Porsche tar klivet in i rymdbranschen

2021-08-04 11:15  
Spectrum är en tvåstegsraket som ska kunna skjuta upp satelliter i låg omloppsbana till ett pris som kan utmana Spacex och Blue Origin. Foto: Isar Aerospace.

Med sin kommande raket ska Isar Aerospace utmana Spacex och Blue Origin om satellit-kunderna. Nu har Porsche köpt in sig i den bayerska uppstarten.

Miljardärerna driver sin egen rymdkapplöpning, och under juli stod slaget om rymdturisterna. Richard Branson och hans Virgin Galactic nådde rymdens gränsland före Jeff Bezos och Blue Origin, om så bara med en dryg veckas marginal. Amazon-grundarens stora strid ligger dock med Elon Musk och Spacex.

Jeff Bezos har försökt ogiltigförklara det kontrakt som Spacex har med Nasa om att bygga månlandaren för Artemis-programmets astronauter. Men nu har myndigheten Government Accountability Office (GAO) slagit fast att det inte finns några felaktigheter kring upphandlingen. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Läs mer: Första observationerna från baksidan av ett svart hål

Drog in 1,4 miljarder i senaste rundan

Teslas grundare har tagit plats som en nyckelspelare i rymdindustrin, och nu verkar en annan biltillverkare ta klivet in raketbranschen. Porsche meddelar att de har köpt in sig i Isar Aerospace, detta som del i en ny finansieringsrunda där det bayerska rymdteknikbolaget drog in cirka 1,4 miljarder kronor. Porsches investering ger dem en okänd andel – som dock ligger under tio procent.

– Som en investerare med fokus på mobilitet och industriell teknik är vi övertygade om att en kostnadseffektiv och flexibel tillgång till rymden kommer att öppna för innovation inom många industriella sektorer. Med Isar Aerospace investerar vi i ett bolag som står väl positionerat för att etablera sig som en ledande europeisk tillverkare av farkoster för uppskjutning. Företagets snabba utveckling är imponerande, säger Porsches Lutz Meschke ett pressmeddelande.

Läs mer: Meteoriten i Norge – så har de räknat ut var den föll

Har testat raketmotorer på Esrange

2020 skrev Isar ett avtal med svenska statliga rymdbolaget SSC om tester av raketmotorer vid Esrange. Det handlar om en ny generation av raketmotorer för små bärraketer, som ska öka förmågan att skjuta upp små satelliter från den svenska raketbasen.

Tidigare i år började Isar att bygga på Spectrum, en tvåstegsraket som ska kunna skjuta upp satelliter i låg omloppsbana till ett pris som kan utmana Spacex och Blue Origin. Den kommer kunna ta laster på omrkring 1 ton. Isar pressar kostnaderna genom att element av produktionen automatiseras samt att raketdelar tillverkas med 3d-skrivare. Isar planerar sin första uppskjutning till nästa år.

John Edgren

Mer om: Porsche Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt