Så fungerar Gripenplanets raketstol

2018-08-21 12:53  
Grafik: Jonas Askergren/Ny Teknik

Raketstolen – en process i flera riskabla steg måste genomföras på bråkdelar av sekunder.

Tekniken i raketstolarna är ”ett mekaniskt underverk”, sade Mats Helgesson, Flygvapenchef och Gripen-pilot, till Ny Teknik 2015. En process i flera riskabla steg måste genomföras på bråkdelar av sekunder.

Gripens raketstol har så kallad nollnollprestanda, vilket innebär att det går att skjuta ut sig på noll meters höjd och vid noll kilometer i timmen. Då skjuts stolen 50 meter upp i luften innan fallskärmen vecklar ut sig.

Läs mer: Gripen-plan nödlandade i Ungern

Gripenplanen är försedda med raketstolar från den brittiska tillverkaren Martin Baker av modellen MK-S10-LS. Företaget har tillverkat raketstolar sedan 1946 och levererar till flygvapen i 93 länder. Det senaste planet med Martin Baker-stolar är Lockheed Martin F-35 Lightning II. Enligt företaget har 7 545 piloter och passagerare räddats av stolarna genom åren.

Företaget tillverkar också kraschdämpande stolar för bland annat helikoptrar.

Det finns flera skillnader mellan raketstolar i moderna stridsflygplan och de äldre ”katapulstolarna”. Raketstolarna har krutladdningar som tänds i flera steg under utskjutningen, vilket gör processen mjukare och minskar risken för att kotor i ryggen komprimeras. Det går också att skjuta ut sig i högre hastigheter och på lägre höjd.

Niklas Dahlin

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt