Test: ”Flic är något man egentligen klarar sig utan”

2020-02-01 07:00  

Svenska Shortcut Labs har gjort sin smarta knapp Flic bättre än någonsin. Frågan är bara om någon verkligen behöver den, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Jag har sedan några dagar en något ovanlig dörrklocka. Det är en vit knapp med självhäftande tejp på baksidan, som jag tryckte fast bredvid ytterdörren.

Om en besökare trycker på knappen spelas ”Door bell knocking” upp på en Sonos-högtalare (via Spotify) i vardagsrummet. ”Door bell knocking” är ett spår som bara består av ljudet av någon som ringer på en dörrklocka och knackar på dörren.

Allt det här meckandet är Shortcut Labs fel. Det är svenska företaget bakom smarta knappen Flic. Knappen går att enkelt programmera så att den kan utföra en rad olika uppgifter.

Är man någorlunda bekant med Kickstarter, den populära plattformen för gräsrotsfinansiering, har man förmodligen hört talas om Flic. Shortcut Labs har genom åren genomfört tre lyckade kampanjer och tagit emot förbeställningar för över 25 miljoner kronor. Den senaste kampanjen, för nya knappen Flic 2, ägde rum förra våren och resulterade i 8 insamlade miljoner kronor.

Läs mer: Hoppsan, nu börjar ju bluetooth likna något

Första Flic-knappen var klädd i silikon och hade en lekfull design som jag fortfarande är väldigt förtjust i (förutom att den kunde se ut som en lurvig dammboll om man inte regelbundet rengjorde den med en fuktig trasa).

Flic 2 ger ett stelare, plastigare och kantigare intryck. Eller ett mer professionellt intryck, om man ska vara generös. Men den senaste modellen känns snärtigare när man trycker på den. Den är dessutom enklare att fästa etiketter på, en välkommen nyhet för alla med många Flic-knappar. Med etiketter blir det enklare att skilja på dem och hålla reda på vilken uppgift de tilldelats.

Tusentals funktioner

På ett grundläggande plan fyller Flic och Flic 2 samma funktion. Eller rättare sagt så kan båda fylla tusentals olika funktioner.

Vill du veta var du lagt din telefon? Kontrollera hemmets belysning? Skicka ett textmeddelande som anger din position till någon? Låsa skärmen på din telefon? Kontrollera volymen på en enhet? Beställa en Uber? Slå på kaffebryggaren? Det är bara ett axplock av allt som går att göra med ett knapptryck på Flic.

Ursprungligen fungerade Flic bara genom att kopplas till en smarttelefon, via bluetooth. Det innebar att knappen gick att använda så länge telefonen var inom räckhåll. Numera går det att köpa till en Flic Hub, en liten nätverksenhet som ansluts till hemmets router via kabel eller wifi. Till den är det möjligt att ansluta över 60 Flic-knappar, jämfört med mellan 6 och 8 till en enskild telefon.

Den senaste versionen av hubben kallas Flic Hub LR. Som namnet indikerar har den stöd för bluetooths long range-protokoll och sägs öka räckvidden med det dubbla (upp till 200 meter). Den räckvidden kräver dock också att man använder de nya Flic 2-knapparna. Kopplar man Flic 2 till en smarttelefon ska räckvidden vara 50 meter.

Läs mer: Svensk startup ger Boliden uppkopplade arbetskläder

Det jag kan säga efter att först ha testat originalknapparna med den första versionen av Flic Hub, och därpå Flic 2 med long range-hubben, är att den senare uppsättningen känns avsevärt mycket mer pålitlig. Från att ha varit en kul grej som fungerade lite lagom godtyckligt har Shortcut Labs vässat tekniken ordentligt. Flic 2 känns som en kompetent smarta hemmet-pryl och fungerar lika bra på övervåningen som på den nedre, där hubben befinner sig.

En av de bästa egenskaperna med den svenska knappen är att den kan programmeras att göra många saker (så många faktiskt, att Shortcut Labs inte anger någon övre gräns) samtidigt. Det är alltså enkelt att skapa en rutin där flera saker sker samtidigt med ett enda knapptryck.

Exempelvis en lämna hemmet-rutin (med en knapp placerad på eller nära ytterdörren) där lamporna slocknar, temperaturen sänks och säkerhetssystemet slås på. Med Flic 2 finns också multiapp-stöd, något som betyder att man kan aktivera flera olika funktioner på en smarttelefon med ett knapptryck.

Inget Apple Homekit-stöd

Möjligheten att skapa egna rutiner är inte bara fiffig, utan rent avgörande. Trots många löften om stöd för Homekit, Apples ramverk för smarta hem, så är det ännu inte implementerat. Och jag försöker förgäves få Flic 2 och kökets Google Nest Hub att inleda en relation, men det fungerar inte. Vilket Google, som inte låter Flic-knapparna skicka kommandon till Nest Hub, bär skulden för, inte Shortcut Labs.

För att skapa min dörrklocka använde jag tjänsten IFTTT (som står för ”If this then that”), ett gratisverktyg som är som klippt och skuret för smarta knappar som Flic. Om jag trycker på Flic 2 (”if this”) så ska ett särskilt ljud spelas upp på Sonos-högtalaren (”then that”). Vill man inte laborera med IFTTT är dock en imponerade stor samling prylar från olika varumärken redan tillagda direkt i Flic-appen.

Läs mer: Bosch släpper elektrifierad barnvagn som rullar 1,5 mil

Den knapp jag använder mest är den jag klistrat på väggen bredvid favoritfåtöljen. Med den kan jag kontrollera belysning och slå på eller av tv:n. Det senare tack vare en ir-sändare man kopplar till Flic-hubben och som måste köpas separat.

På ett sätt är det svårt att inte gilla det Shortcut Labs gör. Samtidigt ska man veta att ett startpaket med tre Flic 2-knappar och en Flic Hub kostar omkring 1 600 kronor. Det är trots allt en del pengar, särskilt om Ikea - som tycks vara på gång med en egen smart knapp - också ger sig in på den här arenan.

Men om man är kreativt lagd, har gott om smarta hem-prylar och ser en poäng med att kontrollera dem med ett knapptryck (till skillnad från att styra det via mobilen, en surfplatta eller rösten) så lär man inte bli besviken.

Ska man vara helt ärlig så är Flic dock något man egentligen klarar sig utan. Om folk vill hälsa på hos mig går det till exempel utmärkt att bara knacka på dörren.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt