Simulering har lärt robothunden att resa sig upp själv

2019-02-01 07:30  

Se filmen som visar hur en fyrbent robot helt autonomt tar sig upp efter ett fall. Det har den lärt sig på egen hand genom datorsimulering.

Forskare vid tekniska högskolan ETH Zürich i Schweiz har lärt en fyrbent robot att själv resa sig upp, sedan den ramlat eller knuffats omkull. Förmågan bygger på vad roboten lärt sig i datorsimuleringar med hjälp av ett neuralt nätverk, som tagits fram för att överföra simulerade data till benförsedda robotar.

Genom att träna ett neuralt nätverk i simulering och dataöverföring, och applicera det på ett toppmodernt benförsett system, kan vi snabbt, automatiserat och kostnadseffektivt lära roboten färdigheter som går längre än vad som uppnåtts med tidigare metoder, skriver forskargruppen i sin rapport.

– Benförsedda system är en jättestor utmaning inom robotiken, som det har forskats länge på. Det ETH har gjort här är förstås väldigt spännande, men jag vet inte om man kan säga att de lyckats, kommenterar Fredrik Löfgren, robotutvecklare vid Linköpings universitet och i egna företaget Dyno Robotics.

Simlatorn lät Anymal ta nästan 500000 steg per sekund

Den nya metoden har använts för att träna upp Anymal, en fyrbent robot i hundstorlek, som tagits fram av Anybotics AG (ett spinoff-företag med rötterna i ETH Zürichs Robotic Systems Lab).

Läs mer: Robotkollegor sparar 500 timmar på metallföretaget

Simlatorn lät Anymal ta nästan 500 000 steg per sekund, vilket gjorde att simulationen gick nästan 1 000 gånger snabbare än realtid. I simulatorn kunde man dessutom testa förhållanden som skulle vara praktiskt svåra att replikera i verkligheten.

– Att göra sådant här virtuellt har dessutom de fördelarna att det blir billigare, och du slipper en massa slitage på hårdvaran, säger Fredrik Löfgren.

Efter den simulerade träningen kunde roboten inte bara ta sig upp själv efter att ha knuffats omkull, den kunde även röra sig mer energieffektivt och ta sig fram 25 procent snabbare.

Inte är specifik för Anymal

Benförsedda robotar har potentialen att kunna ta sig över högre hinder eller besvärligare terräng, jämfört med robotar som går på hjul eller larvband. Detta ger dem ett bredare utbud av möjliga applikationer.

Som forskargruppen skriver i rapporten: Benförsedda system har potentialen att utföra varje fysisk aktivitet som människor och djur är kapabla till. Sådana robotar kan en dag undsätta människor i svårtillgänglig terräng, bära nyttolast uppför trappor på byggarbetsplatser, inspektera tunnlar eller utforska andra planeter.

– Det är fortfarande väldigt långt kvar innan den potentialen förverkligas. Men ETH är en av de ledande auktoriteterna på området, säger Fredrik Löfgren.

Forskargruppen uppger att deras metod inte är specifik för Anymal, utan kan användas även på andra fyrbenta robotsystem.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt