Test: Sony Linkbuds – ”Jag älskar årets konstigaste hörlurar”

2022-02-15 18:00  

Sonys nya Linkbuds liknar inga andra hörlurar på marknaden. Istället för att stänga ute ljud släpper de igenom allt, och det är en oväntad lättnad, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

På true wireless-marknaden kämpar tillverkarna om att stänga ute så mycket oljud som möjligt. Aktiv brusreducering som får trafikljud, dunkande musik på gymmet och högljudda kollegor i kontorslandskapet att skruvas ner till ett dovt mummel så att du kan lyssna på musik i lugn och ro.  

Och jag har alltid uppskattat det. Om det är något jag gillar så är det tystnad. Trodde jag ända tills Sonys nya hörlurar Linkbuds landade på skrivbordet.  

De är faktiskt helt tvärtom.

Läs mer: Hör när vi löser bluetooth-mysteriet

Öppna lurar släpper in ljud

Du ser det direkt. Den delen av hörlurarna som sitter utanför örongången har ett stort runt hål.  

Lurarna släpper alltså bokstavligt talat igenom allt ljud. Det är snudd på fantastiskt, jag behöver faktiskt aldrig ta av dem förutom när de ska laddas. 

De flesta komponenter sitter istället inrymda i en liten bubbla som du fäster i innerörat. Med i paketet finns ett antal gummisnoddslika vingar som håller lurarna på plats.  

Det är inte helt lätt att hitta rätt storlek, jag provar igenom allihop innan jag hittar några som känns rätt. Lustigt nog visar det sig att jag behöver lite olika storlekar på höger och vänster öra. När provningen är klar sitter lurarna helt okej, som ett par vanliga Airpods ungefär. Alltså inga renodlade träningslurar som klarar ett tufft löppass, men de ramlar heller inte ur.  

De är dessutom små och nätta (väger bara fyra gram styck), och skaver inte någonstans ens efter flera timmar i öronen.

Läs mer: Rykte: Apple utvecklar ”jätte-Ipad”

Foto: Sony

Ingen hifi-upplevelse

Själva ljudet är inte i klass med Sonys värstingar som WF-1000MX4. Det är betydligt plattare, och nog snarare anpassat för poddar, videoklipp och telefonsamtal än någon hifi-upplevelse, även om jag tycker att de duger för att köra lite bakgrundsmusik när jag sitter och jobbar. 

Poängen med hörlurarna är istället, förstås, att du hör allt runt dig. Sony har också en inbyggd funktion som automatiskt pausar musiken när du själv börjar prata. Så när barnen kommer inspringande i köket och frågar något eller en kollega stannar vid mitt skrivbord kan jag helt enkelt svara utan att ta av mig lurarna, eller förlita mig på det metalliska ljudet som uppstår i ambientläget som de flesta true wireless-lurar har inbyggt. När konversationen tystnar återupptas musiken igen.  

Det känns helt obehindrat.  

Så klart är det ett tveeggat svärd. På spårvagnen hem från kontoret blir jag plågsamt medveten om hur svårt det är att lyssna på en podcast när en babblande skolklass kliver på.  

I ett försök att avhjälpa problemet har Sony byggt in en funktion där hörlurarna anpassar volymen efter omgivningen. Det funkar rätt bra i gatumiljö, där hörlurarna snabbt justerar upp ljudet när en bil passerar eller när jag kommer ut på en blåsig gata. Men i mycket högljudda miljöer blir det mest en kapprustning mellan musiken och omgivningen där mina trumhinnor är de stora förlorarna.  

Men i relativt lugna miljöer är det närmast de perfekta lurarna.

Läs mer: Oppo visar vikbar mobil – som har det Galaxy Fold saknar

Foto: Sony

Batteriet är medelmåttigt

Tyvärr är batteritiden inte optimal. Eftersom lurarna sitter så obemärkt i öronen kan jag med lätthet ha dem i hela arbetsdagar. I teorin. 

Sony lovar 5,5 timmars batteritid på en full laddning, jag upplever att det i praktiken landar runt fyra timmar under mina tester. Laddfodralet ger ytterligare 12 timmar, och har tacksamt nog snabbladdning som ger runt 90 minuter lyssning på 10 minuter. Fullt godkänt.  

På tal om laddfodralet, det är litet och smidigt. Där WH-1000MX4 blir en rejäl kloss att bära runt på är det betydligt snällare mot fickutrymmet.  

Lite märklig är designen dock. Istället för magneter som håller fast lurarna i fodralet måste de tryckas dit tills de fastnar med ett litet mekaniskt klick. Detsamma gäller själva öppningsmekanismen.  

En annan, mer fiffig funktion är att du kan kontrollera lurarna genom knackningar vid örat istället för själva hörluren. Två snabba knack strax bredvid örsnibben kan exempelvis pausa musiken (kortkommandon går att ställa in i den tillhörande mobilappen). 

Det känns till en början som en gimmick, men fungerar faktiskt riktigt bra. Du slipper inte minst det höga knacket i örat som uppstår när du ska kontrollera en vanlig true wireless-lur.

Läs mer: Test: Macbook Pro 14 och 16 – ”Allt gammalt blir nytt igen”

Foto: Sony

”Jag älskar dem faktiskt”

När Sony presenterade sina Linkbuds var jag ärligt talat tveksam. Bolagets hela nisch på true wireless-marknaden är att leverera ordentligt bra ljudkvalitet och rejäl brusreducering. Här får jag varken eller. Med en prislapp på 2 200 kronor är det knappast något budgetalternativ heller. 

Men det är ett par betydligt mer praktiska hörlurar i många vardagssituationer. Det är kanske årets hittills konstigaste hörlurar, och det är en produkt jag inte visste att jag ville ha. Men jag älskar dem faktiskt. 

Dessutom kan jag inte med ord uttrycka hur glad jag är över att Sony för en gångs skull hittat på ett produktnamn utan konstiga sifferkombinationer. Bara det är värt ett toppbetyg! 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt