber leverera upp till 1 MW i frekvensreglering.

Företaget har stora förhoppningar knutna till stödtjänster till elsystemet.

– Vi vill kunna vara med på så många marknader som möjligt och skapa så mycket värde från flexibiliteten som möjligt. En långsiktig drömbild är att vi ska kunna erbjuda gratis elbilsladdning till kunderna om vi får det mesta värdet ur flexibiliteten, säger Jakob Jönsson.

Frekvensreglering

Frekvensen i det nordiska elsystemet ska hållas på 50 Hz. Om den går ned för mycket måste effekt tillföras elsystemet och om den går upp för mycket måste effekt tappas ur.

Det finns flera typer av frekvensregleringstjänster:

FCR-N: Normal reglering när frekvensen varierar mellan 49,9 och 50,1 Hz. Kravet är att 63 procent av effektresursen ska aktiveras inom 60 sekunder och 100 procent inom tre minuter.

FCR-D: Reglering vid någon form av störning som innebär att frekvensen sjunker under 49,9 Hz. Kravet är att resursen ska aktiveras till 50 procent inom fem sekunder och till 100 procent inom 30 sekunder.

FFR: Ny från 2020. Effektresursen ska vara fullt aktiverad inom 0,7 sekunder om det görs vid 49,5 Hz, inom 1,0 sekunder om aktivering görs vid 49,6 Hz eller inom 1,3 sekunder om aktivering görs vid 49,7 Hz. Aktören väljer något av de tre alternativen för sitt bud. Uthålligheten ska vara antingen 5 eller 30 sekunder och resursen ska vara redo för återaktivering inom 15 minuter.

Linda Nohrstedt

Mer om: Laddare Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt