Test: Så snabbt är första 5g-nätet i Stockholm

2020-06-05 06:00  

Ny Teknik har testat ett av Sveriges första 5g-nät: ”Man kommer upp i riktigt höga hastigheter”.

Framtiden har kommit till Stockholm. På Drottninggatan, några kvarter från Sergels torg, syns 5g på en mobilskärm.

Hastighetstestet snurrar upp till och förbi 1300 Mbit/sekund. En 4g-ansluten smarttelefon stannar vid samma tillfälle på drygt 200 Mbit/sekund.

– Man kommer upp i riktigt höga hastigheter, säger Björn Lindberg, nätchef på Tele2.

Även svarstiden är mer än halverad, 8 millisekunder mot 18 ms på 4g-telefonen. Däremot är uppladdningshastigheten, omkring 50 Mbit/sekund, i stort densamma. Tele2 menar att det beror på telefontillverkaren.

– Självklart är det så att även uppladdningshastigheten ökar markant i 5g jämfört med 4g. Den modell vi använder här i dag har helt enkelt inte stöd för detta än. Vissa tillverkare har redan den funktionen i sina telefoner, men långt från alla nu i början. Det har med andra ord inget med Tele2:s 5g-nät att göra, hälsar Louise Ekman vid Tele2:s pressavdelning.

Läs mer: Tele2:s sluga 5g-kupp ger dem ett försprång

Testet får ses som en snabb ögonblicksbild av en operatörs 5g-nät, eftersom mättillfället bara skedde vid en plats och vid en tidpunkt. Ny Teknik har för avsikt att göra ett mer omfattande test av operatörernas 5g-utbud inom kort.

I vilket fall som helst kallar Tele2 sitt mobilnät ”riktig 5g”, och som Ny Teknik kunde berätta om nyligen är det inte enbart tom marknadsföring. Även om detta med "riktig 5g" bara gäller Stockholms innerstad.

Tele2 lanserar i andra städer inom kort, men kommer inte att kunna leverera samma hastigheter där, av det enkla skälet att operatören inte har tillgång till lika mycket sammanhängande spektrum utanför huvudstaden.

Spektrumauktion senare i år

Även Telia och Tre har sjösatt sina första 5g-nät, men också de måste invänta Post- och telestyrelsens kommande spektrumauktion innan de kan få tillgång till den bandbredd Tele2 än så länge är ensamma om i Stockholm.

Björn Lindberg noterar att intresset för 5g-redo smarttelefoner har ökat under den vecka som de nya nätverken har varit i drift. Men utöver en 5g-mobil måste Tele2:s stockholmskunder också ha abonnemanget ”obegränsad” – som är den dyraste varianten – om de vill kunna ansluta till nätet.

Frågan är om det finns någon poäng med det i nuläget. Björn Lindberg medger att Tele2:s 5g-nät än så länge handlar om höga hastigheter och inte så mycket mer.

– Många av de 4g-tjänster som finns idag fanns inte när 4g kom. Det är samma sak nu, 5g-tjänsterna har inte riktigt kommit än. Men det här är startskottet.

Här är de svenska 5g-näten

Tele2: 5g-nätet är tillgängligt i Stockholm. I slutet av juni ska 5g-nät vara i drift även i Göteborg och Malmö.

Telia: I Stockholm är Telias 5g-nät igång. Under sommaren väntar lanseringar i Göteborg, Malmö och tio andra städer.

Tre: Ska slå på 5g-nät i Malmö, Lund, Helsingborg, Västerås, Uppsala och de västra delarna av Stockholm i juni. Tre anser att de var först med 5g eftersom de lanserade ett begränsat nät i södra Stockholm i slutet av förra året.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G Tele2

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt