Slog nytt solcellsrekord – bytte silver till koppar

2021-09-30 10:11  

Ett byte från silver till koppar som ger guld i slutändan. Nu har man slagit nytt rekord i verkningsgrad för solceller. ”Det kommer att vara mycket intresse för hur det här har åstadkommits”, säger Alison Lennon vid UNSW.

När det kommer till solcells-industrin har jakten på verkningsgrad resulterat i ett nytt rekord. Med 25,54 procent för en kiselsolcell i kommersiell storlek har det Sydneybaserade uppstartsbolaget Sundrive skrivit in sig i rekordböckerna.

Men att man gradvis har putsat på rekordet är inte det enda som är nytt. För till skillnad från tidigare så har man åstadkommit förbättringen genom att byta ut en komponent: Silvret.

I de solcellspaneler som säljs i dag är silver en av grundstenarna för att samla ihop och leda strömmen vidare från cellerna. Faktum är att just produktionen av solceller räknas stå för runt 20 procent av världens samlade konsumtion av grundämnet. Men inte nog med det, efterfrågan på silver väntas öka då nästa generation solceller innehåller mer av den ädla metallen än tidigare.

Det här är lite av en ”David mot Goliat-saga” i solcellsindustrin.

Läs mer: Nytt avdrag sätter fart på solel – snart 100.000 solcellsanläggningar

Så hur kommer man undan detta? Jo, genom att ersätta silver med koppar.

Koppar kostar runt en hundradel så mycket som silver, vilket skulle kunna innebära att man utöver hög verkningsgrad får ett lägre pris på solcellerna.

Enligt Alison Lennon, professor vid University of New South Wales i Australien, så är företagets rekord en stor bedrift.

– Det här är lite av en ”David mot Goliat-saga” i solcellsindustrin, och det har gjort att den kinesiska industrin blivit intresserade. Väldigt många personer, mig själv inkluderat, har spenderat många år för att först demonstrera att koppar är ett ekonomiskt genomförbart och hållbart alternativ till silver, säger hon i ett uttalande på universitets nyhetssajt.

Sundrive uppmärksammas

Genom att visa att metallbytet ger önskad effekt så menar Alison Lennon att det australiensiska nystartsbolaget kommer att möblera om rejält i industrin.

– Ingen hade någonsin trott att de här killarna skulle kunna slå världsrekord, särskilt eftersom industrijättarna har kastat så mycket pengar på det här problemet utan att nå samma resultat, säger hon.

Läs mer: Solelen i EU: Rekordmycket och rekordbillig

Sundrive har redan fått en hel del uppmärksamhet på hemmaplan där flera riskbolag nu har gått in med miljoninvesteringar. Även landets energimyndighet har gått in med tre miljoner dollar för att hjälpa till att skala upp produktionen.

Även i Sverige pågår arbete för att ersätta en del av silvret i solceller med koppar. Ny Teknik har tidigare berättat om Stockholmsföretaget JB Ecotech, som har utvecklat en tejp av polymer och koppartråd för att leda strömmen mellan cellerna i panelen.

Fotnot: Sundrives solceller har verifierats vid tyska Institut für Solarenergieforschung GmbH Hameln / Institute for Solar Energy Research Hamelin.

Felix Björklund

Mer om: Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt