Test: ”Apple gör inte längre en Iphone vi bara måste ha”

2018-11-20 14:06  

Har du en några år gammal Iphone som fungerar fint? Bra, då kan du fortsätta använda den, anser Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Ända sedan Iphone kom till Sverige för nio år sedan har jag uppgraderat ungefär vartannat år. Senast jag köpte en ny modell var 2016. Den, en Iphone 7 Plus, är för de allra flesta precis lika kapabel som en Iphone XS Max. Skillnaden för användarna, och skillnaden den gör i användarnas vardag, mellan dessa två modeller är obetydlig. Skillnaden i pris är omkring 5000 kronor.

Jo, ingenjörerna hos Apple och många av deras konkurrenter kan på sätt och vis vara stolta. De bänder in bättre processorer, mer effektiva batterier och större skärmar på samma gång som de gör enheterna ännu mer eleganta. Det är den till bristningsgränsen pressade Moores lag paketerat i små höljen av glas, aluminium och rostfritt stål.

Läs mer: Här är Samsungs vikbara telefon

Men om årets lanseringar av smarta telefoner är något att gå efter tycks de snarare följa en lag om allt lägre avkastning. Vi kom till en punkt för några år sedan när skärmarna blev tillräckligt bra och tillräckligt stora, när kameran lät oss ta tillräckligt fina bilder, när vi inte längre behövde fler appar. Det är inte bara en känsla jag har: försäljningen av smartphones sjunker så sakteliga. Det tredje kvartalet i år såldes det globalt 6 procent färre enheter jämfört med samma kvartal ifjol.

Tror istället på smarta glasögon

En annan futurist, Amy Webb, anser att vi trätt in i en post-smartphone-era. Information, säger hon, kommer inte att vara något vi håller i handen, utan något vi bär på oss. Smarta telefoner ska ersättas av smarta glasögon.

Amy Webb är grundare av Future Today Institute och har utarbetat en metod för att identifiera morgondagens trender. Vita huset, Fortune 500-bolag och World Economic Forum är några av hennes kunder.

Därför kan det vara värt att lystra till det hon säger om Samsungs vikbara telefon och augmented reality-headsetet Magic Leap. Det Samsung gör, anser hon, kan möjligen ge lite konstgjord andning till marknaden för smarta telefoner. Det Magic Leap gör är framtiden. Ändå, påpekar Webb, skrattar teknikjournalister åt Magic Leap, samtidigt som de blir alldeles till sig av en skärm som går att vika.

Läs mer: ”Hastigheten betyder ingenting – men Huawei Mate 20 Pro imponerar ändå”

Och en Iphone XS Max, XS eller XR har inte ens den förmågan. Så vad har de? Jämfört med min Iphone 7 Plus har de större och bättre skärmar. Iphone XS Max-skärmen ryms på 6,5 tum, har en upplösning på 2688x1242 och en pixeltäthet på 458 ppi. Iphone 7 Plus då? 5,5 tum, 1920×1080 pixlar och 401 ppi. XS och XS Max har oledteknik, till 7 Plus används lcd.

Är detta stora prestandaskillnader? Ja, det är det. Omsätts den skillnaden i en markant bättre upplevelse för användaren? Nej, det gör den inte.

Iphones kamera inte lika vass

Samma resonemang kan användas för att beskriva kameratekniken i de senaste Iphone-modellerna (som skiljer sig åt en aning, något du kan läsa om här), med några undantag. Det första är att ingen hanterar mobilfoto under dåliga ljusförhållanden lika bra som Huaweis senaste modeller. Och Googles Pixel-telefoner är bäst på att använda maskininlärning för att ge extra bildkvalitet.

Det andra undantaget är att Iphone XS Max, XS och – i begränsad form åtminstone – XR har reglerbar bokeh-effekt. Det är egentligen de nya modellernas enda wow-faktor, det enda man med ens vill demonstrera för sin bekantskapskrets. Med bokeh blir bakgrunder snyggt filmsuddiga och objektet i förgrunden sticker ut lite extra. Att suddigheten går att justera gör det enkelt att få porträtten ännu snyggare.

Läs mer: Det här ska du tänka på innan du köper en ny mobil

Att Apple kan erbjuda den här reglerbara bokeh-effekten är tack vare företagets nya A12-chipp. På det finns en kraftfull processor specialdesignad för maskininlärning. Här finns det anledning att vara uppmärksam. För med maskininlärning kan applikationer till årets Iphone-modeller vara rätt så beräkningsintensiva utan att kräva allt för höga energikostnader, något som är extra lämpligt när det gäller till exempel augmented reality. Och det är något som Apple marknadsför hårt, gissningsvis för att deras strategiska prognoser pekar åt samma håll som de Amy Webb är ute och föreläser om.

Utrustad med dubbla simkort

Vad mer? XS, XS Max och XR har stöd för dubbla simkort, ett fysiskt och ett så kallat e-sim. Det är en god nyhet och något Ny Teknik skrev utförligt om här. Modellerna är också försedda med ett mer tåligt glasmaterial (dock bara på framsidan för XR), men likafullt är den XS Max jag testat full av små repor på framsidan efter några månaders användning.

I början av november gick Apple ut med att företaget förväntar sig lägre försäljning av de nya telefonerna än väntat. Därtill bestämde sig företaget för att inte längre uppge hur många Iphone-enheter som har sålts varje kvartal. Flera underleverantörer har tvingats justera sina prognoser på grund av att efterfrågan på XS, XS Max och XR inte lever upp till Apples förhoppningar. Det är tydliga tecken på den post-smartphone-era Amy Webb talar om.

Peter Ottsjö

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt