SSM om Ringhals 4: ”Ingen säkerhetsfråga”

2022-09-20 14:33  

Misstaget som stoppar Ringhals 4 till i januari upptäcktes när larmet gick om jordfel. Nu överväger kärnkraftsägaren om någon form av överhettningsskydd ska installeras.

Det var i slutet av årets avställning för revision som felet begicks. Bränslebytet var i sitt slutskede tidigt på morgonen den 29 augusti och Ringhals 4 förbereddes för uppstart.

Tryckhållaren, ett stort stålkärl ovanför reaktortanken, är till hälften fylld med vatten när den är i drift.

Dess uppgift är att reglera trycket i reaktortanken så att vattnet där inte börjar koka.

Läs mer: Nya uppgifter – så uppstod felet i Ringhals

Stoppet på Ringhals 4 förlängs. Arkivbild. Foto: Jonas Lindstedt/TT

Trycket i tryckhållaren regleras via ett 60-tal elektriska värmare. Nu slogs de på trots att själva tryckhållaren var tom på vatten. Det medförde att minst ett 30-tal av värmarna överhettades.

Misstaget upptäcktes när kontrollrummet fick larm om jordfel. Efter en kortare felsökning slogs värmarna ifrån. Senare visade kontroller att värmarna har skadats och delvis smält.

”Kommer att behöva granska vad de har gjort”

Enligt Anna Collin, presschef på Ringhals AB, uppstod felet när operatörer ville förbereda för kollegorna på skiftet efter.

– Man skulle inte ha spänningssatt värmarna, det var det stora problemet här. Man skulle inte ha gått vidare i instruktionen, säger hon.

Nu uppger Ringhals att instruktioner, rollfördelning och arbetssätt har förtydligats.

Ringhals 3, Ringhals 4, Ringhals 1 och Ringhals 2 – de två sistnämnda är tagna ur drift. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Borde det inte finnas ett automatiskt system som larmar när värme tillförs om kylmedium inte finns på plats?

– Det är något vi måste se över inför framtiden, om vi ska ha någon form av överhettningsskydd eller annan barriär, säger Anna Collin.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har inte inlett någon granskning av händelsen men följer utredningsarbetet och reparationsplanerna på Ringhals 4.

– Vi är helt övertygade om att vi kommer att behöva granska vad de har gjort innan de går upp i effekt, säger Jan Hanberg, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.

”Har man inte rätt tryck går det inte att köra reaktorn”

Tryckhållaren är en komponent som är nödvändig för säkerheten i en tryckvattenreaktor. Den omfattas därför av särskilda krav och kallas för ”en kravställd komponent”. Men det gäller när reaktorn är i normal drift. I det här fallet var reaktorn inte i gång.

– Det här är en lite udda situation. Det är en stor och allvarlig driftstörning, men det är inte någon stor fråga säkerhetsmässigt på grund av driftläget de befann sig i. Och vi på SSM sitter enbart på den säkerhetsmässiga frågan, säger Jan Hanberg.

Nu blir reaktorn avställd till sista januari, men kunde händelsen ha lett till värre konsekvenser?

– Nej. Tryckhållaren hade ingen funktion i det läget. De var på väg att starta och härden var långt ifrån att bli kritisk. Det fanns inga säkerhetsmässiga problem i det läget, säger Jan Hanberg.

Skulle samma fel kunna inträffa när reaktorn är i gång?

– Nej. Det skulle inte gå att köra reaktorn utan vatten i tryckhållaren. Har man inte rätt tryck i reaktorn går det inte att köra den. Reglersystemen skulle inte släppa i gång reaktionerna i härden, säger Jan Hanberg.

Nu måste tryckhållarens värmare plockas ut och ersättas med nya. Samtidigt ska kärlet rengöras ordentligt. Det skräp som finns på kärlets botten och i anslutande rör måste tas bort.

”Viktigt att man inte skadar något”

Sannolikt kommer det att krävas borstning, högtrycksspolning och kemisk rengöring. Vattenfall, som är majoritetsägare till Ringhals, skriver på sin hemsida att metoderna kommer att testas noga innan de används i anläggningen.

Eftersom tryckhållaren är svåråtkomlig och radioaktiv byggs en fullstor kopia på området för att testa tillvägagångssätt och träna personal innan arbetet utgörs på den riktiga tryckhållaren.

– Det är jättebra att man bygger en mock-up för att se hur man ska handskas med det här, säger Jan Hanberg.

För att kunna fylla på mer vatten i reaktortanken efter revisionen måste man plugga igen de ledningar som går mellan tryckhållaren och reaktortanken.

– De här rören är centrala delar som sedan kommer att bli trycksatta och ingår i primärsystemet när reaktorn är i drift. Så det är viktigt att man inte skadar något i själva arbetet, säger Jan Hanberg.

Ett par hundra personer, både från Ringhals egen personalstyrka och från leverantörer, kommer att arbeta med att återställa tryckhållaren.

Tryckhållaren på Ringhals 4

Tryckhållaren är en av tryckvattenreaktorns allra största komponenter. Den är 12,8 meter lång, har en diameter om 2,4 meter och en vikt på cirka 84 ton.

Dess uppgift är att se till att trycket i reaktorn är så högt att vattnet inte börjar koka. Trycket höjs genom att värme tillförs via elpatroner i botten av tryckhållningskärlet och sänks genom att vatten sprutas in i ångan i den övre delen av komponenten.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt