Svensk startup ger Boliden uppkopplade arbetskläder

2020-01-02 06:00  

Arbetskläder med inbyggda sensorer. Det är nästa steg i Bolidens ambition att bygga den moderna och uppkopplade gruvan. Wavr, en startup från Göteborg, står för tekniken.

Gruvarbetare i Kankbergsgruvan i Västerbotten ska få underställ med inbyggda sensorer. Kläderna kan mäta kroppens positionering, hållning, stressnivå, onaturliga accelerationer och positionering i rummet.

Startupbolaget Wavrs teknik går ut på att ai-analys av sådan typ av data kan larma om både omedelbara och långsiktiga risker. Kroppshållningsdata kan visa att medarbetaren utsätts för överbelastning och en onaturlig acceleration kan indikera ett fall.

– Vi vill på ett pålitligt sätt mäta hur en persons kropp rör sig med hjälp av sensorer i kläder på utsidan av kroppen. Målet med vår teknik är att mäta ergonomiska riskfaktorer på ett tillförlitligt sätt, säger Thomas Wingate, forskningschef på Wavr.

Bolidens beställning är startupens första officiella order.

– Finns det ny teknik som kan öka säkerheten och hälsan för våra anställda så villvi självklart vara med och utveckla den för att fortsätta ligga i framkant med vårtsäkerhetsarbete, säger Annika Kruuna, chef för hälsa och säkerhet på Boliden, på Wavrs hemsida.

Ai-analys i molnet

Wavrs system, som de har döpt till Zentnl, består av tre delar. Sensorer, plagg och ai-analys i molnet.

Antalet sensorer och vilken typ av data de ska generera kan styras utifrån kundens behov. När det gäller det pilotprojekt som nu ska dra igång i Bolidens Kankbergsgruva så används fem sensorer: en på vardera underarm, en på vardera överarm och en på bröstkorgen.

Det är inget märkvärdigt med sensorerna: inköpta standardkretsar som inte kostar skjortan. Wavr förbinder dessa sensorer med kablar som sys in i plagget. Signalerna från sensorerna skickas till en liten centralenhet placerad vid revbenen. Därifrån reser de över luften med hjälp av wifi till den server där en ai – mer specifikt ett neuralt nätverk – tar vid.

Läs mer: Datamästarna Ekkono hjälper industrin att jobba smartare

Fast det är inte riktigt så enkelt. Med specialskriven kod har Wavr nämligen gjort så att sensorerna blir smartare tillsammans än vad de är var och för sig.

– Billiga sensorer är en förutsättning. Men en av våra hemligheter är hur vi byggtinfrastrukturen på kroppen. Med våra algoritmer kan sensorerna samarbeta för att kompensera för individuella tillkortakommanden. Det där är något vi söker patent för nu, säger vd Patrik Zayas.

Att enbart sy in några sensorer i ett plagg räcker inte. Den data som ai-systemet serveras måste vara relevant. För att få hjälp med var sensorerna ska placeras och för att avgöra vilka rörelser som kan vara skadliga samarbetar Wavr med bland andra Chalmers, högskolan i Skövde och Arbets- och miljömedicin Syd (AMM Syd) på Lunds universitet.

Beräkningar görs i plaggen

Sensorerna kan generera enorma mängder data. För att ”inte ta livet av Bolidens nätverk”, som Zayas uttrycker det, görs en del av beräkningarna redan på sensorernas egna processorer.

Det rör sig alltså om edge computing – där databehandling sker i nätverkets utkanter – direkt på kroppen. Tyngre algoritmer som inte behöver köras lika ofta passar dock bättre på molnservern.

I takt med att industrier kopplar upp allt fler enheter i den pågående internet of things-boomen ökar kraven på nätverkens kapacitet och prestanda. Vad gäller Zentnl börjar Boliden med fem sensorer, men det finns inget som säger att det stannar där. På varje gruvarbetare skulle det kunna sitta gasmätare, sensorer som mäter halten av kvävedioxid, strålning och annan yttre mätdata. Som så många andra sätter Patrik Zayas därför sitt hopp till nya mobilnätstandarden 5g.

– Centralenheten är konstant uppkopplad mot nätverket och streamar data till molnet. Men ska jag vara riktigt ärlig är wifi väldigt dyrt, sett till batteritiden. Det drar mycket ström och är inte särskilt bra ekonomiskt. Vi har haft inledande diskussioner med Ericsson om att montera in 5g-chip i stället för att få full mobilitetsfrihet i framtiden.

Ont om träningsdata

Ett intressant dilemma som Wavr brottas med är bristen på träningsdata. För att ett neuralt nätverk ska bli effektivt måste det först tränas. Att artificiell intelligens blivit så bra på att klassificera bilder – att skilja en katt från en hund – hänger ihop med dagens tillgångar på stora bilddatasamlingar. Genom att se tusentals eller miljontals olika bilder på katter lär sig nätverket vad som kännetecknar en katt.

Men hur ska den lära sig att begripa vilka rörelser som kan ge förslitningsskador när det knappt finns några data att hämta på det området?

Det är bland annat därför som Boliden först och främst kommer att fokusera på akuta situationer som till exempel om en gruvarbetare skulle råka ut för en olycka. Under tiden kan den data som genereras från sensorplaggen sparas för att träna upp en modell som är mer fokuserad på skadliga rörelser.

Läs mer: Här jobbar robotarna sida vid sida med människor

Wavr var, som namnet skvallrar om, från början ett bolag som satsade på virtual reality-spel. Patrik Zayas har ett förflutet på spelstudion Starbreeze och var en avgrundarna av Stillfront, också det en spelstudio från Uppsala.

– Med den historiken inom datorspelsindustrin började vi arbeta med vr. Alla nya ekosystem behöver innehåll och bra utvecklare så vi byggde ett par spel.

Men Zayas insåg att det var något han saknade i den virtuella miljön: en kropp. I vr-världar består spelaren oftast av bara armar och händer.

– Det var då den här idén föddes, i samband med att vi letade efter verktyg som skulle kunna presentera kroppen i vr. Men det fanns inget till något rimligt pris. Det finns system som är sjukt dyra, men de är mer riktade mot forskningsvärlden.

Vill spara pengar åt samhället

Wavr:s ambitioner är inte små: att samhället med bättre kunskap om förslitningsskador ska kunna spara ”enorma pengar”.

– Vi har börjat med tung industri, men man kan tänka sig rehabilitering på distansi den vanliga sjukvården. Eller att man använder plaggen till väktare och blåljuspersonal. Eller för tillämpningar inom idrotten.

Enligt företagets årsredovisning har även ”Karolinska Institutet flaggat för önskemål om ett pilotprojekt omgående”.

Och snart sitter väl även vi kontorsslavar med varsitt sensorutrustat underställ och får notiser på telefonen när den artificiella intelligensen fått nys om en begynnande musarm.

– Kontorspersonalen i Boliden råkade se vad vi höll på med och tyckte att de också skulle få testa. De föreslog en tävling med kollegerna i gruvan.

Det här är Wavr

Grundat: 2016.

Kommer från: Göteborg.

Antal anställda: 8.

Gör: Systemleverantör av plagg utrustade med sensorer som kopplas till ett molnbaserat ai-system.

Omsättning: Prognosen är 600000 kronor för 2019.

Fakta: Så här tillverkas plaggen

Sensorplaggen tillverkas av ett annat bolag i Göteborg, under ledning av en professor på textilhögskolan i Borås. Elektroniken sys in i plagget och kablarna är av en typ som kan stretchas.

-Sedan välver han det så att vi inte får några sömmar på plagget och så att kablaget inte behöver gå över några sömmar. Det måste vara lätt och ledigt, det får inte kännas som att springa omkring i en rymddräkt. Den ordinarie arbetsrutinen ska inte påverkas, säger Patrik Zayas.

Plagget kan liknas vid ett underställ. Elektroniken som sys in är ”hermetiskt tillsluten” enligt Patrik Zayas.

-Det ska ju gå att tvätta också.

Utöver Boliden och AMM Syd har Wavr ett pågående projekt tillsammans med bland andra ABB Powergrid i Ludvika och Högskolan i Skövde. Det projektet fick i somras ett bidrag på en halv miljon kronor av PiiA (Process Industrial IT och Automation), ett strategiskt innovationsprogram under Vinnova. Pengarna är öronmärkta till en studie om hur Wavr:s teknik ”kommer att förbättra hälsa och säkerhet för anställda” på ABB Powergrid.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt