Test: Sennheiser True Wireless Momentum 3 – ”Bäst ljud för pengarna”

2022-07-13 08:59  

Sennheiser levererar på alltifrån ljudet till passformen och batteritiden. De nya true wireless-lurarna är något av det bästa du kan köpa just nu, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Om du är beredd att lägga några tusenlappar på ett par riktigt bra true wireless-lurar brukar rekommendationen falla på Sonys standarsättande WF-1000XM4 (eller Airpods Pro om du är lite mer lagd åt Apple-hållet). Men nu tar ljudkungarna på Sennheiser på allvar upp kampen 

True Wireless Momentum 3 är det långa namnet på Sennheisers senaste topplurar i kategorin – och efter några stapplande försök har tyskarna hittat rätt. Det här är en fullträff. 

I priskategorin skulle jag gå så långt som att säga att Sennheiser just nu levererar det bästa ljudet på marknaden. Snäppet vassare än konkurrenterna på Sony, även om du kanske kan få ytterligare ett lyft om du tömmer kontot och skaffar ett par PI7:or från Bowers  & Wilkins

Det ska dock tilläggas att MTW3 använder samma 7-millimeters drivers som föregående modell, så det är inte där de stora förbättringarna skett (även om lurarna nu har stöd för det nya ljudkodeket Aptx Adapative som bland annat ska ge lägre fördröjning). Ljudet kunde Sennheiser redan, men den här gången har de andra funktionerna på hörlurarna kommit ikapp.

Läs mer: Sony släpper Walkman för ljudnördar – kostar 38 000 kronor

Sitter bra i öronen

Utseendemässigt finns de trådlösa Momentum 3 i tre färger: vita, svarta eller svarta med grafitgrått bakstycke. De är betydligt nättare än MTW2 och känns lätta och bekväma i öronen.

Foto: Sennheiser

Du vrider in dem på plats i örongången och de sitter bra även vid en promenad, men är kanske inte helt ideala för ett träningspass – även om de knappast lär trilla ur örat i tid och otid (jag tittar på dig Airpods).  

Öronpluggarna kommer i fyra storlekar, och du kan vid behov få ytterligare stabilitet genom att sätta på en vinge (tre olika storlekar) som förankrar dem i innerörat.  

På bakstycket finns touchkontroller som du kan använda för att pausa, byta låt eller slå av och på brusreducering. Exakt hur du kontrollerar lurarna via touch går att anpassa i Sennheisers app. 

Det enda som inte är nätt med hörlurarna är laddboxen, den har faktiskt samma enorma mått som hos föregångaren MTW2. Den ser trevlig ut med sin tygklädsel, men med måtten 7x4,5x3,5 centimeter är det inget du vill krångla upp eller ner ur jeansfickorna.  

Tacksamt nog har den iallafall fått stöd för trådlös laddning och hörlurarspaketet har ganska brutal batteritid. Själva lurarna klarar upp till 7 timmar på en laddning, och laddetuiet bjuder på ytterligare 21 timmar för sammanlagda 28 timmar.

Läs mer: Här är allt vi vet om lanseringen av mobilen Nothing Phone (1)

Ett enda problem med MTW3

Hörlurarna är föredömligt lätta att ansluta, och Sennheisers medföljande app är enkel, smidig och stabil. Det är ofattbart att det, år 2022, fortfarande behöver påpekas, men många hörlurstillverkare har enorma problem med att leverera funktionella appar. Se förresten till att uppdatera hörlurarna omedelbart, åtminstone testlurarna som Ny Teknik fick låna levererades utan flera funktioner, bland annat vindreducering. 

Men det är blåtandsanslutningen som faktiskt är Sennheisers största miss. Av något märkligt skäl väljer tillverkaren att inte ha stöd för flerpunktsanslutning. Du kan alltså inte koppla in hörlurarna till datorn och mobilen samtidigt, utan måste välja en enhet att vara synkad med i taget. Det går förvisso smidigt att växla i Sennheisers egen app, men det här tycker jag är ett måste för ett par nya premiumlurar. 

Foto: Sennheiser

Om vi ska ta en punkt där Sennheiser kanske ändå ligger snäppet bakom Apple, Sony och för all del Bose är det aktiv brusreducering. MTW3 är absolut inte dåliga på den här fronten, de har en adaptiv brusreducering som är bra på att ta bort låga monotona, störande ljud. Trafikljud och fläktar och sånt försvinner eller tonas ner till behagliga nivåer. Men det går inte att uppnå den totala känslan av att befinna sig i ett eget litet tyst rum trots att du står mitt i ett köpcentrum.  

Däremot rekommenderar jag starkt Sennheisers läge för att minska störningar från vind. Det är det absolut bästa jag testat på i ett par hörlurar.  

När jag slår på vindreduktion försvinner alla puffar och störningar i hörlurarna. Det funkar till och med bra att cykla med hörlurarna med brusreduceringen och vindreduktionen påslagen, det är imponerande. 

Läs mer: Klart: Krav på usb-c inom EU – Apple måste dumpa lightning

Omdöme: Utmanar Sony

Sennheiser tar verkligen upp kampen med Sonys WH-1000XM4 om tronen i true wireless-segmentet. Det är svårt att utse en enskild vinnare här, men du kommer att gå nöjd hem från affären oavsett vilka lurar du väljer. 

Sony vinner på att de kan ansluta till flera enheter samtidigt och på att den aktiva brusreduceringen är snäppet vassare. Premierar du istället ljudkvalitet och störs av irriterande vindsus i öronen är Sennheiser rätt väl. Dessutom tycker jag personligen att Sennheisers lurar sitter betydligt bättre i öronen, men det är något av en smaksak.  

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Frekvensomfång: 5–21 000 Hz. 

IP-klass: IPX4. 

Batteritid: Upp till 7 timmar, ytterligare 21 timmar med etui (totalt 28 timmar). Trådlös laddning. 

Anslutning: Bluetooth 5.2 

Dedikerad app: Ja, Sennheiser Smart Control. 

Testade: Juni 2022.  

Pris: Cirka 2 790 kronor. 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt