Test: Macbook Pro 13 tum – ”Topprestanda i ett något daterat skal”

2020-06-06 07:00  

Välbyggd, kompetent – men tråkig. Trots vassare prestanda och ett strålande tangentbord känns mycket sig likt med nya Macbook Pro 13. Lite för mycket, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Snabbfakta Macbook Pro 13 tum (2020)

Lanserad: maj 2020.

Operativsystem: Macos Catalina.

Skärm: 13,3 tum, 2560 × 1600 pixlar (227 PPI).

Vikt: 1,4 kg.

Processor: 8:e generationens Intel Core i5-processor / 10:e generationens Intel Core i5-processor.

RAM: 8 GB lpddr3-minne (2133 MHz) / 16 GB lpddr4x-minne (3733 MHz).

Lagringsminne:  265 GB / 512 GB / 1TB SSD.

Pris: Cirka 16 995 – 26 995 kronor.PLUS:
Det nya tangentbordet är strålande. Batteritiden. Bra grafikprestanda för en 13-tummare.

MINUS: Väldigt dyr. Tjocka skärmkanter, vilket känns föråldrat. Wifi 6 saknas.

 

Bye, bye butterfly

Ett riktigt schysst tangentbord är A och O för en bra laptop. Fråga bara Apple. Under de senaste fem åren har Macbook-användare världen över slitit sitt hår över bolagets hårt kritiserade Butterfly-tangentbord.

Många, som jag, har klagat över att designen på tangentbordet gjorde att det kändes platt att skriva på. Andra, som jag, har dessutom råkat ut för ett konstruktionsfel som har fått en eller flera knappar att sluta fungera i förtid.

Läs mer: Test: ”Iphone SE efterlängtad och värdig uppföljare”

Den typen av uppenbara svagheter är aldrig välkomna hos en laptop – i synnerhet inte när du har betalat 17 000 kronor eller mer för den. Precis som namnet antyder ska Macbook Pro representera yttersta toppklass kvalitet och prestanda. Ett tangentbord som helt eller delvis slutar att fungera ger en helt annan bild.

Nya Macbook Pro 13 tum, lanserad i maj, utgör spiken i kistan för den avskydda fjärilsmekanismen, som konstruktionen har kallats på svenska. Nu är Apples alla nya bärbara datorer i stället utrustade med magic keyboard, ett nytt tangentbord som gjorde premiär i och med lanseringen av Macbook Pro 16 tum i slutet av 2019.

”Apples nya tangentbord är så mycket bättre”

Tillskottet av Magic keyboard fick Ny Tekniks Simon Campanello att jubla i testet av Apples senaste 16-tummare. Det är inte svårt att förstå. Apples nya tangentbord är nämligen avsevärt mycket bättre än föregångaren. Och det är utan tvekan den uppdatering som kommer att göra störst intryck på flest användare.

Det nya Magic keyboard-tangentbordet bygger på en saxmekanism med en slaghöjd på en (1) millimeter, vilket kan jämföras med 0,7 millimeter med den tidigare "fjärilsmekanismen". På pappret kan det tyckas som en liten förändring, men i praktiken är skillnaden stor. Den största förbättringen är att knapparna på årets upplaga av Macbook Pro 13 tum känns mindre stumma och betydligt mjukare att skriva på. Vissa tyckte att det gamla tangentbordet lät för mycket. Även detta har Apple åtgärdat – min upplevelse är att Magic keyboard låter mindre, och har ett behagligt klickljud.

Det finns fortfarande flera andra laptop-tillverkare som gör bättre det bättre än Apple, exempelvis Dell. Men Magic keyboard kvalar ändå in på topplistan över de trevligaste och skönaste laptop-tangentbord jag har skrivit på.

Apple har onekligen lärt sig en läxa. Men å andra sidan, problemen med butterfly-konstruktionen borde ha åtgärdats för länge, länge sedan.

Tydlig premiumkänsla hos Macbook Pro 13

Förutom det nya tangentbordet är det mesta sig likt med nya Macbook Pro 13 tum, i alla fall på ytan. Inga betydande förändringar har gjorts av formfaktorn: datorn har samma unibody-chassi i aluminium som vi har sett hos Macbook Pro sedan 2016.

