Största flödesbatteriet har kopplats till elnätet

2022-10-10 09:01  

Med energi för 200 000 invånares dagliga elbehov är flödesbatteriet störst i världen. Nu har det kopplats till den kinesiska hamnstadens elnät – och under oktober tas jätten i drift.

(Uppdaterad)

Batterier som energibackup i infrastrukturlösningar blir allt vanligare – en av fördelarna är att de blixtsnabbt kan gå in och balansera näten.

Kan lagra 400 MWh

Kina satsar på flödesbatterier, och hamnstaden Dalian sitter på världens största. Där har man nu kopplat ett vanadin-flödesbatteri mot nätet som kan lagra 400 MWh, med en maxeffekt på 100 MW. Därmed kommer stationen att kunna täcka elbehovet under en dag för 200 000 invånare. Det skriver Chinese Academy of Sciences i ett pressmeddelande.

Flödesbatterier tar inte skada av att stå urladdade länge, och man slipper risk för brand eller explosioner. Foto: DICP

I mitten av oktober ska Dalian Flow Battery Energy Storage Peak-shaving Power Station tas i drift. En skillnad mot de litiumjonbatterier som används i elbilar och telefoner är att ett flödesbatterier fungerar som en elektrokemisk cell.

Läs mer: Avslag för svensk vindkraftpark – skulle stötta stålindustrin

Det är elektrolyten som innehåller energin, och en majoritet av vätskan hålls i stora tankar utanför cellen. Elen utvinns genom att man låter vätska flöda genom ett membran.

Riskerar inte börja brinna

Tekniken blir relativt billig. Andra fördelar är att flödesbatterier inte riskerar att börja brinna eller explodera, trots den stora mängden lagrad energi.

Läs mer: Deras teknik påstås ge den billigaste gröna elen

Vanadin ger en livslängd som ligger upp mot 20 000 cykler/20 år. Till detta tar flödesbatterier inte skada av att stå urladdade under långa perioder – och elektrolytvätskorna kan återanvändas.

Ska skalas upp till 200 MW

Stationen ska agera som en energibank för staden, men batteriet kan även lagra energi från lokal vind- och solkraft, eller energi från andra kraftslag i månader. Därmed  ger stationen stor flexibilitet.

Tankar för elektrolytvätskor.  Foto: DICP

Flödesbatteriet i Dalian har tidigare omnämnts som världens största batteri i alla kategorier. I skrivande stund har man dock begränsat det till 100 MW och 400 MWh – vilket gör Dalian något mindre än det 120 MW-batteriet som finns i tyska Jengum. Längre fram ska det kinesiska batteriet dock skalas upp till 200 MW och 800 MWh, vilket ger chans på titeln.

John Edgren

Mer om: Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt