Solceller på taket – men ingen el vid strömavbrott

2021-03-19 06:00  

Med solceller på taket kan man tro att man alltid får el så länge solen skiner. Men blir det strömavbrott i det omgivande elnätet blir det ingen solel. Det finns lösningar – men de kan bli dyra.

Varför ger inte solceller el vid strömavbrott?

– Det beror på växelriktaren, som omvandlar solcellernas likström till växelström. Växelriktaren känner av elnätets frekvens och spänning och avviker värdena för mycket får den inte mata in el till elnätet, säger Bengt Stridh, solenergiforskare vid Mälardalens högskola.

Varför inte det?

– Det kan stå någon och jobba med elnätet utanför, och kommer det el in på elnätet blir det en säkerhetsrisk för den personen. Så växelriktaren stänger helt enkelt ned. Och då kan man inte använda strömmen i huset heller, säger Bengt Stridh.

Du har ju en massa solceller på din villa, har du själv drabbats av strömavbrott?

– Ja, vi hade strömavbrott för tio år sedan vid jul under ett och ett halvt dygn. Vi hade installerat ett litet reservbatteri men elektrikern hade nog inte riktigt koll på hur man skulle göra så det fungerade inte. Det var något fel med laddningen av batteriet. Och under ett så långt strömavbrott hade batterit ändå inte räckt så långt, berättar Bengt Stridh.

Solceller. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vad krävs för att man ska kunna få el från sina solceller vid ett strömavbrott?

– Man måste ha en frånskiljare som kopplar bort huset från elnätet och ett energilager i form av batterier. Strömavbrottet kan ju komma på natten när man inte har någon sol. Och så behöver man en hybridväxelriktare som kan omvandla solcellernas likström till växelström men också ladda batterier med likström. Man måste också se till att ha ett eget jordtag för anläggningen. Men om man vill vara självförsörjande länge behöver man nog ett reservelverk, som drivs med bensin eller diesel, säger Bengt Stridh.

Bengt Stridh. Foto: Jörgen Appelgren

Det låter dyrt?

– Ja, det är det som är haken. Hur stor kostnaden blir beror på hur långa strömavbrott man vill klara och hur mycket man vill driva i huset. Vill man ha el för uppvärmning under vintern räcker inte ett batteri så värst långt. Även om man kan få skattereduktion för batterier kan det ändå kosta 60 000 till 125 000 kronor för att installera ett batteri om 5 respektive 10 kWh. Beroende på batteristorlek kan det bli nästan lika mycket som priset för en vanlig solcellsanläggning, säger Bengt Stridh.

Läs mer: Så kan solceller slå ut jordfelsbrytare

Men det verkar ändå finnas ett visst intresse?

– Jo, folk börjar väl tänka i de banorna när de får solcellerna. Och nu när det börjar bli mer aktuellt med batterier börjar nog folk fundera lite mer på att det vore bra att köra solel när det är strömavbrott också. Då har man ju nästan alla komponenter, säger Bengt Stridh.

Solpaneler kan enligt en ny rapport slå ut jordfelsbrytare. Arkivbild. Foto: Bertil Ericson / TT

Men om man vill komma billigare undan kan man nöja sig med frånskiljare och hybridväxelriktare, och strunta i batterier?

– Ja, utan batterier är det inte lika hög kostnad. Fast utan batterier blir det bara el när solen lyser, så det är inte lika användbart. Blir det strömavbrott när solen inte lyser har man ingen nytta av en sådan lösning, säger Bengt Stridh.

Hur vanligt är det att folk rustar sina bostäder så att solel kan användas vid strömavbrott?

– Jag tror att det är jätteovanligt. Nästan inga installationer av solcellsanläggningar görs så. Vi har inte strömavbrott så ofta och de varar inte så länge hos gemene man att man bryr sig, säger Bengt Stridh.

Bengt Stridh

Bengt Stridh är civilingenjör i teknisk fysik och har disputerat inom materialvetenskap. Han arbetar som solenergiforskare på Mälardalens högskola.

Sedan 2010 driver han också Bengts nya villablogg, med handfasta råd till solcellsköpare. Från början handlade bloggen mest om den egna installationen på villan utanför Västerås, men har senare breddats till ämnen som ekonomi och politiskt regelverk.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt