Test: Ipad Mini – Den perfekta surfplattan för… vem?

2021-11-12 10:41  

Apples minsta lilla surfplatta har fått en ordentlig uppdatering. Nu återstår bara en fråga - vem är den till för? Ny Tekniks Simon Campanello har testat sjätte generationens Ipad Mini.

Ärligt talat trodde jag att Ipad Mini var bra för en sak, och en sak endast. Den är lagom stor för ungarna att hålla i.  

Fast efter ett rejält designlyft och en ordentlig prishöjning är frågan om det stämmer. Överlag har jag ägnat alldeles för mycket tid de senaste veckorna åt att fundera vem Ipad Mini är till för. 

Efter att ha funderat på det och ägnat timmar åt minipaddan inser jag att det… Kanske är jag? 

Läs mer: Nya materialet ger snabbare och mindre laddare

Vad är nytt med Ipad Mini?  

Det kanske till att börja med är dags att byta namn? Ipad Mini har i all väsentlighet blivit Ipad Air Mini. Den är numera betydligt mer kraftfull än den vanliga Ipaden och har dessutom fått samma design som Air.  

De rundade kanterna har ersatts av en rak metallram, skärmkanterna har bantats ordentligt och hemknappen är borta. Fingertrycksavläsare återfinns i stället i låsknappen på paddans överkant. Samtidigt har skärmstorleken ökat från 7,9 tum till 8,3 tum.  

Allt som allt idel bra förändringar. På grund av det kompakta formatet upplever jag visserligen skärmkanterna som att de är i största laget, men de är i själva verket inte bredare än på Air. 

Läs mer: Extra sällsynt Apple-dator såld för mångmiljon-belopp

Samtidigt har Apple stoppat rejäl kraft under huven. Där vanliga Ipad får nöja sig med en processor med några år på nacken har Ipad Mini begåvats med samma A15 Bionic som sitter i Iphone 13-serien.  

Dessutom har den fått sig ett nytt fräscht kamerasystem. På baksidan sitter samma 12 MP huvudkamera som på Air, en manick som vi väl kan enas om är fullt duglig. Selfiekameran är däremot snäppet vassare än hos Air och ger riktigt fin bild när jag kör videomöte via den lilla paddan. Som dessutom har stöd för Apples funktion Center Stage, som ser till att du alltid är i fokus och centrerad oavsett om du rör dig i bild.  

Just det, Mini har dessutom fått både 5g-stöd och stöd för Apple Pencil. Däremot har den ingen smart connector, så inga tangentbord här inte.  

Låsknappen med fingertrycksavläsare och volymknapparna sitter på plattans översida. Foto: Apple

Vad gillar vi inte? 

Det finns egentligen bara en riktig nackdel med Ipad Mini och det är att batteriet har en tendens att ladda ur fortare än kvickt.  

Annars handlar klagomålen snarare om en lista över saker som hade varit trevligt att ha. Som en 120 Hz-skärm med bättre ljusstyrka. Eller Face ID. Eller en instegsmodell med 128 GB lagring - 64 GB är ett hån!  

Men… Minis riktiga akilleshäl är prislappen, och det här är tveklöst funktioner som adderat ytterligare tusenlappar. Så kanske ska vi glädja åt oss att Apple gjort några besparingar. 

Läs mer: Vad är metaverse, och varför pratar alla om det nu?

Omdöme 

Ipad Mini står och faller på en enda sak. Vill du ha en lite mindre surfplatta? Är svaret ja, grattis! Här är en riktigt kompetent platta i snyggt format.  

Vill du inte ha det hamnar Minin lite i kläm. Den vanliga Ipaden är 2 000 kronor billigare, den större Ipad Air bara en dryg tusenlapp dyrare. 

Själv är jag i alla fall nästan barnsligt förtjust i hur smidig den är att använda. Min vanliga, normalstora surfplatta använder jag nästan aldrig hemma. Oftast tar jag upp mobilen i stället, den är mer behändig. Vill jag ha en större skärm är det lika bra att ta fram min laptop, den är inte speciellt mycket större eller tyngre.  

Men Ipad Mini är en gyllene mellanväg. Funkar perfekt att kolla på Youtube-klipp i soffan (ljudet från stereohögtalarna är för övrigt helt okej, varken mer eller mindre), spela något hjärndött mobilspel eller till att läsa en bok eller serietidning. Den är liten och nätt, men ger ändå betydligt mycket mer skärmyta än min mobiltelefon.  

Ungarna älskar den förstås också. Den är (tyvärr) fortfarande perfekt storlek för deras kladdiga små händer.  

Förutom att vara en platta för oss som av outgrundliga skäl älskar lagom stora skärmar ser Apple potential i att Minin ska användas professionellt. Just kombinationen av att den är så pass nätt och kraftfull skulle kunna göra att den passar bra i allt från cockpits på flygplan till fabriksgolv. Det återstår bara att se om den planen flyger. 

Specifikation: Ipad Mini (Sjätte generationen) 

Färg: Rymdgrå, rosa, lila eller stjärnglans. 

Lagring: 64/256 GB. 

Mått: 195,4 mm x 134,8 mm x 6,3 mm. 

Vikt: 293/297 gram (wifi/5g).  

Skärm: 8,3 tum liquid retina med true tone. 2 226 x 1 488 pixlar. Max ljusstyrka 500 nits. 

Systemkrets: A15 Bionic. 

Kamera: Huvudkamera 12 MP (f/1.8), selfiekamera 12 MP (f./2.4). 

Uppkoppling: 5g, wifi 6 och Bluetooth 5.0. 

Biometri: Touch ID. 

Laddning: Usb c.  

Pris: Från 5 995/7 995 kronor (wifi/5g).  

Simon Campanello

Mer om: Ipad mini Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt