Tre lanserar Sveriges första publika 5g-nät

2019-12-16 12:00  

Boende i Enskede i Stockholm blir de första konsumenterna som får testa 5g. Till en början ska 100 hushåll få pröva mobilt bredband via det nya mobilnätet.

Den uppskjutna auktionen av viktiga frekvensband har fördröjt 5g-lanseringen i Sverige, till operatörernas stora förtret, vilket Ny Teknik har skrivit om. Men nu tar Tre saken i egna händer och lanserar landets första 5g-nät för konsumenter i Enskede i södra Stockholm.

– Det här är ett försök från vår sida att sparka igång resan. Medan andra länder springer om oss har vi gjort allt vi kan i labbmiljö. Vi ser det här som ett startskott, säger Tres vd Haval van Drumpt till Ny Teknik.

Det är enligt Tre det första 5g-nätet i Sverige som körs på kommersiella frekvenser, och första gången som slutkonsumenter får testa på nästa generations mobilnät. Sedan tidigare finns ett antal testbäddar där operatörer, forskare och industrin testar 5g.

Läs mer: Den svenska 5g-utbyggnaden i limbo: ”Vi är besvikna och frustrerade”

Tre har använt en del av ett spektrum i 2,6 GHz-bandet, som operatören tidigare har använt för kapacitet. Det är inte en av de frekvenser som pekats ut som viktiga för 5g, och ger inte de höga hastigheter som utlovas i högre delar av radiobandet. Men i tester har Tre ändå nått upp i hastigheter på uppemot 700 megabit per sekund i nedladdningshastighet, och fördröjningen i överföringen är avsevärt lägre än vid 4g-trafik i samma frekvensband.

100 hushåll får testa 5g gratis

Läs mer: Inget inbyggt 5g-modem i Qualcomms nya värstingchip

I det första skedet ska 100 hushåll som bor i Enskede få testa på nätet. Intresserade personer kan själva ansöka till Tre om att få testa tekniken. De som väljs ut kommer att få en mobilrouter som ger en fast trådlös internetuppkoppling i hemmet och får använda tjänsten gratis under testperioden.

– Vi tar in kunder löpande och börjar antingen den här sidan året eller under första veckorna 2020. Men förhoppningsvis är några igång redan innan årsskiftet, säger Haval van Drumpt.

De få mobiltelefoner med stöd för 5g som hittills har lanserats har inte stöd för det spektrum som Tre kommer att använda i Stockholm, därför ligger fokus i det här skedet på att testa mobilt bredband.

Läs mer: ”Dataspel kan bli 5g-teknikens killer app”

Om auktionerna av de mer kritiska frekvenserna i 2,3 GHz -banden och 3,5 GHz-banden dröjer ytterligare, skulle utbyggnad av fler lokala 5g-nät i 2,6 GHz-bandet kunna bli aktuellt på vissa specifika platser.

– Det är ett mellanband så det handlar om något som går att använda i ganska urbana områden, det är inte för yttäckning. Tillgängligheten på routrar och framförallt mobiltelefoner med stöd för det här frekvensbandet styr också. Skulle auktionen dra ut alltför långt på tiden skulle det kunna bli en brygga, men vi behöver stora frekvensmängder och det har vi inte i det här bandet, och det sätter begränsningar, säger Tres teknikdirektör Per Stigenberg.

Simon Campanello

Mer om: 5G Tre

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt