Speljätten Epic Games slukar skånsk startup

2021-04-12 15:14  

Epic Games har köpt Malmöbaserade Planetic Labs med tillhörande utvecklingsplattform för att generera stadsmiljöer i datorspel. Det avslöjar nyhetstjänsten Rapidus.

Planetic Labs grundades 2019 av Stefan Widén och Patrik Almö med fokus på att generera stadsmiljöer med hjälp av GIS-data. I höstas köptes bolaget i tysthet upp av Epic Games och nu tar speljättens företrädare plats i styrelsen. Exempelvis är Epic Games finanschef Randy Scott Gelber ny ordförande för Planetic Labs.

Läs mer: Imponerande video visar fotorealistisk grafik på Playstation 5

– För spelutvecklare kan det ta väldigt lång tid att rita upp städer om de ska bygga varje byggnad och gata för hand. Vi tog fram ett verktyg som automatiskt skapar stadsmiljöer med hjälp av GIS-data så att man får upp block och bara behöver fixa till fasaden och rita ut fönster, säger Planetic Labs medgrundare Stefan Widén till Rapidus.

Spelmotor som används i Fortnite

Genom köpet blir Planetic Labs en del av speljätten Epic Games vars huvudkontor finns i North Carolina, USA. Epic är kanske mest känt för att ha utvecklat en egen spelmotor – Unreal Engine – som användes första gången i det egna spelet Unreal, lanserat 1998. Sedan dess har det bland annat använts i spelsuccéer som Fortnite, Gears of War och Infinity Blade.

Läs mer: Storbråket - därför har Apple raderat Fortnite från App Store

Trots Planetic Labs korta historia är grundarna nöjda över affären med Epic Games, även om man inte vill avslöja storleken på köpeskillingen.

– Vi har skrivit ett tufft sekretessavtal med köparen, så tyvärr kan jag inte säga så mycket mer utöver att vi har fler spännande saker på gång, säger Patrik Almö till Ny Teknik.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt