Test: Apple Watch Series 7 – ”ska göra voodoodocka av Tim Cook”

2021-10-24 09:00  
En av de nya urtavlorna på Series 7. Foto: Peter Ottsjö

En större skärm, snabbare laddning och...inte så mycket mer. Det är sällan världens bästa pryl i någon kategori också kan avfärdas som en parentes. Men Apple Watch Series 7 stämmer in på den beskrivningen, anser Ny Tekniks Peter Ottsjö. 

Det är, mer eller mindre, samma procedur som förra året. Och på tal om traditioner så hade det nog inte skadat om Apple brutit mot en av sina egna och skippat höstlanseringen av Apple Watch Series 7, så ont om nyheter är det. 

Den största skillnaden är att Series 7 är, tja, större. Boetterna levereras i 45 och 41 millimeter, att jämföra med de senaste årens 44 och 40 millimeter. Därtill har skärmen blivit markant större: 20 procent mer yta jämfört med Apple Watch SE och hela 50 procent större än den numera antika instegsmodellen Series 3 (som Apple verkligen borde pensionera för gott). 

Jag kan inte påstå att jag bad om en större skärm. Lika lite som jag kan påstå att jag har något emot den. Det är trevligt med ett större gränssnitt och tydligare knappar, för att inte tala om att skärmen i sitt passiva alltid på-läge (då handleden är sänkt eller vilar mot exempelvis ett skrivbord) är betydligt ljusare än till och med fjolårets modell. Men det är allt sammantaget inte helt nödvändigt.

Den gröna varianten av Series 7 ser mestadels svart ut. Foto: Peter Ottsjö

Förutom då att det nu finns ett tangentbord på en Apple Watch för första gången, även om det till min stora besvikelse saknas stöd för det på svenska. Det uppstår ganska ofta situationer, har jag märkt, då jag hade vunnit på att skriva ett meddelande (och inte tvingas diktera det, eller svara med en smiley, som nu) på klockan, men under mitt test av Series 7 kan jag bara använda det engelska tangentbordet om jag först ändrar språk och region via Watch-appen på min Iphone. Kom igen.

Läs mer: Pixel 6 Pro – Googles nya billiga toppmobil ska klå Iphone 13 och Galaxy S21

Det finns förmodligen elementarpartiklar som är större än det där tangentbordet, men det är faktiskt enklare än vad som tycks möjligt att knappa in ett meddelande. Jag varnar er Apple, jag kommer att göra en voodoodocka som föreställer Tim Cook och sticka mina vassaste nålar i den om ni inte fixar det där svenska tangentbordet pronto.

Nya urtavlor

Nåväl. Den större skärmytan ligger även till grund för flera av de nya urtavlorna. Med urtavlan ”kontur” skvalpar siffrorna snyggt omkring långt ut i marginalen och demonstrerar den omslutande effekt som uppstår genom att Apple bryter ljuset vid kanterna. En annan urtavla kan visa komplikationer (de små insticksmodulerna som kan redigeras efter behag) med mer information. Generellt tycker jag dock att de nya urtavlorna kunde ha varit fler till antalet, och designats med betydligt större inspiration.

Apple Watch Series 7. Foto: Peter Ottsjö

Sedan en tid använder jag en Oura-ring för att mäta sömnen på ett sätt som en Apple Watch inte kommer i närheten av. Det ger förresten fler fördelar än mer pricksäker data. Jag besparas obehaget av att bära en klocka när jag ska sova, och eftersom jag kan ladda den nattetid slipper jag den batteriångest som många Watch-användare lider av nuförtiden.

Snabbladdare

Likafullt är det välkommet med en ny typ av magnetisk snabbladdare. I mitt test laddar den ungefär så snabbt som Apple hävdar i marknadsföringen (från 0 till 80 procent på 45 minuter), så det går undan jämfört med tidigare. Om jag glömt ladda klockan inför ett träningspass är det nu betydligt större chans att jag kan rädda situationen med tio minuters påfyllning. 

Batteritiden - det numera bekanta Apple-löftet om 18 timmar - är oförändrad, vilket naturligtvis är bra med tanke på större skärm och bättre ljusstyrka. Men jämfört med många andra klockor på marknaden är det verkligen inget att skryta med.

Apple Watch Series 7. Foto: Peter Ottsjö

En annan välkommen-men-inget-skäl-att-byta-upp-sig-nyhet är att Series 7 är IP6-klassad. Det betyder att den, utöver att den som vanligt är vattentålig till 50 meters djup, har ett utmärkt dammskydd. Fint förstås, men jag har använt Series 4, 5 och 6 i alla väder och under alla förhållanden utan att någonsin bekymra mig för damm och smuts.

Ont om nya hälsofunktioner

En smart klockas existensberättigande handlar om dess hälsofunktioner. Allt det där som sensorer kan ta reda på om användarens inre genom att de placeras mot huden. När nu mätningar av ekg och syremättnad i blodet, som väckte så stor uppståndelse för några år sedan, dyker upp i allt fler klockor av olika slag, väntar alla på nästa stora hälsogrej. 

Någon sådan finns inte i Series 7. Det sägs att Apple försöker lista ut om det går att mäta användarens blodsocker med en klocka, men det kan ta många år innan de eller någon annan lyckas med det. Det sägs också att en annan hudnära pryl, hörlurarna Airpods, kan få temperaturmätare vad det lider.

Läs mer: Årets julklapp? Lego och Raspberry Pi släpper robotkit ihop

Hur det än är så sitter det i nya Apple Watch bara en likadan systemkrets (den kallas visserligen S7, men märkligt nog tycks det enbart vara namnet som skiljer sig från S6) och likadana sensorer som ifjol.  

Däremot har senaste operativsystemet Watch OS 8 en funktion som automatiskt kan upptäcka om användaren påbörjat en cykeltur. Därtill finns ett tillägg till meditationsappen som kallas ”reflektera”, där användaren till exempel kan uppmanas att under en minut (eller flera, om så önskas) ”reflektera över något meningsfullt du gjort den senaste tiden”. Här är min reflektion: vill jag meditera så finns det andra, betydligt mer meningsfulla, sätt att göra det på än via Apples halvhjärtade ursäkt till app.

Läs mer: Här är Apples tokmaxade nya M1-chip (och två nya Macbook Pro)

På tal om att reflektera så kommer jag här på mig själv med att låta väldigt gnällig kring en produkt som i mitt liv blivit lika oumbärlig som smarttelefonen. Om jag råkat åka iväg till gymmet utan klockan känns det nästan som bortkastad tid att lyfta vikter, eftersom jag då inte kan logga träningspasset (och fylla på Apples så kallade aktivitetsringar, som numera är en ständig följeslagare i min vardag). 

Mitt notisflöde konsumerar jag nästan enbart via klockan. Jag talar allt oftare i telefon med den som mikrofon och högtalare. Den är en av de större grenarna på det träd som är Apples allt bättre Hälsa-app, en för mig central hubb som det ständigt flödar data till och från. 

Apple Watch Series 7, är som många före mig hunnit säga, världens bästa smartklocka. Den är snyggast, snabbast och enklast att använda. Den kan ta ett ekg, mäta syremättnad i blodet, hålla koll på omgivande buller, upptäcka om du faller och användas som betalmedel. 

Men den är också en parentes och inte värd att uppgradera till om man har en Series 5 eller 6, som också kan göra nästan allt det där. 

När Apple härom månaden presenterade nya Iphone och Apple Watch kändes det inte så mycket gospel och väckelsemöte som det brukar. Det var, om jag tillåts överdriva en aning, mer avdankad artist på finlandsfärja över det hela. Kanske inte så konstigt när man bara tar sina gamla hits och spelar dem ännu en gång. 

Apple Watch Series 7 i siffror 

Boett: 41 eller 45 millimeter i aluminium, rostfritt stål eller titan. 

Operativsystem: Watch OS 8. 

Processor: S7. 

Skärm: LTPO-oledskärm, ljusstyrka på 1000 cd/m². 396 x 484 pixlar, 1143 mm² skärmyta (45 mm), 352 x 430 pixlar, 904 mm² skärmyta (41 mm) 

Egenskaper: Sensor för syrenivå i blodet, elektrisk hjärtsensor, optisk hjärtsensor, gyroskop, accelerometer, ljussensor, kompass, gps, alltid påslagen barometrisk höjdmätare. 

Batteritid: Räcker i de flesta fall ett dygn. 

Pris: Från 4495 kronor (gps) eller från 5695 (gps + mobilnät).

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt