Swegan bygger nya halvledarfabrik – vill satsa på elbilar

2022-07-28 08:53  

Deras patent ger ett tekniskt försprång. Nu bygger Swegan en ny fabrik för halvledarmaterialet galliumnitrid. Målet är bland annat att ge elbilar längre räckvidd.

Trots att produktionen fortfarande sker i ett renrum på Linköpings universitet har avknoppade Swegan hunnit etablera en stark ställning i sitt segment. Det handlar om galliumnitrid, tredje generationens halvledarmaterial.  

Bland kunderna finns de stora internationella halvledarbolagen – och Swegan avslutade nyligen en investeringsrunda där man fick in drygt 100 miljoner kronor. Nu ska huvuddelen läggas på en ny halvledarfabrik.  

– Den produktionskapacitet som vi kommer att nå är tusen wafers i månaden. Det säger kanske inte så mycket, men det ger oss möjlighet att nå en omsättning på en bit över 200 miljoner kronor. Vi omsatte 17 miljoner förra året, så det är ett ganska kraftigt utvecklingssteg, säger Swegans vd Jonas Nilsson till Ny Teknik. 

Jonas Nilsson, vd för Swegan. Foto: Swegan

Läs mer: Nya materialet ger snabbare och mindre laddare

Maskiner för renrum kostsamma

Fabriken kommer att byggas i en tidigare serverhall nära teknikbyn Mjärdevi, ett stenkast från universitetet. Maskinerna i renrummen utgör den stora kostnaden, till det ska man utöka personalstyrkan inom produktion, utveckling samt marknad och försäljning.  

Dagens cirka 20 personer förväntas bli minst de dubbla. Det kommer ta ett år att bygga fabriken men förhoppningen är att anläggningen endast utgör ett första steg.  

– Vår vision är att bli den dominerande spelaren, och då pratar man om en miljardomsättning. Om man tittar vidare i våra planer så är det vad vi vill nå, säger han.

Läs mer: Galliumnitridbolaget Swegan får en skjuts av 5g-nätet

Några hundra nanometer

Produkten är så kallad GaN-on-SiC, ett tunt lager galliumnitrid ovanpå en wafer av kiselkarbid. Swegan har dock en patenterad teknik som innebär att de kan få ner lagret till en tjocklek på några hundra nanometer, medan konkurrenternas galliumnitrid ligger på några mikrometer. Enligt Jonas Nilsson visar tester att Swegans material ger den dubbla spänningståligheten i en transistor.  

– Det här är en ganska stor konkurrensfördel, för även om man inte har behov av högre spänning så kan man använda det faktum att transistorn tål hög spänning till andra saker. Exempelvis kan man göra den mindre, och då blir den effektivare, den blir snabbare. Så du kan alltså byta den här spänningståligheten till vilken som helst av de andra parametrarna som du vill förbättra, säger han.  

Jonas anser att det är helt rätt timing just nu, för även om galliumnitrid har funnits ganska länge i forskningssammanhang så är det nu som materialet börjar ta fart kommersiellt.

Först kommunikation, sen elbilar

För Swegan är radiobasstationer, satellittelefoner och militär radar instegsmarknader, men vd:n tror att elbilar, spänningsaggregat för datorer samt växelriktare för solceller är fält där bolaget kommer att expandera inom några år.   

– För elbilar kommer våra unika egenskaper väl till pass. Vi klarar en högre spänning med vårt material, och trenden på elbilsmarknaden är att öka spänningen i batteripacken – för ju högre spänning du har, desto bättre effektivitet får du. Då tar du dig längre med elbilen, säger Jonas Nilsson.  

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt