Test: Imac (2021) – ”Färgglad och fantastisk – men inte en Imac för alla”

2021-06-12 09:05  

En livsstilspryl för de välbeställda, som känns omöjligt tunn med tanke på all prestanda. Men för de allra tyngsta arbetsuppgifterna bör nya färgglada Imac inte vara förstavalet, anser Ny Tekniks Peter Ottsjö. 

Årets Imac får mig att vilja städa. Vårt hemmakontor slash barnverkstad är för stökigt för det eleganta, tunna och färggranna stycke hårdvara Apple lånat ut. Jag behöver förmodligen stajla och dekorera också. 

Dra dock inga förhastade slutsatser: årets Imac-modeller må göra sig bra som rekvisita i glättiga heminredningsmagasin, men under det millimetertunna skalet (11,5 millimeter, för att vara exakt) ryms prestanda som normalt sett kräver större utrymme. 

Jag kan – och det här är helt i linje med våra tidigare tester av M1-Macar – påbörja ett ambitöst montage av bilder i Photoshop, starta spelet Cities: Skylines från min Steam-klient, redigera en film i Imovie, sortera mina bilder i Bilder och köra några omgångar i racingtiteln Asphalt 9. Alla programmen kan vara öppna samtidigt utan att den omhuldade M1-kretsen så mycket som hostar.

Läs mer: WWDC: Apple Music gör något som Spotify (kanske) inte kan

När man geekbenchar datorn (ja, låt oss göra det till ett verb) så stannar den på 1 734 (enkeltrådad) och 7 675 (multitrådad). Geekbench 5 är ett verktyg och ett poängsystem som används flitigt för att ta reda på hur bra en dators processorer presterar.

Imac i 2021 års tappning. Foto: Peter Ottsjö

Som ni kan se nedan är årets Imac i linje med fjolårets M1-versioner av Macbook Pro och Air. 

Geekbench 5 (enkeltrådad/multitrådad), högre poäng är bättre. 

Macbook Pro M1 (Sent 2020): 1 743/7 625 

Macbook Air M1 (Sent 2020): 1 725/7 571 

Macbook Pro Intel i7 (Mitten av 2020): 1 239/4 513 

Macbook Pro Intel i9 (Sent 2019): 1095/6 865 

Det enda tecknet på att Imacen överhuvudtaget arbetar är ett lätt hummande från fläktarna på hakans undersida.

Tangentbord och mus går i samma färg som Imacen. Foto: Peter Ottsjö

Tygkädd strömkabel. Foto: Peter Ottsjö

Hakan ja. Fronten på årets Imac-datorer består av en vit tjock ram och en nederdel – hakan – som rymmer nödvändig hårdvara. Färgen på hakan är (på min testenhet) mintgrön, liksom tangentbordet och undersidan av musen. Detsamma gäller för de tjusiga tygklädda ström- och usb-kablarna (och till och med de förinställda färgerna på skärmskrivbordet är anpassade efter hårdvaran). Mot detta utgör baksidan av, och kanterna på, datorn en smakfull kontrast, i en dovare grön ton.

Läs mer: Huawei lanserar operativsystem för tekokare (och telefoner)

Allt sammantaget är det glädjande med hårdvara som vågar sticka ut en aning, som vågar liva upp tillvaron med en färgskvätt. Det är givetvis en hommage till G3, den klassiska första modellen i Imac-familjen, som också den dök upp i ett antal olika kulörer.

Gör sig bra även utanför kontoret. Foto: Peter Ottsjö

Men jag förblir kluven till den vita ramen (och många hårdnackade Apple-nördar som kräver en svart ram hatar den) och den mintgröna hakan: det är en kombination och komposition som stör mig en aning.

Bra mikrofoner

Åtminstone så länge skärmen inte är påslagen. För då försvinner allt annat så långt ut i det perifera att man inte längre är varse om det. 

Jag ska inte påstå att skärmen får mig att tappa andan – 4,5k-upplösning (4480 × 2520 pixlar) har inte samma wow-faktor som för några år sedan. Men det mesta är fantastiskt skarpt och ljust och det stora färgomfånget ger extra liv åt bildinnehållet, oavsett om det är en tv-serie på Apple TV+ eller ens egna mobilfoton uppblåsta på en större yta. 

Skärpan sträcker sig till pandemins alla videosamtal. Sedan en tid är jag den överlägset skarpaste (bildmässigt, kanske jag bör påpeka) kollegan på våra redaktionsmöten, tack vare 1080p-kameran och en bildsignalprocessor som ger fin kvalitet även i mitt murriga kontor.

Tangentbord och mus går i samma färg som Imacen. Foto: Peter Ottsjö

Jag låter bra också. Faktum är att mikrofonerna är så vassa att jag nästan vågar påstå att man skulle kunna använda dem för podcastinspelningar om ingen extern mikrofon stod till buds. 

Däremot ger jag inte mycket för Apples snack om ”branschledande antireflex­behandling”. En solig dag med persiennerna semivinklade är inte direkt någon vidare miljö för den här datorn, om man nu inte vill använda den som en spegel. 

Som noterat finns det mycket prestanda i årets Imac, men det är uppenbart att Apple ändå ser den som en mångsidig livsstilspryl för de välbeställda, snarare än som en arbetshäst för den som vill ha en framtidssäker enhet och behöver skyffla data i parti och minut. 

Det finns gott om bevis för den saken. Utöver de glada färgerna har Apple i sin marknadsföring placerat Imac i köksmiljöer och sovrum, och med tanke på att datorn väger mindre än 4,5 kilo är det faktiskt ingen större match att flytta på den efter behag.

Går inte att uppgradera efter köp

Arbetsminnet är låst till 8 eller 16 GB och kan alltså inte uppgraderas i efterhand. Detsamma gäller lagringen: det är max 2 terabyte som gäller, men skulle du välja 256 GB, 512 GB eller 1 TB vid köptillfället får du lära dig ett leva med det valda utrymmet. 

På datorn med marginellt klenare prestanda (det är samma M1-teknik, men grafikprocessorn har sju istället för åtta kärnor) finns enbart två thunderbolt/usb-portar. Den dyrare varianten får sällskap av ytterligare två usb-portar. 

På tal om portar, har jag sagt att den här 24-tummaren är tunn? Ja, det har jag, men jag säger det igen. Den är så tunn att hörlursporten av nödvändighet förflyttas till en av kanterna. Så tunn att den ethernetport som går att välja till måste husera i den externa strömadaptern.

Hörlursporten sitter på kanten. Högtalare och fläktar på undersidan av skärmen. Foto: Peter Ottsjö

Nya Imac är tunn. Foto: Peter Ottsjö

Men den som verkligen vill ha en Imac med uppbiffad prestanda gör nog bäst i att vänta. Årets modell kan i ett multitrådat prestandatest inte mäta sig med den äldre 27-tumsversionen av Imac. Det är dock troligt att den senare om inte alltför länge kommer i en ny upplaga, bestyckad med nästa generations M1-kretsar. 

Som alltid när det gäller Apple måste man betala premium. Imac i sitt grundutförande kostar nästan 16 000 kronor och sticker i väg till över 30 000 kronor i sin allra dyraste konfiguration. Trots det, och utöver de andra besvärande begränsningarna, så bjussar inte företaget på fundamentala saker som att kunna justera skärmen i höjdled. 

Likafullt kan jag inte låta bli att falla pladask för hur enkel datorn är att komma igång med, hur alert den hanterar allt jag utsätter den för och hur (mestadels) smakfullt designad den är. Även om vare sig mitt hem eller min plånbok är den värdig.

 

Imac 24-tum, 2021 , i siffror

Testad: Maj och juni 2021. 

Operativsystem: Mac OS Big Sur (version 11.4 vid test). 

Skärm: 23,5 tum, 4480 × 2520 pixlar (218 ppi), ljusstyrka på 500 cd/m². 

Mått: 54,7 cm (bredd) x 46,1 (höjd, med stativ) x 14,7 centimeter (djup, med stativ). 

Vikt: 4,46 – 4,48 kg (beroende på konfiguration). 

Processor: Första generationens arm-baserade M1-chip med en åttakärnig huvudprocessor och sjukärnig eller åttakärnig grafikprocessor. 

RAM: 8 GB/16 GB. 

Lagring: 265 GB/512 GB/1 TB SSD/2 TB SSD. 

Kamera: Hd-kamera 1080 p (framåtriktad). 

Trådlösa anslutningar: Wifi 6 802.11ax. Kompatibel med 802.11a/b/g/n/ac. Bluetooth 5.0. 

Portar: 2 x thunderbolt/usb 4.0, hörlursingång 3,5 millimeter. Ytterligare två usb-portar och ethernet kan väljas till den modellen med åttakärnig grafikprocessor. 

Pris: Från 15 995 kronor. 

Peter Ottsjö

Mer om: Apple Imac

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt