Test: Windows 11 – ”Folk kommer att bli rasande”

2021-10-05 13:19  

Windows 10 har klätts upp i nya snofsiga kläder. Resultatet må vara snyggt, men det är inte smärtfritt. Det finns ingen anledning att skynda sig att uppgradera till Windows 11, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

En gång för länge, länge sen var året 2015 och en Microsoft-evangelist (ja, det heter så på big tech-språk) stod på en scen och beskrev Windows 10 som den slutgiltiga versionen av Windows. Efter att ha testat Windows 11 är det svårt att säga emot.  

Stylisterna på Microsoft må ha applicerat åtskilliga lager smink, men bakom det nya flådiga gränssnittet är det tveklöst Windows 10 jag skådar.  

När den här texten skrivs har Windows 11 precis släppts i skarp version. Testet är däremot gjort på den senaste betaversion av operativsystemet som installerats på en Surface Book 3. Det kan alltså finnas vissa skillnader i den slutgiltiga versionen, men merparten av Windows-upplevelsen bör vara densamma.  

När operativsystemet klingar igång med sin nya, lite vänliga startsignal dras ögat direkt till aktivitetsfältet i botten på skärmen. Först tänker jag att det ser ganska snyggt och MacOS-inspirerat ut. Sedan tänker jag att folk kommer att bli rasande.

Läs mer: Microsofts nya laptop liknar inget du sett förut

En Startmeny på vift

Till att börja med är ikonerna som standard centrerade istället för vänsterjusterade (andas lugnt, det går att ändra). Sedan har vi startmenyn. Muskelminnet säger mig att den alltid har suttit i skärmens nedre vänstra hörn.  

I Windows 11 ändrar Start som standard position beroende på hur många appar du kör. Den ligger alltid längst till vänster, men raden av appar växer eller krymper beroende på hur många som är öppna. 

Startmenyn har bytt både plats och design. Foto: Skärmdump

Själva Startmenyn är också annorlunda. Här finns ett sökfält, en lista över installerade appar och möjlighet att komma åt ditt konto och och av-knappen. Listan över appar är tillsynes huller om buller, men det går att likt på mobilens startskärm flytta runt dem. Det går också att få en alfabetisk lista över alla appar, däremot är möjligheten att enkelt fästa favoritapparna i en egen kolumn som bortblåst.  

Överlag känns det som att många möjligheter att anpassa gränssnittet försvunnit. Jag kan inte heller ändra storlek på aktivitetsfältet eller dess ikoner. De märkliga människor som föredrar att ha aktivitetsfältet på en av skärmens sidor eller rentav (fasa!) dess överkant går också lottlösa.  

Bredvid Start ligger en ny sökfunktion. Det är förstås fint, förutom att den har exakt samma funktion som sökrutan i Startmenyn. Jag kan alltså trycka på Start och börja söka - eller på sök och börja söka. Resultatet är exakt detsamma. Vad är tanken bakom detta? Det är en fråga jag ställer mig ofta under veckorna med Windows 11. Svaret är, som i de flesta andra fall, att jag inte har någon aning.  

Ta de nya, omhuldade widgetarna till exempel. Microsoft har gjort stor sak av dessa, de ploppar upp via en knapp i aktivitetsfältet. Lite trist bara att utbudet är i princip identiskt med vad du får om du klickar på väderknappen i Windows 10. Här finns snabb åtkomst till väderleksrapporter, aktiekurser, fotbollsresultat och… inte mycket mer. Det finns nämligen i nuläget ingen widgetbutik eller stöd för widgets från tredje part.  

Det finns förresten ett automatgenererat nyhetsflöde bland widgetarna, vilket jag å ena sidan uppskattar. Å andra sidan går det inte att själv kurera vad jag vill ha i nyhetsflödet om jag inte loggar in på MSN.com. Ja, du läste rätt, året är 2021 och någon vill att jag ska logga in på MSN. Man häpnar.

Widgetar. Varför finns ni? Foto: Skärmdump

Läs mer: Experter kritiska när Microsoft fimpar lösenordet

Märkliga designval

På tal om att häpna. När jag klickar på klockan längst till höger i aktivitetsfältet kommer jag, precis som i Windows 10, till ett aviseringsfönster. Detta har fått en välbehövlig ansiktslyftning, och påminner på ett bra sätt mer om notisflödet i min mobil. Fast en stor del av flödet tas upp av en kalender - som inte går att interagera med. Jag kan varken se vad jag har inbokat för dagen eller lägga till nya möten. Det enda den duger till är att se vilken veckodag det är.  

Andra gånger är designvalen rent ut sagt bara märkliga. Microsoft berättar att de integrerat Teams djupare i Windows 11. I startmenyn finns en ny chattruta där jag snabbt och smidigt kan starta en textchatt eller ett videomöte i Teams. Smidigt, tänkte jag.  

Men när jag loggar in med jobbmejlen slår Windows bakut. Den här funktionen är bara för privata konton! Jag använder visserligen Teams i princip dagligen på jobbet, men hittills har jag aldrig hamnat i en situation där jag ska styra upp en middag med några kompisar och någon startat en Teams-chatt för att koordinera det hela. Det känns lika naturligt som att dela bilder av mina barn på Linkedin, eller ta ett jobbmöte över Facebook Messenger. 

En ny fiffig kontrollpanel gör det enkelt att komma åt alla de vanligaste inställningarna på ett och samma ställe. Foto: Skärmdump

Ytterligare en nyhet i aktivitetsfältet är den nya lilla kontrollskärm du når genom att trycka på det lilla fältet med små ikoner bredvid klockan. Här får du upp en skärm som påminner starkt om snabbinställningarna på en mobiltelefon.  

Det finns reglage för volym och skärmstyrka, möjlighet att enkelt pausa eller starta en pågående uppspelning och knappar för att slå av eller å exempelvis wifi, bluetooth eller det nya mörkerläget. Exakt vilka knappar som visas här går att justera manuellt. Tidigare var de här inställningarna uppdelade på flera olika, inte alltid helt logiska, genvägar och att de samlats på en plats känns storartat. 

Läs mer: Test: Sony WF-1000XM4 – ”Underbara lurar, men något skaver (bokstavligt talat)”

Vad vill Microsoft med Windows 11?

Du kanske tycker att jag uppehåller mig vid småsaker. Grejen är bara den att Windows 11 är översållat med små förändringar. Vissa av dem är bra, andra är dåliga eller bara obegripliga. Helhetsintrycket är dock att det verkar saknas ett helhetsgrepp. Vad sjutton vill Microsoft? Spoiler alert, den här texten kommer inte att ge dig något svar på den frågan.  

Men det finns så klart saker jag gillar också. Generellt sett är det nya gränssnittet mycket trevligare att titta på. Jag gillar de rundade hörnen på fönstren, och den nya inställningsmenyn är betydligt mycket mer modern och lättnavigerad (oroa dig inte, Kontrollpanelen finns kvar och den osar lika mycket it-admin som utklippta Dilbert-strippar och ostrukna skjortor).  

Fast lite lustigt är det ju. Hur gränssnittet i Windows 11 liksom klistrats ovanpå Windows 10. För även om allt ser nytt och fräscht ut slussas jag plötsligt tillbaka till det gamla Windows 10-gränssnittet när jag ska ansluta en ny Bluetooth-enhet. Uppsminkat, var ordet. 

På ytan har inställningarna fått sig en rejäl makeover, men ofta hamnar man i Windows 10-miljön när man klickar sig vidare i menyerna. Foto: Skärmdump

Något som i ordets allra bästa betydelse fått ett lyft, och som på ren Linkedinska är en riktig produktivitetsvinst är Snap Assist. Alltså funktionen som gör att du enkelt kan dela upp skärmen så att två öppna fönster ligger perfekt linjerade kant i kant.  

Du initierar assistenten genom att antingen dra fönstret du arbetar med till skärmens hörn, eller genom att hålla muspekaren över maximera fönstret-knappen. Sedan kan du välja om du vill sätta flera fönster i rad bredvid varandra på skärmen, eller kanske jobba med ett stort fönster och flera små till höger om detta. Alternativen du får upp varierar beroende på hur stor skärm du arbetar med.  

Ännu bättre är att grupperna du skapats sparas i aktivitetsfältet. Om jag lämnar min grupp med mejl, anteckningsprogram och kalender för att ta upp webbläsaren på helskärm istället kan jag återgå till gruppen med en enda knapptryckning.

Det är ett otroligt smidigt sätt att snabbt få överblick över flera applikationer samtidigt och om jag gillade funktionen i Windows 10 fullkomligt älskar jag hur den fungerar i Windows 11.

Läs mer: För tidig med sin dröm? Nu börjar rättegången mot Theranos-grundaren

Viktiga funktioner saknas

Förutom själva operativsystemets gränssnitt har en lång rad klassiska Windows-appar bakats om rejält. Från Paint till Klockan. Windows-butiken har också fått en välbehövlig omstöpning och får inom kort också stöd för appbutiker från tredje part. Det betyder att du kan ladda ned exempelvis Epic Games-spelbutik eller Amazons appbutik utan att behöva söka rätt på dem på nätet.  

Även om Windows 11 nu är officiellt lanserat saknas fortfarande några stora funktioner. För det första är stödet för Android-appar inte implementerat ännu. Det är en rätt monumental grej, och kanske den allra största nyheten i operativsystemet. Men frågan är när det kommer? 

En annan grej som kan bli stort för dataspel är att Xbox-funktionen Direct Storage kommer till Windows. Den kan korta ner laddningstiderna i spel rejält, men än så länge finns inga spel ute som har stöd för funktionen på Windows. Stödet för dynamisk bilduppdateringsfrekvens finns inte heller med vid lanseringen. 

Läs mer: Test: Z Fold 3 och Z Flip 3 – så bra är Samsungs nya vikbara duo

Är det läge att uppgradera till Windows 11?

De saknade funktionerna, de märkliga små bristerna och att jag ofta stöter på menyer som inte har uppdaterats till Windows 11-gränssnittet gör att operativsystemet som helhet känns ofärdigt.  

Om du inte känner något skriande behov av att testa det senaste, eller bara älskar gränssnittet, finns inte några ordentliga skäl att skynda med att uppgradera till Windows 11. De flesta gör nog rätt i att låta Microsoft fortsätta att finputsa operativsystemet, och avlägsna alla små skavanker.  

Dessutom ska sägas att Windows 11 har betydligt högre systemkrav än Windows 10. Inte minst finns krav på inbyggda säkerhetslösningar på chipnivå, som många datorer med mer än ett par år på nacken saknar. Äldre maskiner installerar Windows 11 på egen risk - eller får fortsätta använda Windows 10 till dess att operativsystemet går mot sin död i slutet av år 2025.  

Med allt detta sagt kan Windows 11 mycket väl bli en värdig, om än kanske inte omvälvande, uppföljare till Windows 10. Det är bara svårt att sia om, eftersom operativsystemet fortfarande är under utveckling. Så klart.  

När den där Windows-evangelisten pratade om det slutgiltiga Windows handlade det ju egentligen om en ny modell för att utveckla mjukvara. Den vi alla är vana vid nu, Windows som en tjänst, för att återigen prata i it-klyschor. Det spelar ingen större roll vilken siffra som dit operativsystem har, nya funktioner implementeras successivt.  

Dagarna då Windows damp ned på en cd-rom och sedan förblev sig likt till nästa servicepaket är lyckligtvis långt bakom oss. 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt