Teknikchefen bakom världens största molnföretag Amazon: ”Röstteknik här för att stanna”

2018-05-22 06:00  

Inför premiären av Amazon Web Services nya svenska datacenter har företagets teknikorakel varit på besök i Stockholm. Werner Vogels talar gärna om röstteknik och artificiell intelligens – men är inte lika pigg på blockkedjor.

En farfar som bara har sin surfplatta till att använda Skype. Ett barn som ännu inte har lärt sig läsa och skriva. En människa med funktionshinder som gör det omöjligt att använda mus och tangentbord.

Enligt Werner Vogels, teknikchef på Amazon och Amazon Web Services, har dessa något gemensamt.

– Många har börjat upptäcka att röstteknik är ett så naturligt gränssnitt. Betydligt mer naturligt än datorer. Enda skälet till att vi har dessa skärmar och tangentbord och möss är att det inte gått på något annat sätt. Men det är inte det normala sättet. Vi sitter inte här med varsin Slack-kanal. Nej, vi sitter tillsammans i ett rum och diskuterar.

Läs mer: Amazon önskar sig svenska röstbolag

Werner Vogels är för de flesta som skriver kod mer än en teknikchef. Han betraktas också som ett orakel. Om det fanns ett djungelordspråk skulle det antagligen säga att när Vogels håller en keynote står it-cheferna stilla.

Och nu sitter han på kortsidan av ett långt konferensbord på ett hotell i Stockholm och pratar om pensionärers användning av surfplattor. Samma Vogels som, dagen efter, med sin närvaro ska locka rekordpublik när AWS håller konferens i Sverige. Inom kort öppnar AWS tre datahallar i Sverige.

Röstteknik ska alltså ge fler människor tillgång till den digitaliserade världen. Det är filantropen Werner Vogels som säger det. För Amazon – som var tidiga med röstteknik – har det dock också blivit en betydelsefull affär. Deras smarta högtalare Echo, samt deras tillhörande röstassistent, Alexa, har sedan lanseringen för tre år sedan blivit en oväntat stor succé. Man får misstänka att det för Amazon handlar om att göra det enklare för fler människor att handla saker.

”Röst är här för att stanna”

Oavsett motiv så tror Werner Vogels att röst är här för att stanna.

– Ja, röst är på gränsen till att bli ett väldigt viktigt, kanske det allra viktigaste gränssnittet.

Representanter för Amazon och Amazon Web Services brukar vara noga med att påpeka att de båda bolagen numera jobbar oberoende av varandra. Den som är insatt använder bara akronymen AWS som namn på de senare. Men AWS sprang ur Amazon och mycket av dess dna kommer från e-handelsgiganten.

Werner Vogels har varit med på hela resan och var en av de ledande arkitekterna bakom utbrytarföretaget. Idén bottnade i att de tjänster och applikationer som ständigt byggdes kring amazon.com lika gärna kunde säljas till externa kunder. AWS var så tidiga med detta att begreppet ”moln” i tekniksammanhang ännu inte blivit vardagligt, varpå det blev Amazon Web Services och inte Amazon Cloud Services.

Sedan starten 2006 har AWS vuxit monumentalt: under 2017 hade de intäkter på 17,5 miljarder dollar. De är marknadsledande trots att både Microsoft, IBM och en hel hoper andra stora företag utgör formidabla konkurrenter med sina respektive molnplattformar.

Läs mer: ABB-expert: ”Den andra digitaliseringsvågen påverkar alla”

Amazon Web Services har idag 125 olika tjänster. Det är en buffé av bland annat databaser, lagring, beräkning och analys. På senare år har AWS gjort det möjligt att ta hand i princip allt utom att skriva koden själva. Kunden behöver inte bekymra sig om vare sig hårdvara eller programvara.

Med tanke på denna fauna av molntjänster är det därför intressant att höra Werner Vogels ägna så mycket tid åt att tala om röstteknik. Men samtidigt tycks AWS glömma att tangentbord och mus är inkluderande på ett sätt som röstteknik ännu inte är. Tangentbord och mus är inte beroende av att förstå talade språk.

Ett skäl till att molnbolaget höll en konferens i Stockholm är att de snart ska öppna en region bestående av tre datahallar strax utanför Stockholm. Det hade varit passande att då också berätta att Amazon Echo och Alexa snart kommer att förstå och tala svenska, men några sådana löften gavs inte.

– Jag har inget att utannonsera för tillfället, sa Werner Vogels under vår intervju.

– Men vi lyssnar noga på våra kunder och kommer över tid att lansera på andra språk.

Artificiell intelligens även i fokus

Det här var dock det enda tillfället under samtalet där det inte kom en strid ström av engelska på Vogels distinkta holländska brytning. Utöver röstteknik är artificiell intelligens ett annat område AWS fokuserar på just nu.

– Maskininlärning börjar bli riktigt hett. Det molnteknik har gjort är att alla företag oavsett om de är stora eller små har tillgång till exakt samma tjänster. Du vet, massiva maskinparker är inte bara något som de största bolagen i världen har. Så när nu alla företag har tillgång till databaser, lagring, algoritmer och analysverktyg så kan de inte längre konkurrera med sin it-infrastruktur. De måste konkurrera med den data de har. Kvaliteten på data de har. Hur de använder sin data. Och där spelar maskininlärning en stor roll.

Än så länge kan de företag som har kompetens i stil med Werner Vogels – han har doktorerat i datavetenskap – ta en tätposition i ai-racet, men Amazon Web Services ambition är att sänka kunskapsnivåerna. För ett halvår sedan lanserade de en rad tjänster som ska hjälpa kunder utan så mycket know-how dra vinning av artificiell intelligens.

– Jag tror att det är en de viktigaste faktorerna för att locka folk till molnet just nu.

AWS bygger efter kundens behov

AWS är på många sätt ett behovsstyrt företag. Om kunderna har behov av något bygger AWS den tjänsten. Därför kan röst – som åtminstone Amazon prioriterat – hamna på dagordningen, medan andra heta tekniker möts med en axelryckning. Att det är så mycket snack om blockkedjan är inget som får Werner Vogels puls att stiga.

– Många av våra kunder experimenterar med det. Men det är ingen därute som har en applikation de är redo att sjösätta. Jag tror att vi håller utkik efter vilken applikation det är som bara kan byggas med en blockkedja jämfört med något som kan byggas med till exempel andra distribuerade system.

Amazon Web Services

Grundat: 2006.

Gör: Molnplattform som erbjuder alla typer av molntjänster åt små och stora företag.

Marknadsandel: 34 procent (2017). Microsoft har 11 procent, Google 8 procent och IBM 6 procent. Siffrorna gäller bara företagens respektive molnplattformar.

Aktuella: Öppnar inom kort en ny region strax utanför Stockholm, med tre olika datahallar.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt