Test: Ipad (2021) – ”Fortfarande mest Apple-platta för pengarna”

2021-11-14 08:00

Nya Ipad är fortfarande det bästa valet för de allra flesta som vill ha en Applesurfplatta – trots en föråldrad design. Och med Ipad Os 15 skymtar en laptoplös framtid, skriver Kalle Wiklund som testat.

Det var länge sedan Ipad representerade det senaste och bästa som Apple kan erbjuda – den rollen tog Ipad Pro över 2015. Det räcker med att kasta ett snabbt öga på nya Ipad, lanserad i september, för att fatta det.

”Bekant men föråldrad design”

Designen är närmast antik vid det här laget. Kanterna runt 10,2-tumsskärmen känns breda som snövallarna en kall vinterdag i Sälen. I stället för face id-teknik och ansiktsigenkänning öppnas plattan med en fingeravtryckssensor. Usb-c lyser med sin frånvaro – Ipad är numera Apples sista och enda surfplatta som fortfarande har lightning-kontakt.

Läs mer: Test: Ipad Mini – Den perfekta surfplattan för… vem?

Gör det årets Ipad till ett dåligt köp? Verkligen inte. Med ett startpris på cirka 4 000 kronor ska Ipad fungera som en språngbräda in i Apples ekosystem. Målgruppen är inte kräsna tech-skribenter – utan i stället barn, studenter eller varför inte bara den som vill ha en ny Apple-surfplatta utan att behöva betala multum. En surfplatta utan några större krusiduller, helt enkelt.

Ipad 2021. Foto: Apple

Att Ipad har en föråldrad look betyder inte heller att designen är dålig, per automatik. Plattan är välbyggd, har en relativt tunn profil, och känns inte heller särskilt tung att hålla i.

Läs mer: Test: Motorola Defy (2021) – Hur stryktålig är mobilen egentligen?

Bakstycket, tillverkat i återvunnen aluminium, har tydligt rundade kanter, vilket gör att paddan ligger skönt i händerna. Även när du har använt den en längre stund.

Skärmen imponerar inte

Däremot känner jag mig splittrad inför skärmen på årets Ipad. I grund och botten är skärmen likadan som den som finns på fjolårets padda – och på den som kom 2019. 

Läs mer: Uppgifter: Apple tvingas minska Ipadproduktion

Skärmens upplösning, färgåtergivning och kontrast är tillräckligt bra för priset. Men jämfört med flottare plattor, som Ipad Air eller Samsung Galaxy Tab S7 Plus, blir skillnaden tydlig. Exempelvis kan Ipad inte matcha svärtan hos dyrare lcd- eller oledskärmar. Det gör att mörkare partier ibland snarare blir grådaskiga än svarta. Vilket är rätt störande om man tittar på film, till exempel.

I år har Ipad fått stöd för True Tone. Det är Apples teknik för att automatiskt matcha skärmens färger med ljuset i din omgivning. Jag tycker färgerna ofta blir för varma, med ett tydligt gulstick, eller för ”blå” och kalla. Men det är en smaksak. True Tone kan också stängas av i inställningarna.

Läs mer: Test: Apple Watch Series 7 – ”ska göra voodoodocka av Tim Cook”

Svårare att bortse från är problem med blänk och reflektioner. Sitter du under en lampa eller använder plattan utomhus i solen är det ofta svårt att se vad som finns på skärmen. Detta kombinerat med Ipadens ljusstyrka (500 nits) lämnar en del i övrigt att önska.

Den mest betydelsefulla nyheten med årets Ipad är att processorn har uppdaterats till Apple Bionic 13. Visst, det är en systemkrets som lanserades med Iphone 11-serien, och alltså har två år på nacken i dag. 

Men i praktiken spelar det ingen roll. Operativsystem Pad Os 15, som vi ska gå in djupare i senare, känns rappt och responsivt. För majoriteten av användarna kommer nya Ipad vara tillräckligt snabb för spel, strömmad film, multitasking – eller distansarbete med Officepaket och Zoom. 

Smart funktion för videomöten

På tal om videosamtal. En annan viktig uppdatering är att skärmkameran har bytts ut mot en 12 MP-kamera med ultravidvinkel-objektiv. Det var sannerligen på tiden. Den nya kameran, med ƒ/2,4-bländare och 122 graders bildvinkel, är en förbättring på alla fronter. Det märks i synnerhet när det gäller skärpa, kontrast och färger.

Ipad 2021. Foto: Apple

Kombinationen av den nya skärmkameran och A13 Bionic-chipet för också med sig en rätt rolig grej som heter Center Stage. Det finns på Ipad Pro sedan tidigare, och innebär att skärmkameran kan panorera för att hålla en person i fokus, mitt i bild, även om samtalsdeltagaren flyttar på sig i sidled. Finessen är faktiskt rätt praktisk. Bra är att den även fungerar med Zoom och Teams – inte bara Apples eget Facetime. För att få tekniken att funka används A13 Bionics maskinlärningsprocessor Neural Engine och skärmkamerans breda bildvinkel.

Läs mer: Test: Nintendo Switch OLED Model – ”Allt ser fantastiskt ut”

Synd bara att huvudkameran på baksidan inte har förbättrats. I goda ljusförhållanden är färgerna och konstrasten i bilderna helt ok, men så fort du plåtar i mörkare miljöer blir ljusinsläppet ofta ett problem, med brusiga och oskarpa foton som resultatet. 

Nya Ipad Os ger mersmak

Det som faktiskt är roligast med 2021 års Ipad är operativsystemet Ipad Os 15. Det är variant av operativsystemet Ios som har skräddarsytts för Apples surfplattor.

Första versionerna kändes aningen trevande, som att Apple inte visste hur mycket man kunde ta ut svängarna när det gällde specialanpassade funktioner för paddan. Det blev varken hackat eller malet. Nu känns det som att Apple har en tydligare vision om vad operativsystemet ska tillföra.

Apple satsar mycket på förbättrad multitasking. Även om både Apple och Microsoft hävdar att jag kan slänga min laptop i soporna, har det varit omöjligt för mig att få till samma effektiva arbetsflöde på en surfplatta som på en bärbar dator. 

Läs mer: Pixel 6 Pro – Googles nya billiga toppmobil ska klå Iphone 13 och Galaxy S21

Jag säger inte att Ipad Os 15 löser alla problem, men en ny multitasking-meny gör det betydligt enklare att arbeta i flera program samtidigt. Finessen split view, som gör att du kan köra två appar sida vid sida, har funnits ett tag, men har blivit bättre. Till exempel går det numera att starta split view-läget genom att öppna appväxlaren, och dra ett program över ett annat på skärmen. Smidigt.

Efterlängtade snabbkommandon

En annan multitasking-funktion jag gillar är centrerat fönster. Med det går det att öppna exempelvis mejl i ett separat fönster som lägger sig ovan på appen du kör. Ett minus är det än så länge bara fungerar med Apples egna program för e-post, meddelanden och anteckningar.

Sedan ett par år tillbaka går det att koppla tangentbord till Ipad via Bluetooth eller paddans magnetiska smart connector-kontakt. Gott så. Men i kölvattnet av Ipad Os 15 kommer också snabbkommandon på tangentbordet.

Jag gillar det skarpt. Bara en sådan sak som att du trycka på kommando (även känd som ”bulle”) och h-tangenten för att komma till hemskärmen underlättar en hel del. Eller ”bulle” plus mellanslag för att göra en sökning. Mest praktiska är snabbkommandona i Apples egna appar, men på sikt kanske fler utvecklare drar nytta av det här. Vi får hoppas det.

"Skärpning, Apple"

Även om Ipad Os 15 ingjuter framtidshopp ligger Ipad, och Apple för den delen, fortfarande hopplöst efter på ett område som betyder mycket för användarna. Jag tänker på möjligheten att snabbladda paddan – eller snarare bristen på den typen av funktion. 

Läs mer: Test: Xiaomi 11T Pro – ”Snabbare snabbladdning får du leta efter”

Apple skickar med en 20W-laddare, och med den går Ipad från noll till drygt 20 procent på en halvtimme. En full laddning tar nästan 2 timmar och 50 minuter. Det är väldigt lång tid. Till sitt försvar har Ipad ett förhållandevis stort batteri på 8557 mAh. Det ger tillräckligt mycket kräm för att hårdköra spel, film och appar i många timmar. Men det hade varit klädsamt av Apple att bygga in snabbare laddning i surfplattorna – åtminstone i dyrare Ipad Pro till att börja med.

Trots vissa brister är årets Ipad, den nionde i ordningen, inte bara en pliktskyldig uppdatering. Den är varken snabbast, snyggast eller smartast – men fortfarande Apples mest prisvärda surfplatta. 

3 snabba frågor om Ipad

Har Ipad kvar hörlursingången?

Yes. Det är en av försvinnande få Apple-produkter som fortfarande har en port för teleplugg på 3,5 millimeter.

Är Ipads högtalare bra?

Nja. Men den är högljudd i alla fall. Men hög volym kompenserar inte för ljudkvaliteten, som är godkänd men inte mer.

Hur ska jag tänka med lagring?

Nytt för i år är att Ipad börjar på 64 GB i lagring, inte 32 GB. Det är bra – en surfplatta har ofta en lång livslängd. För att få den att räcka längre kan det vara bra att maxa lagringen.

Fakta: Apple Ipad (nionde generationen)

Operativsystem: Ipad os 15

Mått: 250,6 x 174,1 x 7,5 mm.

Vikt: 487 gram (wifi-modell), 498 gram (4g).

Skärm: 10,2 tums ips, 2160 × 1620 pixlar, 500 cd/m².

Processor: A13 Bionic (7 nm).

Lagring: 64 GB eller 256 GB.

Kamera: 8 MP vidvinkel, ƒ/2,4, upp till 5× digital zoom, frontkamera 12 MP, 122 graders synfält, ƒ/2,4.

Video: 1080p med 25, 30 eller 60 bilder/s.

Batteri: 32,4 Wh. 

Anslutningar: Wifi (802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.2.

Pris: Från 3 995 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Apple Surfplatta

Debatt