Byggkvaliteten går inte att ta miste på. Få andra bärbara datorer på marknaden lyckas nå samma nivå av minimalism och premiumkänsla som Macbook Pro 13 bjuder på. Minimalismen går igen även när det gäller anslutningar.

På de två grundmodellerna finns enbart två thunderbolt 3-portar (usb-c) och en 3,5-millimeters ingång för hörlurar, inget mer. Det är vad du får för saftiga 17 000 kronor. Å andra sidan är Apple inte ensamt om att skära ner antalet portar på ultraportabla datorer.

De två toppmodellerna av Macbook Pro 13 tum erbjuder totalt fyra thunderbolt 3-portar. Men dessa maskiner kostar från cirka 24 500 kronor och uppåt. Den som vill ansluta exempelvis skärmar via hdmi får snällt köpa en adapter.

Nya Intel-processorer ger tydlig prestandaskjuts

Men som vi alla vet är det insidan som räknas. Och där har det hänt en del intressanta saker i år – i alla fall för dem som kan betala för de två dyraste modellerna. Mest betydande är att nya Macbook Pro 13 tum har uppdaterats med tionde generationens Intel Core i5-processorer (fyra kärnor) och LPDDR4X RAM. Nytt är också att minnet numera börjar på 16 gigabyte, i stället för 8, och kan uppdateras till 32 GB.

Men detta gäller alltså bara de högst prissätta varianterna av Apples 13-tummare. Grundmodellerna får nöja sig med åttonde generationens Core i5 (fyra kärnor) och lpddr3-minne.

Läs mer: Test: Google Nest Wifi – smart högtalare och wifi-system i ett

Modellen som vi har testat har den senaste generationens processorer (klockhastighet på 2,0 GHz), med Turbo Boost på upp till 3,8 GHz. Kombinationen av en ny processor, LPDDR4X-minne och snabba SSD-diskar ger ett rejält prestandalyft - särskilt om du har en Macbook Pro från 2017 eller tidigare i dag.

Detta märks i synnerhet när det gäller arbetsuppgifter som ställer lite tuffare krav på grafikprocessorn. Toppmodellerna av Macbook Pro 13 kommer med det nya grafikkortet Intel Iris Plus Graphics, som ger en bra draghjälp när det gäller exempelvis videoredigering eller mer avancerad 3d-grafik.

Det rör sig fortfarande om ett integrerat grafikkort, men Apple uppger att årets upplaga av Iris Plus Graphics har fler exekveringsenheter än tidigare versioner. Det ska göra att GPU:n är “upp till 80 procent snabbare” i vissa program gentemot fjolårets modell, enligt Apple.

Ingen gejmingdator - men klarar spel förvånade bra

Den typen av jämförelser eller sifferexerciser är dock vanskliga. Vad vi kan konstatera är att den senaste Macbook Pro-datorn står sig bra, och vissa fall bättre, än andra lyxlaptops i matchande storlek – exempelvis Huawei Matebook X Pro 2020 (med dedikerad GPU).

Ett konkret exempel är att Apples nya trettontummare klarar sig ovanligt bra i spelsammanhang för att vara en ultraportabel dator. Den har inte tillräckligt med kräm för att mäkta med de mest grafiktunga AAA-spelen. Men för så kallade causalspelare – som undertecknad småbarnspappa här - flyter mysspel som Firewatch på finfint, även med högsta grafikinställningar. I sådana lägen blir dock datorn snabbt väldigt varm.

Batteritiden är en annan urviktig egenskap hos laptops. Med nya Macbook Pro 13 tum kommer vi upp i drygt 10 timmar av strömmad film på en laddning. Det är riktigt bra i jämförelse med andra trettontummare som Dell:s populära XPS 13.

”Tjocka kanter gör att skärmen känns föråldrad”

En som jag dock känner väldigt splittrad inför är datorns skärm. Panelen, som mäter 13,3, är å ena sidan en av marknadens bästa när det gäller färgåtergivning, kontrast och ljusstyrka (500 nits). På plussidan finns också Apples truetone-teknik, som använder en uppsättning sensorer för att anpassa skärmens färger och ljusintensitet efter omgivningsljuset. Detta för att exempelvis fotografier ska upplevas som mer naturliga på skärmen.

Vad som inte går att bortse från, hur naturliga färgerna än må vara, är de ovanligt stora svarta kanterna runt om panelen. Många andra pc-tillverkare, som Huawei och Dell, har varit avsevärt mycket bättre på att skala bort död yta runt skärmarna på sina lyxlaptops.

Hur bra eller dålig en skärm är har inget att göra med hur tjocka kanterna är. Möjligen fäster jag för stor vikt vid den detaljen. Men jag ändå svårt att bortse från att Apples nuvarande skärmdesign gör att splitternya Macbook Pro 13 tum känns föråldrad.

Läs mer: Test: Ikea Frekvens – ”Småkul ljud- och ljussystem i legoformat”

En annan omtvistad finess är touch bar-menyn, som har funnits hos dyrare Macbook Pro-modeller sedan 2016. I praktiken är det en liten pekskärm i form av en smal remsa där funktionsknapparna vanligtvis sitter. Vilka funktionsknappar som visas på touch bar beror på programmet du använder. Startar du Apples kalender syns olika knappar med snabbval för att lägga till ett möte, till exempel.

Jag kan inte påstå att touch bar tillför enormt mycket, men det är en småkul grej som jag ändå gillar och använder mer än förväntat. Men det går inte att bortse från att funktionen känns som en halvmesyr jämfört med de renodlade pekskärmar som många Windows-laptops erbjuder i dag.

Stabil uppdatering av beprövat koncept

En annan sak som gör att datorn känns mindre framtidssäkrad är avsaknaden av wifi 6-stöd. Visst, trettontummaren kommer fortfarande upp i en tillräckligt hög wifi-prestanda i 5 GHz-bandet med 802.11ac-standarden. Men övergången till wifi 6 handlar inte enbart om hastighet. Den nya standarden för också med sig viktiga uppdateringar i form bättre täckning och högre säkerhet. Detta missar alltså årets Macbook Pro-kunder.

Svagheterna till trots är nya Macbook Pro 13 en stabil uppdatering av ett beprövat och välfungerande koncept. Få andra datorer når samma känsla av lyx. 10:e generations Intel Core-processorer och LPDDR4X-RAM hos toppmodellerna ger dessutom ett välkommet prestandalyft.

Nu när Apple har ”fixat” tangentbordet på sina bärbara datorer, hoppas jag att bolaget prioriterar att modernisera även andra delar av Macbook- och Macbook Pro-serien. Till nästa års modeller vill jag se ett större mod och mer utpräglad nytänk hos tillverkaren.

Apple MacBook Pro 13 (2020)

Operativsystem: Macos Catalina (version 10.5.5 vid test).

Skärm: 13,3 tum, lps, 2560 × 1600 pixlar (227 PPI).

Mått: 304,1 × 212,4 x 15,6 millimeter.

Vikt: 1,4 kg.

Processor: 8:e generationens Intel Core i5 (1,4 GHz) eller 8:e generationens Intel Core i7 (1,7 GHz) / 10:e generationens Intel Core i5 (2,0 GHz) eller 10:e generationens Intel Core i7 (2,3 GHz).

GPU: Intel Iris Plus Graphics 645 / Intel Iris Plus Graphics

RAM: 8 GB lpddr3-minne (2133 MHz) / 16 GB lpddr4x-minne (3733 MHz).

Lagring: 265 GB / 512 GB / 1TB SSD.

Kamera: HD-kamera 720 p (framåtriktad).

Anslutningar: Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0.

Portar: 2 Thunderbolt 3-portar (usb-c) eller 4 Thunderbolt 3-portar (usb-c), hörlursingång 3,5 millimeter.

Pris: Cirka 16 995 – 26 995 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Macbook Pro

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt