Test: ”Cat S52 tål mer stryk än en Nokia 3310”

2019-12-03 13:03  

Den tål vatten, damm, vibrationer och fall från hög höjd. Ny Teknik har testat Bullit Groups senaste mobil Cat S52 för att undersöka om det går att göra en telefon som är lika stryktålig som funktionell.

Det tar lite emot att slänga mobilen i marken, men vad gör man inte för den undersökande journalistikens skull. Jag är beredd på det värsta när mobilen, med ett av hörnen först, träffar betonggolvet. Men se, knappt en skråma.

Under de senaste åren har brittiska Bullit Group tillverkat en rad mobiler under varumärket Cat Phones. Ett namn de förstås har lånat från maskintillverkaren Caterpiller, med ambitionen att bygga mobiler som oskadda kan bulldozra sig genom en arbetsdag på fältet.

Det har i regel handlat om stora, tjocka, gummibeklädda prylar som åtminstone sett ut att kunna bli överkörda av en frontlastare utan att rycka på axlarna. Mobilen som Ny Teknik har fått låna den här gången är betydligt normalare.

Vi testar att slänga mobilen i betonggolvet 20 gånger

Cat S52 är det senaste tillskottet och en mobil som utseendemässigt tar ett stort kliv mot vanliga, sköra smarta mobiler.

Men, den tål som sagt ett rejält fall i betonggolvet. Vi testar ett 20-tal gånger i parkeringsgaraget i kontorets källare. När vi har gett upp kan vi konstatera att utöver några repor verkar telefonen ha klarat det första hållbarhetstestet galant.

Ny Tekniks podcast: Vilken är årets bästa mobil? 

Kategorin telefoner som Bullit Group jobbar med kallas för ”ruggade” mobiler. När jag säger att S52 ser relativt normal ut, då jämför jag med den kategorin. För den knappt centimetertjocka telefonen väger tungt i handen. Baksidan är klädd i gummi och kanterna i robust metall. Det här är inget som smälter in sömlöst i mobilhyllan på Elgiganten.

Läs mer: Test: Iphone 11 – ”Tråkig mobil, men underbar kamera”

På framsidan är det rejäla skärmkanter både upp- och nedtill likväl som åt sidorna. Dessutom ett slags plastram som löper runt hela framsidan, en millimeter eller så ovanför den glasprydda lcd-panelen. Förmodligen är den tänkt att ta de värsta smällarna vid plötsliga fall.

Den känns kanske lite omodern i jämförelse med våra slimmade smartphones med kanter och sidor i glas eller mer eller mindre glatt metall. Men man får ett väldigt bra grepp om Cat S52, det här är ingen telefon som halkar ur handen i onödan.

Tål vatten, kraftiga vibrationer och snabba temperaturförändringar

Förutom höga fall är telefonen helt vattentät (IP68-klassad) och certifierad enligt ett protokoll från den amerikanska militären som bland annat innebär att den ska klara kraftiga vibrationer och stora, snabba temperaturförändringar. Dessutom går det att ställa in pekskärmen så att den fungerar även med tjocka vantar.

Jag är efter mina testveckor rätt säker på att Cat S52 klarar alltifrån klåfingriga småbarn till fumliga farsor. Jag har inte varit i närheten av en så tålig mobil sen min Nokia 3310, och inte ens den tålde betonggolv särskilt bra.

Läs mer: Kan den här märkliga mobilen rädda Androidskaparens nya bolag?

Men annars då? Låt mig bara kort konstatera: det är inte vad som ryms under det robusta höljet som du vill skriva hem om.

Systemkretsen är en rätt gäspig Mediatek Helio P35 och arbetsminnet ligger på fyra gigabyte. Det är fullt tillräckligt, men inget är jubla över om du gillar att till exempel spela på mobilen.

Prestandamässigt är det alltså ingenting mot konkurrenternas flaggskepp. Men den jämförelsen vill Bullit Group över huvud taget inte göra. I samband med att Ny Teknik får låna telefonen förtydligas (upprepade gånger) att det här är en mobil i mellanprissegmentet – riktpriset ligger på 5 690 kronor.

Den som är petnoga skulle dock kunna inflika att exempelvis Xiaomi Mi Note 10, som kostar ungefär lika mycket, blåser Cat S52 av banan.

Så länge ingen drämt den i ett betonggolv först, vill säga.

”Jag gillar tanken på en oförstörbar mobil”

Skärmen är en lcd-panel, vars tjocka skyddsglas är det mest utmärkande. Den är knappast färgsprakande med hyfsat ljusstark. Tack vare de rejäla skärmkanterna är det relativt lite skärmyta jämfört med en normal mobil, men bland andra "ruggade" telefoner får S52 klart godkänt.

Kameran på baksidan är också en duglig historia. En ensam Sony-sensor på 12 megapixel som kan skjuta hyfsade bilder med bra detaljrikedom. Den är också förvånansvärt bra i lite sämre ljusförhållanden. Selfiekameran på mobilens framsida känns däremot som en gammal Logitech-webbkamera.

Batteriet på 3 100 mAh låter kanske inte överdrivet stort, men då både kretsar och skärm verkar hyfsat strömsnåla räcker det gott. Eller så beror det på att jag, med handen på hjärtat, inte blir så sugen på att sitta i timmar med den här telefonen i handen, utan hellre väljer andra, lite modernare enheter för mitt slösurfande.

Läs mer: Test: Samsung Galaxy Note 10 – ”Samsung knockar sig själva”

Ska jag säga något mer positivt är det att Bullit Group levererar en väldigt ren version av Android. Det enda riktiga tillägget verkar vara appen Toolbox, som egentligen bara innehåller en lista på Cat-vänliga appar. Sådana som är perfekta om du vill räkna på betongvolym eller hålla koll på boskap.

Eftersom funktionalitet är Cat Phones signum finns åtminstone mycket som rationaliserats bort på nyare mobiler. Här ryms både hörlursjack och en fingertrycksavläsare på baksidan. En extra bonus är att mobilen både har plats för dubbla sim-kort och en tredje ficka för sd-kortet. Normalt sett brukar den som vill expandera lagringsminnet annars få offra ena sim-platsen.

Läs mer: Ny Teknik Insight: 10 tester av de hetaste mobilerna

Slutintrycket är, som du kanske redan anat, kluvet.

Jag gillar tanken på en oförstörbar mobil, även om det känns tråkigt att i så hög utsträckning offra prestanda, bildskärm och kamera för hållbarhet.

Men med det sagt är Cat S52 förmodligen ett av de bästa alternativen om det verkligen är tålighet som är ditt viktigaste köpkriterium. Den är rejält stryktålig, men ryms ändå i handen och kan hantera de flesta vardagsbestyr utan att kännas för gammal och trött.

Teknisk specifikation:

Operativsystem: Android 9.

Mått: 158,1 x 76,6 x 9,69 millimeter.

Skärm: 5,65 tum lcd, 1440 x 720.

Vikt: 210 gram.

Minne: 4 GB ram + lagring på 64 GB som kan utökas med MicroSD.

Systemchip: Mediatek Helio P35.

Kamera: Huvudkamera från Sony 12 MP (bländare f/1.8, PDAF, EIS). Selfiekamera: 8 MP.

Batteri: 3100 mAh.

Pris: 5 690 kronor.

Övrigt: IP68, MIL-STD-810G, 3,5 millimetersjack, dubbla sim-kort, fingertrycksavläsare.

Simon Campanello

Mer om: Mobiltelefoner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt