Test: Oneplus 9 Pro – ”Oneplus hade ett problem och 9 Pro är lösningen”

2021-03-23 16:00

Om vi bortser från hajpfaktorn med Hasselblad är det i stället sensoruppsättningen som är den stora grejen. Oneplus 9 Pro kan vara den bästa telefonen du kan få för under 10 000 kronor, skriver Simon Campanello.

Oneplus har sedan starten haft trogna fans. Den kinesiska uppstickaren har levererat imponerande hastigheter och enkel och stilren mjukvara till svårslagna priser.

I takt med att telefonerna kommit allt närmare de stora tillverkarnas flaggskepp i kvalitet och prestanda har priserna ökat. I dag kostar en Oneplus 9 Pro ganska precis lika mycket som instegsvarianten av Samsungs senaste Galaxy S21 – och nu är tekniken ikapp också. Det är ett flaggskepp i toppklass som står helt på egna ben.

Den stora förbättringen i årets modell är kamerauppsättningen. Ur ett fotoperspektiv har Oneplus aldrig kunnat mäta sig med Samsung, Huawei eller Apple.

Inte för att telefonerna varit direkt dåliga på att knäppa bilder. Jag har aldrig känt att jag direkt missat något när jag dragit upp en Oneplus-telefon ur fickan för att föreviga en solnedgång eller något knäppt barnen gör eller typ ett fint träd. Det har varit funktionellt och alldagligt, inget värt att reflektera över. Men med en splitterny Oneplus 9 Pro i handen är det för första gången faktiskt rentav roligt att fota med en Oneplus-telefon.

Stor skärm men nättare än många flaggskeppstelefoner

Den ligger rätt bra där också, i handen. Telefonen är så klart stor, för telefoner av i dag är stora. Mobilen är begåvad med en 6,7-tums oled-panel som välver sig något över långsidorna för att ge den där kantlösa känslan som är på modet.

Oneplus 9 Pro. Foto: Oneplus

Att scrolla sig fram på den med en bilduppdateringsfrekvens på 120 Hz är mer smooth än det där betalföretaget. Nytt för i år är att telefonen för att spara batteritid anpassar uppdateringsfrekvensen till aktiviteten, och kan gå ändå ner till en bildruta i sekunden. Allt verkar flyta smidigt bakom kulisserna, och det baserar jag på att jag inte en enda gång märker av att frekvensen förändras. Detta lilla knep uppges kunna minska skärmens energiförbrukning med upp till 50 procent, en siffra jag på intet vis kan verifiera.

Läs mer: Test: Iphone 12 Mini – ”En prestandabest i miniatyrformat”

Trots att telefonen är så pass stor väger den faktiskt in på håret under tvåhundragramsgränsen, nättare än många flaggskepp. Kanterna omsluts av en metallram och bakstycket är i solitt gorillaglas. Designen är i mitt tycke stilren, men ärligt talat något generisk. Det finns inget som sticker ut.

Hajp runt Hasselblad, men denna gång är sensorern i fokus

Förutom Hasselblads lilla logotyp på kamerahuset, kanske? Den är Oneplus ensamma med på mobilmarknaden. De två bolagen slog på stora trumman för ett par veckor sedan när de meddelade ett treårigt samarbete kring utveckling av nya mobilkameror.

På sikt ska Hasselblad bidra i utvecklingen också av hårdvaran, men här och nu handlar det om mjukvarulösningar. Till lanseringen av Oneplus 9 Pro har de båda bolagen jobbat med att förbättra färgåtergivningen som blivit betydligt mer naturtrogen än i tidigare modeller.

Oneplus 9 Pro. Foto: Oneplus

Om vi bortser från hajpfaktorn av att ha Hasselbad ombord är det i stället sensoruppsättningen som är den stora grejen. Huvudkameran och ultravidvinkeln på Oneplus 9 Pro har specialdesignats ihop med Sony och arbetet ger utdelning.

Huvudkameran på 48 megapixel har fått en betydligt större sensor, blivit mycket snabbare i att hitta fokus och kan numera fotografera i 12-bitars raw-format. För första gången har Oneplus dessutom en duglig teleglugg med 3,3 gångers optisk zoom, en trevlig nyhet som endast gäller Pro-modellerna och inte hela 9-serien.

Ultravidvinkeln har kanske fått mest kärlek. Jag minns hur min första mobiltelefon med den typen av lins visserligen var kul att leka med, men förvrängde bilderna så att det emellanåt blev en närmast fisheye-liknande effekt.

På Oneplus 9 Pro sitter en ny typ av friformlins som korrigerar de förvridna formerna. Enligt Oneplus egna siffror ska förvrängningarna vid bildens kanter inte vara mer än en procent. På mobilens skärm är det i regel svårt att upptäcka någon distorsion över huvud taget.

Oneplus 9 Pro. Foto: Oneplus

Den fjärde sensorn i kamerahuset är en monokromlins som Oneplus av oklara skäl envisas med att stoppa in. Den ger ökad detaljrikedom i svartvita bilder, men går bara att slå på genom att gräva i menyerna och jag har ärligt talat svårt att se någon större skillnad.

I själva fotoappen finns två nyheter. Ett tilt shift-läge som väl är helt okej, och så ett Hasselblad-brandat proffsläge. Det känns som att Oneplus hämtat en sida ur Sonys bok, som de senaste åren lagt till en separat fotoapp med gränssnitt hämtat från japanernas proffskameror.

I Oneplus fall har gränssnittet skruvats för att minna om Hasselblads, och det är ett smidigt sätt att få kontroll över slutartid, iso och vitbalans eller ställa in fokus manuellt. Det är också här möjligheten att spara bilderna i raw-format finns, men du är begränsad till att använda huvudkameran.

Kan vara den bästa telefonen för under 10 000 kronor

Operativsystemet Oxygen 11, baserat på Android 11, är i vanlig ordning strömlinjeformat som sjutton och fritt från onödiga medpaketerade appar.

Snabbladdningen på 65W som introducerades i Oneplus 8T är kvar, och imponerar alltjämt. Oneplus själva lovar att du kan gå från 1 procent till 100 procent på precis under en halvtimme, när jag testar klockar det in på ungefär 32 minuter. Sak samma, det räcker att plugga in telefonen en kvart för att klara dagen.

Läs mer: Test: Sony Xperia 1 II – ”Kameramobil för den som vill fota manuellt”

Den här gången är den trådlösa snabbladdningen uppskruvad till 50 W, typ, men så fort går det bara om du använder Oneplus egen laddare som går att köpa separat. Telefonen har två separata battericeller som vardera kan matas med 25 W, vilket gissningsvis kräver att laddaren har koll på läget.

Efter en dryg vecka med Oneplus 9 Pro är det svårt att inte ge en helhjärtad rekommendation. Prestandan är vass, skärmen i toppklass, den laddar blixtsnabbt och nu är kamerorna faktiskt något att räkna med. Det kan mycket väl vara den bästa telefonen du kan hitta för under 10 000 kronor.

Den trumfas möjligen fortfarande i fotoupplevelse av de absoluta värstingmodellerna från de tre stora konkurrentenra, men de kostar också åtskilliga tusenlappar extra. Om miljardinvesteringar och Hasselblads ingenjörer kan knuffa Oneplus hela vägen dit återstår att se.

Oneplus 9. Foto: Oneplus.

Oneplus 9 eller Oneplus 9 Pro?

Det här testet har fokuserat på Oneplus 9 Pro, men vi har även haft möjlighet att prova instegsmodellen Oneplus 9. Den har kort sagt alla tillverkarens signum i form av enkel design både utvändigt och invändigt och är rapp och högpresterande.

Den har i stora drag samma specifikationer men skärmen är något enklare i utförande och kurvar sig inte ner över sidorna vilket gör att den känns mycket mindre. Kameraparken är också något mer begränsad. Telefotolinsen saknas och ultravidvinkel och huvudkamera är av snäppet enklare utförande. Den saknar också kapslingklassning, vilket är en garanti för att den tål vatten och damm.

I slutänden trillar Oneplus 9 in i en lite märkligt mellanläge mellan Oneplus 8T (betydligt billigare) och Oneplus 9 Pro (ett par tusen kronor dyrare, men med betydligt bättre kamera).

Specifikationer Oneplus 9 Pro:

Mått: 163,2 x 73,6 x 8,7 mm.

Vikt: 197 gram.

Skärm: 6,7 tums amoled med upplösning på 1 440 x 3 216 pixlar och 120 Hz bilduppdateringsfrekvens.

Kamera: Huvudkamera 48 MP (Sony IMX789, sensorstorlek 1/1,43", f/1.8), Ultravidvinkel 50 MP (Sony IMX766, sensorstorlek 1/1,56", f/2.2), Telefoto 8 MP (f/2.4), Monokrom 2MP. Selfiekamera 16 MP (Sony IMX471, f/2.4).

Video: 8k/30 fps, 4k upp till 120 fps. Super slow motion 720p/480 fps eller 1080p/240 fps.

Processor: Qualcomm Snapdragon 888 med inbyggt 5g-stöd.

Minne och lagring: 8 GB ram + 128 GB lagring eller 12 GB ram + 256 GB lagring.

Batteri: 4 500 mAh.

Kapslingsklassning: IP68.

Biometri: Fingertrycksavläsare i skärmen, ansiktsupplåsning.

Pris: 9 690 kronor (8GB/128GB) eller 10 690 kronor (12GB/256GB).

 

Simon Campanello

Mer om: Oneplus Test

Debatt