Swatab försvarar sin tvättmetod: ”Mycket nöjd”

2019-01-21 06:00  

Tvättmetoden med avjoniserat vatten kritiseras för att sakna vetenskaplig grund. Men företaget bakom tekniken, Swatab, försvarar den och säger sig vara utsatt för en klappjakt.

Flera professorer anklagar Swatabs tvättmetod för att sakna vetenskapligt stöd. Ulf Ellervik, professor i kemi vid Lunds universitet, retar sig till exempel på företagets påstående att vattnet får nya rengörande egenskaper när det renas med omvänd osmos och sedan avjoniseras.

Men Per Hansson, utvecklingschef på Swatab och den som har utvecklat metoden, står bakom beskrivningen.

– Vattnet får helt nya rengörande egenskaper om man jämför med vanligt kranvatten. När man plockar bort alla salter och mineraler uppför sig vattnet på ett helt annat sätt, säger han.

Varför skulle vattnet få en bättre rengörande effekt när man plockar bort salter och mineraler?

– För att vattnet uppför sig som om det vore plusladdat. För att komma i balans igen söker det minusbindningar. Och de minusjoner som det lättast hittar är jonbindningar mellan tyget och smutsen, säger han.

Har ni jämfört rengöringseffekten hos ert vatten jämfört med vanligt kranvatten?

– Ja, det gjorde vi hos Swerea i Mölndal 2013. Testet är inte ett ackrediterat test, men är utfört och visar att kranvatten inte tvättar lika bra som vårt system, säger Per Hansson.

Men det testet ger inte godkänt för varken er metod eller för tvätt med vanligt kranvatten i 60 grader enligt Konsumentverkets gamla skala?

– Det var vår allra första test som ledde till att vi såg potentialen och kunde påbörja utvecklingen av systemet, som nu är effektivare, säger Per Hansson, utvecklingschef på Swatab.

Swatab: Tester visar att metoden fungerar

Företaget anser att samtliga tester i 40 grader eller kallare visar att metoden fungerar och är en fullgod ersättning för tvättmedel. Kritiken ser företaget som ett uttryck för att de är utsatta för en klappjakt av andra kommersiella aktörer.

– Det finns företag med stora ekonomiska intressen som vill fortsätta att tjäna pengar på att smutsa ner vår miljö, säger Katarina Klöfverskjöld, marknadschef på Swatab och tidigare vd.

Swatab menar att de samarbeten de har med andra bolag är ett kvitto på att tvättmetoden fungerar.

– Det finns klotterföretag som använder denna typ av vatten, fönsterputsföretag och städföretag som använder vårt vatten och även professionella kök använder vårt vatten, säger Katarina Klöfverskjöld.

En professor kallar er metod för bluff, vad är din kommentar?

– Jag använder det här vattnet hemma hos mig och jag är mycket nöjd med resultatet, säger Mats Marklund, vd för Swatab.

Under förra året flyttade Swatab från Kristianstad till Malmö, rekryterade fler säljare och bytte vd. Under 2019 räknar bolaget med att trefaldiga sin omsättning och dubbla sin personalstyrka.

Swatab

Heter egentligen: Scandinavian Water Technology.

Grundades: 2013.

Omsättning: 2,4 miljoner kronor (2017).

Resultat 2017: 219 000 kronor (efter finansiella poster).

Antal anställda: Åtta (2019).

Har fått i stöd från Energimyndigheten: 2,9 miljoner kronor.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt