Superdatorn Summit i kampen mot coronaviruset

2020-03-16 13:33  
Superdatorn Summit vid det amerikanska energidepartementets forskningsanläggning Oak Ridge National Laboratory. Foto: Carlos Jones/ORNL

Superdatorn Summit har använts för att kartlägga ämnen som kan användas för att utveckla botemedel eller vaccin mot det nya coronaviruset. 77 lovande molekyler har upptäckts.

Superdatorn Summit vid Oak Ridge National Laboratory i USA är med sin prestanda på 200 petaflops världens snabbaste dator. Datorn används för att göra komplexa vetenskapliga beräkningar och har nu värvats i striden mot corona, rapporterar ZDNet.

Forskare har använt systemet för att hitta molekyler som kan vara användbara för att stoppa smittan. Summit simulerade hur över 8 000 molekyler interagerar med det nya coronaviruset i jakt på några som kan användas för att hindra det från att infektera människor.

Det är IBM som ligger bakom utvecklingen av Summit, och teknikjätten uppger att beräkningarna som forskarna gjorde bara tog ett par dagar, istället för åtskilliga månader om de använt en arbetsstation istället.

Läs mer: Hon gör IBM:s ai-system 1000 gånger mer effektiva

Tack vare simuleringarna uppges forskargruppen ha identifierat 77 molekyler som kan vara användbara i kampen mot coronaviruset.

– Våra resultat betyder inte att vi hittat ett botemedel eller en behandling mot coronaviruset, säger Jeremy Smith som är chef för avdelningen för molekylär biofysik vid ORNL till ZDNet.

Läs mer: Nya superdatorn Shasta har 590 TB ramminne

– Men vi är däremot hoppfulla om att resultatet från våra beräkningar både kan ligga till grund för kommande studier och ge ett ramverk som experimentalister kan använda i kommande undersökningar av de här ämnena. Bara då kan vi få reda på om någon av dem har karaktärsdragen som krävs för att lindra effekterna av viruset.

Världens kraftfullaste superdator

Världens kraftfullaste superdator har en prestanda på 200 petaflops, 200 miljoner miljarder (10^15) flyttalsberäkningar i sekunden. Till ytan är superdatorn stor som två tennisplaner och installerad vid det amerikanska energidepartementets anläggning Oak Ridge National Laboratory i delstaten Tennesse.

Systemet är uppbyggt av 4 608 servernoder. Var och en av dem är utrustade med två Power 9-processorer och sex grafikprocessorer från Nvidia av modellen Tensorcore V100.

Utöver prestandan är Summit också världens tredje mest energieffektiva superdator.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt