Test: Z Fold 3 och Z Flip 3 – så bra är Samsungs nya vikbara duo

2021-09-21 13:01  

Samsung Galaxy Z Flip 3? Något av en flopp. Men Galaxy Z Fold 3? Där får jag nog med lite betänketid säga flipp, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Samsung tycks vid det här laget övertygade om att vikbara smarttelefoner är mobilerans nästa evolutionära steg. Nu återstår bara att övertyga resten av världen om den saken. Två nya modeller – Z Fold 3 och Z Flip 3 – har åtminstone muterat till prislappar som inte omedelbart skrämmer slag på presumtiva kunder. 

Eller ja, Z Flip 3 åtminstone. Den börjar på 11500 kronor, vilket är nästan som en vanlig smartphone i premiumklassen. Och den är nästan som en vanlig smartphone i premiumklassen. Förutom att den går att fälla ihop till en nästan-kvadratisk kloss. Och jo, det är mer eller mindre det hela: den är lite enklare att få ner i jackfickan. 

Z Fold 3 ser också – nästan – ut som en vanlig Galaxy-modell men fälls inte ihop, utan upp, och förvandlas då till en behändig och förtjusande minisurfplatta. I Samsungs vikbara duo är den förstås stjärnan, men med ett startpris på 19500 kronor måste den fortfarande betraktas som en lyxpryl för early adopters.

Flip är gullig men plågas av kompromisser

Låt oss börja med Flip. Det ger mig nästan dåligt samvete att kritisera den. Den lekfulla designen får mig att minnas Nintendos gamla fina Game Boy Advance SP. Testenheten jag mottagit är smakfullt lavendelfärgad och gör att jag nästan förnimmer doften av gamla violtabletter. Det är lustfyllt att vika ihop den och nästan lika behagligt att greppa den i sin mer kompakta form.

Läs mer: Xiaomi visar toppmodellen 11T Pro – med ultrasnabb laddning

Eftergifterna är dessvärre besvärande många. 

Kameran är inte lika mångsidig och håller inte lika hög kvalitet som Galaxy S- och Note-fans annars brukar kunna förvänta sig. Den saknar exempelvis telefotoobjektiv och hanterar dåliga ljusförhållanden som om vi åkt ett antal år bakåt i tiden (eller köpt en telefon med en betydligt lägre prislapp). I mitt testexemplar är kameraappen av någon anledning också väldigt trög, en dödssynd i den moderna mobiltelefonieran (och eventuellt i alla eror), som leder till att fotot visar det som hände en sekund efter det jag hade för avsikt att fånga på bild.

Kamerorna är klena jämfört med andra Samsung-modeller. Foto: Peter Ottsjö

Några fiffiga, vikspecifika, grejer innan jag fortsätter med klagosången: Flip har en liten skärm på framsidan som inte duger mycket till (den visar notiser som meddelande och väder, men klarar i princip nästan ingen interaktion av värde) utöver att den faktiskt kan visa användarens nuna om man vill ta selfiebilder med huvudkameran. Sökarfönstret är dock så hårt beskuret att man liksom får gissa sig till bildkomposition. Desto mer praktiskt är det att använda underdelen av telefonen som stativ och överdelen, uppfälld 90 grader, som kamera.

Störande skärmveck

Men så fäller man ut sin Flip igen, och det till synes obligatoriska, skärmvecket gör sig påmint. Det är ett lågintensivt störningsmoment, ungefär som när någon bit mat kilat fast sig extra hårt mellan tänderna. Jag påminns om det så fort skärmen visar något med svart bakgrund, jag känner det under tummen när jag scrollar. En del hävdar att det är något man vänjer sig vid och glömmer bort, men jag tillhör visst inte den gruppen. 

Batteriet (3300 mAh) är förhållandevis klent, den saknar dammskydd och man blir aldrig riktigt kvitt känslan av telefonen är extra ömtålig. 

Bortsett från allt detta? Ja, då håller Z Flip 3 hög klass. Den har årets toppkrets från Qualcomm: Snapdragon 888. Dynamisk 120 hertz-skärm med fin återgivning och ljusstyrka. För att inte tala om att Samsung lyckats göra den vattentät – ett konststycke i sig med tanke på den speciella konstruktionen.

Påminner om Nintendos gamla Game Boy Advance SP Foto: Peter Ottsjö

Om du alltid velat ha en vikbar telefon som nästan går att missta för en premiummodell utan kompromisser så är Flip 3 förmodligen något som kommer att få dig att dröja kvar vid operatörernas skyltfönster. Och då är ju chansen att du också får syn på dyrgripen Fold.

Fold bättre än någonsin

Efter alla problem och bakslag Samsung kämpat med och mot i sin ambition att göra en hybrid mellan smartphone och surfplatta har företaget nu anlänt till en destination som få trots allt hade räknat med. Det kan knappast sägas vara slutmålet, men det är en bra bit på väg. 

För det första sägs – och tycks – Fold 3 vara mer tålig än sina föregångare. Precis som Flip 3 är den IPX8-klassad, där åttan indikerar att den ska klara nedsänkning i upp till 1,5 meter sötvatten i åtminstone en halvtimme. X:et markerar dock att enheten inte är dammtålig, även om Samsung lagt stora utvecklingsbelopp på att hålla smuts och repor borta.

Multitasking är faktiskt enkelt på en Z Fold 3. Foto: Peter Ottsjö

Min behandling av Fold 3 har varit ganska omild och testexemplaret håller än, men det känns likafullt inte som en helt pålitlig kompanjon under alla typer av förhållanden. Å andra sidan är den numera såpass robust att den klarar en styluspenna, låt vara att det krävs en specialvariant (som givetvis kostar extra) där stiftet som möter skärmen fälls in en aning om användaren trycker för hårt.

Läs mer: Här har du dem: fyra nya Iphone 13-modeller

Fold 3 i utvikt form känns som gjord för pekpenna och upplevelsen är helt i klass med något man tidigare hellre gjort på en Ipad. Som så ofta finns dock ett förbehåll, en förarglig kompromiss, som ju kännetecknar Samsungs vikbara utbud. Styluspennan fungerar nämligen inte på den mindre 6,2-tumsskärmen på framsidan.

Framsidesskärmen lämnar mycket att önska

När vi ändå talar om den skärmen: 6,2 tum kanske låter någorlunda rejält men det extremt långsmala formatet är den enskilt största dealbreakern för mig. På pappret har Samsung inga problem med att sälja in den med flådiga specs: dynamisk amoled, 120 hertz-skärmuppdatering, Victus-skydd och 832 x 2268 pixlar. Men som du kanske kan lista ut på fördelningen av pixlar är bildförhållandet det aparta 25:9. Långsmalheten gör innehållet på webbplatser och i appar till små tunna tarmar av digital information som skriker efter mer yta att breda ut sig över. Och det digitala standardtangentbordet? Lycka till med att fingerskriva något på det. Tänk om det fanns en pekpenna som...ja, just det ja.

I det här formatet är Z Fold 3 inte riktigt lika bedårande. Foto: Peter Ottsjö

Det här är en skärm som är avsevärt mycket bättre än det lilla titthålsfönster som satt på Fold numero uno, men jag är inte ett dugg mer sugen på att använda den. Om Samsung hör upp med att behandla omslagsskärmen som något sekundärt, som bara ett nöd-och-näppe-alternativ till surfplattan inuti så lovar jag att skriva en serenad till den vikbara smarttelefonen. Kalla mig girig, men jag vill ha det bästa av båda världar på den här punkten. 

Att den hopvikt fortfarande är en kluns, att kamerorna inte riktigt håller samma skyhöga kvalitet som på en Galaxy S21 Ultra och att batteriet tar slut snabbare än man önskar kan jag än så länge leva med. Samsung måste ju trots allt offra något för att av nödvändighet komma ner i pris en aning om de ska nå fler än den förmodat smala målgruppen early adopters med alldeles för mycket pengar att spendera.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Buds 2 – ”Låter bra, men har ett stort minus”

Det är också tillkortakommanden som vägs upp av den spatiösa 7,6-tummaren. På många sätt är den identisk med fjolårets version – dynamisk amoled, 120 hertz, 1768 x 2208 pixlar och så vidare – men den är som sagt mer slitstark och blir mer användbar med styluspenna. Därtill har Samsungs One UI 3-skal över Android 11 gjort multitasking betydligt smidigare. Efter ovanligt lite mankemang har man tre appfönster uppe samtidigt. En sak jag tycker om extra mycket är möjligheten att – precis som på en laptop – upplåta en del av skärmarealen till en permanent synlig rad för de appar man använder mest.

I det här formatet är Z Fold 3 en fröjd att använda. Foto: Peter Ottsjö

Bäst av allt – och så har det varit ända från debuten för två år sedan – är det oerhört tilldragande nästan kvadratiska formatet. En skärm i precis rätt storlek för böcker, för film och bilder, men nätt nog att fortfarande kännas lite mer som en telefon än en surfplatta. Jag viker den enbart för att den ska få plats i en ficka någonstans, och glömmer lätt bort (eller förtränger) att det finns en skärm på framsidan också. 

En kuriös sak med nya Fold är att den utvikta skärmen har en under-display-kamera som är så designad att den nästan stör mer än en vanlig knapphålsutskärning. Den är dessutom kass, med dassiga bilder även i helt okej ljus. Samsung hade gott kunnat skippa den lösningen utan att någon saknat kameran.

Läs mer: Test: Oneplus Buds Pro – ”Designmiss sänker lurarna”

Är det med en dåres envishet Samsung gett sig fasen på att inte bara göra vikbart tilldragande, utan också på att kunna bända sin kundkrets till att överge det beprövade? Jag förblir skeptisk till att det är så här vi kommer att konsumera information vare sig idag eller i framtiden. Att formatet om man ska vara riktigt krass bara är en lösning på ett problem som inte finns. Och alla de här undersökningarna om att vi lyfter upp mobilen hundratals gånger per dag bådar inte gott för en tillverkare som vill göra den proceduren lite mer tidskrävande. 

Samtidigt måste jag ge en eloge till Samsung för att de för varje år gör mig lite mer nyfiken på hur långt de kan ta det här konceptet. 

Samsung Galaxy Z Flip 3 i siffror 

Mått ihopvikt: 86,4 x 72,2 x 15,9-17,1 mm 

Mått utvikt: 166 x 72,2 x 6,9 mm. 

Vikt: 183 gram. 

Skärm, framsida: 1,9 tum, super amoled, 260 x 512 pixlar. 

Skärm, uppvikt: 6,7 tum, dynamisk amoled 2x, 2208x1768 pixlar, 120 hertz, hdr10+, 1200 nits. 

Kamera: 12 MP, f/1.8, 27 mm, 1/2.55", 1.4µm (vidvinkel), 12 MP, f/2.2, 123-gradersvy, 1.12 µm (ultravidvinkel), 10 MP, f/2.4, 26 mm, 1.22 µm (selfiekamera). 

Video: Upp till 4k i 60 fps, hdr10+ 

Operativsystem: Android 11 med One UI 3. 

Processor: Snapdragon 888. 

RAM: 8 GB. 

Lagring: 128/256 GB. 

Batteri: 3 300 mAh med stöd för trådlös laddning. 

Kapslingsklassning: IPX8. 

Kommunikation: Stöd för 5g och wifi6. 

Pris: Cirka 11 500 kronor. 

Samsung Galaxy Z Fold 3 i siffror 

Mått ihopvikt: 158,2 x 67,1 x 14,4-16 mm. 

Mått utvikt: 158,2 x 128,1 x 6,4 mm 

Vikt: 271 gram. 

Skärm, framsida: 6,2 tum, dynamisk amoled 2x, 832x2268 pixlar, 120 hertz. 

Skärm, uppvikt: 7,6 tum, dynamisk amoled 2x, 1768 x 2208 pixlar, 120 hertz, 1200 nits. 

Kamera: 12 MP, f/1.8, 27 mm, 1/1.76", 1.8µm (vidvinkel), 12 MP, f/2.2, 123-gradersvy, 1.12µm (ultravidvinkel), 12 MP, f/2.4, 52 mm, 1/3.6", 1.0µm, 2x optisk zoom (telefoto), 10 MP, f/2.4, 26 mm, 1.22 µm (selfiekamera, framsida), 4 MP, f/1.8, 2.0 µm (selfiekamera, utvikt, under skärmen). 

Video: Upp till 4k i 60 fps, hdr10+ 

Operativsystem: Android 11 med One UI 3. 

Processor: Snapdragon 888. 

RAM: 12 GB. 

Lagring: 256/512 GB. 

Batteri: 4 400 mAh med stöd för snabbladdning och trådlös laddning. 

Kapslingsklassning: IPX8. 

Kommunikation: Stöd för 5g och wifi6. 

Pris: Cirka 19 500 kronor. 

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt