Från koreansk plattformsframtid till amerikansk uppstickarlyx. Efter nyår kommer vi få se mången intressant lansering i elbilssegmentet. Här listar vi några av de mest spännande.
Artikeln är uppdaterad
Det var sagt att 2020 skulle bli ett stort elbilsår. Många tillverkare hade laddat bössan med nyheter som bara skulle skjutas ut. Men så kom covid-19 och det hela kom av sig. Flera märken väntade till efter sommaren i förhoppning om att pandemin skulle lägga sig, men förgäves.
Dock så innebär det att 2021 verkligen kommer att bli fullproppat, detta då många tillverkare utlovat massvis med elbilar till innan 2022 – så det är bråda dagar helt enkelt.
Men vad kommer vi då att få se ute på marknaden? Här nedan har vi listat sju spännande nyheter som rullar ut efter nyår.
Audi RS E-tron GT
Audi RS E-tron GT. Foto: Audi
Pris: från 138 000 euro (i Tyskland)
Batterikapacitet: 93,4 brutto (83,7 netto)
Räckvidd: inte officiellt
Maxeffekt: 475 kW/646 hästkrafter (med boost)
Acceleration 0–100 km/h: under 3,5 sekunder
Snabbladdningskapacitet: 270 kW
Systermodell till Porsche Taycan och en modell som är första exemplet på den nya typen av ”RS”. E-tron GT är en bil för de som vill ha sportig GT med klassiska Audistyrkor, men kryddad med Porsche-teknik.
Vi pratar om samma upplägg med dubbla elmotorer, en tvåstegad växellåda samt rejält med batterier som sitter i Taycan. Och enligt Audi är det den mest kraftfulla modell de någonsin byggt.
BMW IX
BMW IX Foto: BMW
Pris: inte officiellt
Batterikapacitet: 100 kWh
Räckvidd: 600 km
Maxeffekt: 370 kW/500 hästkrafter
Acceleration 0–100 km/h: under 5 sekunder
Snabbladdningskapacitet: över 200 kW
BMW:s nya generation elbil gick länge under namnet Inext – och när bilen presenterades tidigare i höstas fick den sitt nya produktionsnamn. Här pratar vi om en crossover med rejäl kraft och lång räckvidd. En annan nyhet som modellen kommer med är något BMW kallar för ”Shy-tech” – teknik som till skillnad från hi-tech inte ska synas.
En annan intressant sak är att elmaskinen är av en så kallad ESM-typ, det står för Electrically Excited Synchronous Machine och fördelarna är att den ska ha högre verkningsgrad än vanliga permanentmagnetmotorer. Därtill så ska det inte behövas sällsynta jordartsmetaller för att framställa den.
Hyundai 5
Konceptbilen Hyundai 45, som ligger till grund för Hyundai 5. Foto: Hyundai
Batterikapacitet: inte officiellt
Räckvidd: inte officiellt, plattformen ska klara 500 km
Maxeffekt: Inte officiellt, plattformen ska klara ”strax under 600 hästkrafter”
Acceleration 0–100 km/h: inte officiellt, plattformen ska klara 3,5 sekunder
Snabbladdningskapacitet: Inte officiellt, plattformen klarar 350 kW
När Hyundai Motor Group tidigare i höstas visade upp sin nya elbilsplattform E-GMP var de oblyga med att hävda att den är ”bäst i klassen”. Och på pappret ser det imponerande ut. Den ska klara både 800- och 400 volts elarkitektur, kunna husera dubbla elmotorer med effekt på upp till 600 hästkrafter och batterier nog för att leverera räckvidder på 50 mil.
Därtill så ska den stödja snabbladdning i upp till 350 kW och koncernen kommer bygga allsköns modeller på den – från C- till E-segmentet och från sportbilar till suvar. Först ut blir Hyundai 5 som grundar sig på konceptet 45.
Mercedes EQS
Mercedes-Benz EQS i konceptversion Foto: Mercedes-Benz
Batterikapacitet: 100 kW
Räckvidd: över 70 mil
Maxeffekt: 350 kW/470 hästkrafter
Acceleration 0–100 km/h: ca 4,5 sekunder
Snabbladdningskapacitet: 350 kW
Mercedes har redan elbilar ute på vägarna, men det som gör EQS extra intressant är att det blir den första Mercan som byggs på en dedikerad elbilsplattform. Bilen visades upp i konceptform 2019 och två saker man var väldigt tydlig med då var dels räckvidd på 70 mil och dels att det skulle gå att snabbladda 80 procent på under 20 minuter.
Nu har bilen setts rulla ute på vägarna i sina slutgiltiga test och EQS kommer som spjutspetsen i Mercedes offensiv som en av sex nya elbilar.
Lucid Air (Dream Edition)
Lucid Air Foto: Lucid Motors
Batterikapacitet: 113 kWh
Räckvidd: 809 km
Maxeffekt: 805 kW/1 095 hästkrafter
Acceleration 0–96 km/h: 2,5 sekunder
Snabbladdningskapacitet: 300 kW
Det var inte särskilt förtäckt att Lucid hade Tesla i siktet när man presenterade Air efter sommaren. Specifikationerna var uppskruvade så att de övertrumfade Model S på i stort sett allt. Vi pratar om över 80 mils räckvidd, sanslösa accelerations- och laddtider. Därtill så ska modellen även klara av dubbelriktad laddning/energiöveföring.
Uppstickaren har lovat att de ska börja leverera bilar under ”början av 2021” och man har redan börjat fylla orderböckerna med europeiska beställningar.
Det har egentligen inte varit något fel på Fords elektrifieringsplaner, däremot kan man säga att det har haltat lite i realiseringen av dessa. Hybrid-Mondeon kan ju inte sägas vara en hit, och när man väl hade en produkt, Ford Kuga PHEV – så var man tvungen att återkalla den efter att fel upptäckts.
Men nu så kommer den riktiga elbilen. Ford har valt att döpa den till Mustang Mach-E för att renommésnylta på sin kända sportbil – trots att det är rätt långt mellan denna och den ikoniska tvådörrarsbilen. Kan man dock svälja det så framstår Mach-E som en riktigt spännande modell. Bra räckvidd och ett inte allt för högt pris.
Lite senare kommer även prestandaversionen GT. Då pratar vi om snabbare accelerationer (3,7 sekunder) och än mer effekt (465 hk).
Det var på Tokyosalongen 2019 som Nissan visade upp sitt nästa steg i elektrifieringen. Lite udda med tanke på att den nya bilen kommer ett helt decennium efter det att man lanserade Leaf. Med Ariya tar man dock stora kliv framåt. Dels så lanseras bilen med flera olika drivlinealternativ. Eller faktiskt mångsidigt nog med fem olika effekter och alternativen på fram- eller fyrhjulsdrift samt två olika batteristorlekar. Viktigt är även att bilen får CCS-laddstandarden och modellen med det större batteriet får ombordaladdare som stödjer 22 kW.
En annan sak är att Nissan slagit sina påsar ihop med Amazon och Ariya släpps med den amerikanska jättens röstassistent Alexa ombord.
Andra intressanta elbilslanseringar som kommer 2021:
– VW ID.4/Skoda Enyaq/Cupra El-born/ Audi Q4 E-tron
– Dacia Spring Electric
– BMW i4
– Mercedes EQA/EQB
– Citroën E-C4
– Lotus Evija
– Porsche Taycan Cross Turismo
Kommentar: I en tidigare version var det fel bild för Nissan Ariya.
Principen för våra regler är enkel:
visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad
personal.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.