Test: Oneplus Nord CE – ”Inget för den med höga krav”

2021-08-09 06:00  

Med Nord CE vill Oneplus inte ösa på med funktioner. Istället är målet att skapa en budgettelefon som gör några få saker, fast gör dem riktigt bra. Problemet är bara att det inte finns något med den som är riktigt bra, skriver Ny Tekniks Henning Eklund.

Den kinesiska mobiltillverkarens filosofi bakom modellen är att inte ösa på med funktioner. Essensen är i stället en mobil som låter användaren göra vad den behöver och vill, till en rimlig prislapp. Och man kanske ska börja med att slå fast att OnePlus Nord CE är en riktig budgetmobil. Att år 2021 komma ner under 3 500 kronor för en ny telefon som ändå har en hel del styrkor – det är närmast exceptionellt.

Vid en första anblick blir det tydligt att det inte bara är funktionerna som blivit slimmade, utan även storleken. Nord CE är 7,9 mm tjock och är därmed den smalaste telefonen Oneplus släppt sedan 2018. Den känns ändå naturlig att hålla i, oavsett om man gör det med en eller två händer. Föredrar man att använda sin telefon med en hand har Oneplus kastat om några knappars placering för att göra det lättare, vilket märks. En påtaglig nackdel med en så smal och lätt telefon är dock att jag tappar den oftare än jag tappat någon annan telefon.

Läs mer: Telia: ”Viktig faktor att ha det bästa nätet”

Laddar till 70 procent på en halvtimme

Batteriet är, särskilt med tanke på priset, riktigt bra. Jag behöver även vid ganska frekvent användning inte ladda varje natt. Om telefonen trots det ändå skulle ladda ur lovar Oneplus att den ska ladda 0-70% på en halvtimme. Det är något långsammare än dyrare föregångare som 8T, men borde ändå vara fullt tillräcklig för de flesta. När jag testar det med stoppuret lever snabbladdningen i stort sett upp till förväntningarna. Systemet gör också att laddning av batteriet under längre tid, som på natten, saktar in ju närmare batteriet är att bli fulladdat, för att spara på dess kapacitet.

Så långt är Oneplus Nord CE en högklassig budgetmobil. Men det finns också några plumpar i protokollet. Under huven utlovas att Snapdragon 750G-processorn tillsammans med grafikkortet Adreno 619 ska ge en ”galet snabb” och ”sömlös” användarupplevelse. Verkligheten är dock en helt annan. Ingenting är galet snabbt. Möjligen så snabb som de flesta användare som väljer en budgetmobil kräver, men definitivt inte galet.

Läs mer: Nytt Apple-patent kan förändra Iphone

Hörlursjacket är tillbaka – men burkigt ljud

På prestandan märks också att Oneplus sparat in på modellen. När jag testar att spela några mobilspel blir det extremt tydligt – efter en kvart i ”Wild Rift” blir telefonen så varm att den är jobbig att hålla i. Dessutom händer det att grafiken inte hänger med och det börjar lagga. På den punkten är en sprillans ny Nord CE sämre än min tre år gamla Huaweitelefon.

90 Hz-skärmen är som telefonen i övrigt: Inget för den med höga krav, men bra med tanke på priset.

Något som sticker ut lite är att hörlursjacket på 3,5 mm är tillbaka. För den som lyssnar utan hörlurar är ljudet dock något av en besvikelse. Det är långt ifrån skarpt, och låter lite som att telefonen ligger i en burk.

Läs mer: Test: Ipad Pro – ”Slöseri med M1-chipet”

Kameran är bättre än föregångarnas

Kamerorna är dock oväntat bra. Huvudkameran, på 64 megapixel, är bättre än Oneplus-föregångarna både på pappret och i praktiken.

Dessutom kommer den med fuktionen nightscape, som ger bättre bilder i mörker. Kameran tar åtta bilder med olika inställningar och sätter sedan samman dem till en. Det höjer absolut kvalitén men jag skulle inte gå så långt som att skriva att mobilen tar bra bilder i mörker.

Zoomen går från 0,6x till 10x, och även om det är lite löjligt att låtsas som att telefonen kan zooma ut från där bilden tas känns det nästan som att man tar ett steg bakåt när funktionen används. När man zoomar långt in drabbar det dock skärpan rejält, vilket sädesärlan på fotot nedan får illustrera.

Foto: Henning Eklund

Sammanfattningsvis är det tydligt att Oneplus Nord CE inte är en telefon för användaren med högt ställda krav. Prestandan, ljudet och avsaknaden av flashiga funktioner gör att det finns betydligt bättre modeller för den som söker en lyxtelefon. Men det är ju inte de kunderna Oneplus jagar, utan de som inte vill lägga mer än 3500 kronor på en ny mobil. Och bortser man från några svagheter är Nord CE en riktigt bra budgetmobil.

Här följer fler bilder för dig som vill närstudera hur telefonens kameror presterar i olika lägen.

Foto: Henning Eklund

Foto: Henning Eklund

Foto: Henning Eklund

Foto: Henning Eklund

Foto: Henning Eklund

Foto: Henning Eklund

Fakta: OnePlus Nord CE 5G

+ Billig

Skarpa kameror 

Bra batteritid och snabbladdning

- Svag prestanda, särskilt för mobilspel

Låg ljudkvalitet

Saknar flashiga funktioner

 

Färger: Blå, svart, silver

Storlek: 159,2 x 73,5 x 7,9 mm

Vikt: 170 gram

Skärm: 2400 x 1080 pixlar, 90 Hz, Amoled

CPU: Snapdragon 750G 5G

GPU: Adreno 619

RAM: 8 eller 12 gb

Lagringskapacitet: 128 eller 256 gb

Operativsystem: Oxygen OS (baserat på Android 11)

Batteri: 4500 mAh med snabbladdningssystemet Warp Charge 30T

Kameror: 64MP huvudkamera, 8 MP vidvinkel (119 grader), 2 MP makrokamera, 16 MP selfiekamera. Zoomar från 0,6x till 10x. Filmar 4K-video i 30 fps och 1080p-video i 60 fps.

Portar: 3,5mm hörlursjack, USB-C, plats för två nano-simkort.

Pris: Med 8 gb RAM och 128 gb lagring - 3490 SEK

Med 12 gb RAM och 256 gb lagring - 4290 SEK

Fotnot: Den telefon Ny Teknik testat är versionen med 12 gb RAM och 256 gb lagring.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt