Superdatorn El Capitan ska säkra USA:s kärnvapen

2019-08-14 10:22  
Foto: Cray

Superdatorn El Capitan kommer att ha en prestanda på över 1,5 exaflops – mer än dagens tio snabbaste datorer tillsammans.

2023 ska världens kraftfullaste superdator tas i bruk av amerikanska myndigheter. El Capitan ska levereras av Cray, och kommer att ha en topprestanda på 1,5 exaflops – 1,5 triljoner (10^18) beräkningar i sekunden.

Med en sådan topprestanda kommer El Capitan sannolikt bli den snabbaste superdatorn i världen. Och jämfört med dagens mest kraftfulla superdatorer blir El Capitan ett monster. Den kommer att kunna leverera långt fler beräkningar i sekunden än de tio kraftfullaste superdatorerna som är i drift i dag kan tillsammans.

Läs mer: Svenskarna som gör datorns minne mer effektivt

USA har sedan tidigare beställt ytterligare två superdatorer i exaflops-ligan från Cray: Aurora och Frontier. De tre datorerna tillsammans kommer att bli mer kraftfulla än dagens 500 snabbaste superdatorer ihop.

Notan för bygget av El Capitan ligger på 600 miljoner dollar, drygt 5,7 miljarder kronor. Beställaren är det amerikanska energidepartementet ihop med NNSA, myndigheten som ansvarar för kärnvapensäkerhet.

Huvuduppdraget för superdatorn blir att utföra beräkningar för att säkra den amerikanska kärnvapenarsenalen. El Capitan kommer bland annat att användas för att göra simuleringar som ska kunna ersätta kärnvapentester (något USA slutat med sedan länge), och för att räkna ut vilka kärnvapen som passerat sitt bäst före-datum. Den ska också användas för simuleringar som relaterar till bland annat nationell säkerhet och kontraterrorism.

Läs mer: Världens snabbaste superdator ska byggas för USA:s räkning

Exakt vilken hårdvara som ska användas i El Capitan har inte bestämts ännu, mer än att superdatorn likt de flesta andra i toppklass ska använda en kombination av processorer (CPU) och grafikprocessorer (GPU) för att utföra beräkningar.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt