Test: ”Honor View20 är en riktig Oneplus-dödare”

2019-02-01 06:30  

Rustad med en överlägsen skärmdesign och enorm prestanda går View20 i klinch med Oneplus 6T. Nu börjar kriget om mellanprismobilerna och Huaweis nystart av varumärket Honor imponerar på Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Efter sensorhakans år 2018 är Honor View20 en frisk fläkt. Med Iphone X fick vi lära känna ett nytt begrepp: ”notchen”. En liten sensorfylld panel som inkräktar på mobilskärmens överkant.

Trots att jag testat en rad telefoner med denna sensorhaka sedan dess skaver den fortfarande. Visst, jag har lärt mig leva med den, men den sticker ändå i ögonen. Mobiltillverkarna har förstås fattat det, sensorhakan är en temporär lösning och Honor View20 är en första glimt på den notchfria framtiden.

Huawei-ägda Honor har löst problemet genom att göra en liten utskärning i skärmens vänstra överkant, lagom stor för en kameralins. Högtalaren är diskret inbäddad i den minimala skärmkanten.

Det låter kanske som ett litet lyft, men det är fantastiskt att slippa den där notchen. Mot mörk bakgrund syns kameran knapp alls, och även om den sticker ut lite när skärmytan runt hålet visar mer färgglada toner är lösningen mil bättre. Om inte bara för att hela ikonraden i skärmens överkant äntligen syns igen.

Läs mer: Här är allt vi vet om Huawei P30 Pro

Den här designen kommer vi av allt att döma få se mer av under året. Samsung Galaxy S10, Nokia 6.2 och Motorola P40 är några av telefonerna som ryktas få ett kamerahål i skärmen.

Mycket prestanda per krona

Men Honor View20 är mycket mer än bara en trevlig försmak. Med en prislapp på runt 5 700 kronor är det en av de mest kompetenta mobilerna i mellanprissegmentet. Kanske den första som på allvar kan konkurrera med alla Android-nördars älskling Oneplus, som i dessa tider av 10 000-kronorstelefoner gjort sig ett namn med kraftfulla och superfunktionella mobiler som du kan köpa utan att plånboken gråter.

Under huven på View20 sitter Huaweis monsterchip Kirin 980. Jag vet att jag skrivit om att prestanda i mobiltelefoner är övervärderat, men en mobil i den här prisklassen med ett av marknadens vassaste chipset är per definition något att hänga i julgranen.

Där skulle View20 passa bra förresten. Visst är den snarlik alla andra mobiler på marknaden, men en v-formad slipning på baksidan reflekterar ljuset på ett väldigt härligt sätt.

Kirin 980 är samma chip som sitter i Huawei Mate 20 Pro som Ny Teknik testade i slutet av förra året. På många sätt känns View20 också som en nedbantad version av Mate 20 - även om Huawei är flitiga med att påpeka att Honor numera är sitt eget mobilmärke. Tack vare ett nytt vätskebaserat kylsystem ska View20 faktiskt rentav vara snäppet snabbare.

Läs mer: Analys: ”Apple gör inte längre en Iphone vi bara måste ha”

Fast Honor-telefonen saknar förstås några av de flashigaste funktionerna i Huaweis flaggskepp. Skärmen är en lcd istället för en oled och har ingen inbyggd fingertrycksavläsare - den sitter i stället på baksidan. Det finns inte heller stöd för trådlös laddning eller någon IP-klassning (som är ett mått på hur bra mobilen tål vatten och damm). Däremot har View20 ett hörlursjack! Säga vad man vill om bluetoothlurar och adaptrar, men jag tackar aldrig nej till en så funktionell port.

Honor View20 är en väldesignad mobil

Personligen föredrar jag också hur View20 ligger i handen jämfört med Mate 20 Pro. Jag har aldrig fattat grejen med böjda skärmkanter, och de blir extra irriterande när du kör svepgesterna från Android 9. En annan trevlig men minimal detalj är att vibrationsljudet i View20 är riktigt dovt och härligt. Men så är det i dessa peak smartphone-dagar: man får leta efter de små glädjeämnena.

Kamerauppsättningen skiljer sig också. På View20 används Sonys nya 48 megapixelsensor på baksidan. En kraftfull grej, men som inte ger möjlighet till optisk zoom och vidvinkelfoto som på Mate 20 Pro. Ihop med Huaweis, förlåt Honors, ai-baserade bildstabilisering och automatiska efterbehandling känns det i alla fall lätt att skjuta snygga bilder.

Ska jag kritisera något är det Huaweis, förlåt Honors, version av Android som känns onödigt seg jämfört med vad du får på hos Oneplus eller Nokia. I och med View20 så kör Honor faktiskt en annan version av Android än Huawei, men skillnaderna är så minimala att det knappt känns nödvändigt att nämna.

Läs mer: Här är allt vi vet om kommande Samsung Galaxy S10

Om du bortser från skärmdesignen är Honor View20 knappast den mest exalterande mobilen. Vi kommer säkert se en rad flaggskepp som imponerar mer. Men maximal prestanda och bra design i den här prisklassen gör View20 till ett toppenköp. Oneplus, svenskarnas favorit i prisklassen, får faktiskt se upp för nu spänner Huawei, förlåt Honor, musklerna på allvar.

Plus och minus med Honor View20

+ Skärmhålet spöar sensorhakan

+ Mycket prestanda till lågt pris

+ Rejält batteri på 4 000 mAh

+ Hörlursjack!

- Gränssnittet är inte på topp

- Inte vattentålig

- Ingen trådlös laddning

Teknisk specifikation: Honor View20

Mått: 156,9 x 75,4 x 8,1 millimeter.

Vikt: 180 gram.

Skärm: 6,4 tums lcd-skärm med upplösning på 1080x2310.

Chipset: Kirin 980.

Lagring: 128G GB

Ram: 6 GB.

Batteri: 4 000 mAh.

Kamera fram: 25 MP.

Kameror bak: 48 MP och 3d-kamera.

Operativsystem: Android 9 med Magic 2.

Övrigt: Dubbla simkort, fingertrycksavläsare, 3,5 millimetersjack och usb-c.

Pris: Cirka 5 690 kronor.

Simon Campanello

Mer om: Huawei Honor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt