Polestars Roadster-utmanare O2 kommer med egen drönare

2022-03-02 13:00  

Polestars koncept O2 ser ut att ha en hel del gemensamt med Teslas stundande Roadster. Men Polestars version inkluderar även en drönare som kan filma dina körningar.

Med start 2022 kommer Polestar att släppa tre bilar över lika många år. De ska föregås av varsitt koncept – och bolaget verkar vara inne på samma spår som Tesla, vars Roadster har fått framflyttade släppdatum.

Nu visar Polestar upp konceptet O2, en batteridriven roadster med en hardtop, alltså ett avtagbart tak. Fordonstypen förutsätter sportiga köregenskaper, och den låga, breda karossen kombinerar korta överhäng med en lång hjulbas. I dagsläget har dock inga tänkta prestanda presenterats.  

O2 byggs på en aluminiumplattform som är lätt och samtidigt vridstyv. Det är en omarbetad version av Polestar 5:s epoxylimmade aluminiumplattform, och anpassningen för roadstern har utförts av bolagets brittiska utvecklingsavdelning. 

Polestar presenterade nyligen ett nytt samarbete med SSAB. Inom projektet Polestar 0 ska de två bolagen ta fram en elbil som är helt klimatneutral, till 2030. Med O2 introducerar Polestar en förenklad återvinning och återbruk med inredning i ett nytt ”mono-material” av termoplast.

Samtliga mjuka ytor är tillverkade av återvunnen polyester, och all aluminium är dessutom märkt efter sin specifika kvalitet för att underlätta återbruk.

Polestar har jobbat med aerodynamiken till O2

Enligt Polestars vd Thomas Ingenlath är bilen ett smakprov på vad bolaget kan åstadkomma – de visar samtidigt förmågan att behålla sitt formspråk även när förutsättningarna ser helt annorlunda ut.

Polestar har inte nämnt en tänkt räckvidd, men aerodynamiken ska vara utmärkt. O2 har fått en rad luftintag som förbättrar flödet längs karossens sidor och hjulen. Till detta kommer bakljusen som med sin fenform bidrar till en minskad turbulens.

Med ett koncept kan man ju ta ut svängarna lite, och bakom den andra sätesraden finns en drönare som har utvecklats tillsammans med Aerofugias undermärke Hoco Flow. Tack vare ett uppfällbart vindskydd klarar farkosten av att lyfta när O2 rullar, och den kan följa bilen i upp till 90 km/h.

Drönaren är autonom och kan knäppa vackra bilder för dina sociala medier, med bilen placerad i landskapet – eller spela in klipp från den optimala körsträckan, som sedan redigeras direkt via bilens 15-tums skärm för att delas.

John Edgren

Mer om: Polestar Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt