Storbritannien inleder process för att godkänna Rolls-Royce reaktor

2022-03-10 15:50  
Rolls-Royce lilla reaktor mäter 16 x 4 meter och får en kapacitet på 470 MW. Foto: Rolls-Royce

Brittiska myndigheter startar en "general design assessment" av Rolls-Royce SMR. Bolaget siktar på att bygga 16 av de små reaktorerna.

Runt om i världen finns ett stort intresseför små, modulära kärnreaktorer, så kallade SMR. Med serietillverkade reaktordelar hoppas man kunna pressa kärnkraftens stora investeringskostnader, och genom att bygga in passiv säkerhet blir det möjligt att placera anläggningar närmare användarna.

Rolls-Royce utvecklar ett brittiskt SMR-koncept som ska stå klart i början av 2030-talet – och förra året höjde bolaget ribban för den förväntade effekten, från 440 MW till 470 MW. Det innebär att deras SMR skulle producera ungefär hälften av Forsmarks reaktor 1.

Elpriset förväntas bli jämförbart med havsbaserad vindkraft där prislappen ligger på cirka 50 pund per MWh, enligt Rolls-Royce. I slutet på 2021 fick företaget utvecklingsstöd från den brittiska staten i form av drygt 2,6 miljarder kronor. Detta kom ovanpå andra investeringar på nära 2,5 miljarder kronor.

Ska granska SMR-reaktorn

Nu har nästa steg tagits, rapporterar World Nuclear News, när processen startar för att få konceptet granskat av myndigheterna. Det är Office for Nuclear Regulation som tillsammans med miljömyndigheter ska inleda en ”General Design Assessment” (GDA) av Rolls-Royce SMR.

– Att gå in i GDA-processen utgör ännu en milstolpe när vi i rask takt rör oss mot vårt mål, att snabbt få ut en flotta av SMR-reaktorer som kan producera billig el med låga koldioxidutsläpp – och bidra till att täcka framtida energibehov samt nå våra mål om nollutsläpp, säger Tom Samson som är vd för Rolls-Royce SMR, till World Nuclear News.

I november ansökte företaget om en GDA av bolagets tryckvattenreaktor. Med dimensionerna 16 x 4 meter kan den transporteras på lastbil, tåg eller med fartyg – och Rolls-Royce räknar med en byggtid på 500 dagar.

I dagsläget är målsättningen att bygga 16 reaktorer, med tio uppförda till 2035. Priset tros landa på 1,8 miljarder pund per reaktor, motsvarande drygt 23 miljarder kronor. Det är dock för de första fem, men därefter kan man eventuellt pressa kostnaderna.

John Edgren

Mer om: SMR Kärnkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt