Stort framsteg för Smolteks kondensatorer av kolnanofiber

2020-03-30 11:05  

Efter 14 års utveckling har Smoltek hittat en första kund för sina datorkomponenter av odlade kolnanostrukturer. ”Det är ett jätteviktigt kliv för oss”, säger vd Anders Johansson.

Göteborgsbolaget Smoltek har ägnat 14 år i labbet åt att förfina sin teknik för att odla fram datorkomponenter av kolnanostrukturer. Nu har de tecknat sitt första avtal med en av världens största kondensatortillverkare.

Det rör sig om ett utvärderingsavtal värt cirka en miljon kronor som löper till och med augusti. Om allt fungerar som det ska är tanken att det ska övergå till ett kommersiellt licensavtal och att kunden ska börja använda Smolteks teknik i sin tillverkning.

– Det är ett jätteviktigt kliv att vi kommer in hos en långsiktig partner på det här sättet. Det är det första affärscaset som tagit skruv på riktigt och resulterat i ett formellt samarbete, nu går vi in i en djupare relation. Det är ett helt nytt steg för oss som bolag, säger Smolteks vd Anders Johansson till Ny Teknik.

Läs mer: MIT-forskare har byggt en fungerande processor av kolnanorör

Namnet på kunden är än så länge hemligt, och vilken slutprodukt som kondensatorerna kan hamna i vet Smoltek inte ens själva.

– Tanken är att bekräfta att vår teknik kan ge dem lösningen de behöver. I slutänden handlar det om att vi kan göra våra kondensatorer väldigt tunna, säger Smolteks vd Anders Johansson.

När kondensatorerna blir tunnare går det enklare att integrera dem i mer avancerade komponenter som processorer. Kondensatorn kan då exempelvis placeras i ett lager mellan de aktiva komponenterna på chipet och chipets bottenplatta. Något som inte bara är bra av utrymmesskäl utan också gör att avståndet mellan komponenterna minskar, och prestandan ökar.

Du kan läsa mer om tekniken bakom Smolteks odlade kolnanostrukturer i Ny Tekniks reportage från 2018.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt