Saule Technologies printar solceller i koltunga Polen

2020-12-17 06:00  

Intresset för solceller har ökat snabbt i Polen. Ett av bolagen som vädrar morgonluft är Saule Technologies, som utvecklar perovskitsolceller.

Det statliga programmet Mój Prąd, Min elektricitet, inleddes under andra halvan av 2019 för att subventionera mikroinstallationer av solceller (mellan 2–10 kW) för privatpersoner. Över 220 000 har fått stödet, något som betraktas som något av en boom.

Flera företag i världen är på gång att kommersialisera nästa generations solceller, baserade på perovskit. Ett av dessa är polska Saule Technologies, som grundades 2014.

– När vi började var det ingen som sysslade med den här tekniken i Polen. Vi hade väldigt svårt att få finansiering eftersom många tyckte att vi var för tidigt ute, berättar bolagets vd och medgrundare Olga Malinkiewicz för Ny Teknik.

Olga Malinkiewicz, vd och medgrundare av det polska solcellsbolaget Saule Technologies. Foto: Saule Technologies

Alla perovskitmaterial har en sak gemensamt: en särskild kristallstruktur som gör dem betydligt bättre än kisel på att absorbera solljus. Materialen är också billigare att framställa än kiselceller, kan göras tunnare och göra framtidens solceller mer miljövänliga.

Läs mer: Jättepark med solceller och energilager nu i drift

Olga Malinkiewicz är fysiker i botten och har utvecklat en bläckstrålebaserad tillverkningsmetod. Det öppnar för att skriva ut flexibla, böjbara och semitransparanta solceller på olika sorters material, i olika form och storlek, som kan generera energi även i dåligt ljus.

Verkningsgraden på Saule Technologies solceller ska i dag ligga på 10 procent.

– Tio procents verkningsgrad till ett lågt pris, och en produkt som funkar i konstgjord belysning är tillräckligt för att företag ska vilja köpa den redan nu. Man kan använda tekniken för prismärkning på stormarknader, och det är här jag tror att vi kommer att få våra första kunder, säger Olga Malinkiewicz.

Läs mer: Genomskinliga solceller – en bra eller dålig idé?

Internet of things, hustak och laddstationer för bilar är tre tillämpningsområden som bolaget lyfter fram. Saule Technologies har slutfört bygget av en första produktionslinje, med kapacitet att skriva ut 40 000 kvadratmeter per år. Kommersiell produktion ska starta våren 2021.

Mer om Saule Technologies

Det polska solcellsbolaget Saule Technologies grundades 2014 av Olga Malinkiewicz, Piotr Piotr Krych och Artur Kupczunas. Två år senare presenterade bolaget en första tillämpning för sina utskriftsbara perovskitsolceller: en mobilladdare som fungerar i konstgjord belysning.

År 2017 skrev bolaget ut sin första böjbara solcellsmodul på en ultratunn plastfolie.

Saule Technologie har också utvecklat en laddstation för bilar.

Bolaget har precis färdigställt sin första produktionslinje, och räknar med att leverera sina första produkter våren 2021.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt