Från Kapstaden till Nordkap, asfalt är något som används i enorma mängder. Bara i Sverige produceras och läggs ungefär ett ton asfalt per person, varje år.
Men även om asfalt är återvinningsbart, och att man numera har vidtagit åtgärder för att hantera utsläpp i alla delar av produktion samt läggning, har forskare hittat ett problem som kan visa sig svårlöst.
Det är vid Yale University som man studerat asfalt, och sett hur den fortsätter att släppa ut komplexa blandningar av organiska sammansättningar, vilket inkluderar farliga föroreningar. Dessa kan leda till att skapa så kallade sekundär-organiska aerosoler (SOA), vilket är en stor bidragande faktor till skadliga partiklar. I forskningen samlades ny asfalt in och värmdes till olika temperaturer.
– En av de stora insikterna är att asfaltsrelaterade produkter släpper ut en mängd olika substantiella organiska föroreningar i luften. Och att det finns en stark koppling till temperatur och andra miljöförhållanden, säger Peeysh Khare som har lett studien.
Vidare såg man i studien att även om utsläppen planade ut vid långvarig värme, så kvarstod de. Det får forskarna att tro att under verkliga förhållanden så släpper asfalt ut föroreningar under lång tid. Därtill studerades även hur solexponering påverkar materialet, och här var skillnaden enorm. Asfalt i direkt solljus hade 300 procent mer utsläpp än den i skugga – något som pekar mot att solstrålning, inte bara temperatur, påverkar.
– Det här är viktigt ur ett luftkvalitetsperspektiv, speciellt under varma, soliga sommarförhållanden.
För att exemplifiera granskade forskarna hur stora utsläppen kan vara i en stad. Rent generellt utgör asfaltslagda vägar samt tak (med olika former av asfalt/bitumenbaserade takläggningar) 45- respektive 20 procent av alla ytor i amerikanska städer. Dessutom uppskattade forskarna att SOA-utsläppen i Los Angeles potentiellt är lika stort som stadens fordon släpper ut.
Det kan låta alarmerande, men forskarna var tydliga med att det inte får misstolkas som att asfalt kan jämföras i totala utsläpp med fordonstrafiken. Vad Yale-teamet ville snarare vill sätta fingret på är att även om förbränningsmotorer fasas ut ur bilarna – så kommer inte alla partikelutsläpp försvinna.
Studien "Asphalt-related emissions are a major missing nontraditional source of secondary organic aerosol precursors" har publicerats i tidskriften Science Advances.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.