Nytt svenskt vindkraftprojekt väljer stora turbiner om 6,6 MW

2022-07-29 10:38  
Vindkraftprojektet Skaftåsen siktar på 42 turbiner om 6,6 MW. Foto: Arise

Svenska Arise ansvarar för konstruktionen och sedan driften av Kölvallen. Med 42 verk om 6,6 MW ska vindkraftsparken leverera upp till 277 MW.

Arise är en svensk aktör inom förnybar energi, och tillsammans med den brittiska kapitalförvaltaren Foresight Group och Siemens Gamesa har svenskarna tidigare genomfört projektet Skaftåsen. Vindkraftsparken som är under uppbyggnad ligger söder om Sveg i Härjedalen.  

Nu samarbetar trion igen, och den utvalda platsen ligger bara 15 km från Skaftåsen. Det nya projektet med namnet Kölvallen kommer att utgöras av 41 stycken vindkraftverk av modellen SG 6.6-170, där 6,6 anger effekten i MW och 170 rotordiametern i meter. Till detta kommer ett exemplar av SG 6.6-155. Det skriver Renewable Energy Magazine.

Läs mer: Expertens hypotes: Därför bröts vindkraftverket

8 MW i Dalarna

Turbinerna blir bland de största landbaserade i Sverige. Ännu större verk planerar dock Dala Vind AB att använda sig av i parken Orsa Norr, enligt tjänsten Vindbrukskollen. I projektet, som nu befinner sig i fasen att skriva tillståndsansökan, vill bolaget använda sig av 96 verk om 8 MW stycket. 

Totalt kommer Kölvallen att kunna generera upp till 277 MW. Arise ska dels hålla i konstruktionen av vindkraftsparken och sedan stå för driften – och det är bolagets största projekt hittills, skriver Arise i ett pressmeddelande.  

Parken blir först med att använda Siemens Gamesas 5.X-plattform. SG 6.6-155-verket ska sitta i ett 122,5 meter högt torn – medan de övriga 41 stycken 6,6-170-maskinerna kommer att sitta i torn med en höjd på 135 meter.

Läs mer: Vindkraftverk havererade – gick av på mitten

Allt större vindkraftverk

Vindkraftverken blir allt större. De senaste fem åren är den genomsnittliga ökningen per verk 0,57 MW per år. För 2022 ligger snittet för driftsattta turbiner på knappt 5,5 MW, enligt en sammanställning av Svensk Vindenergi. 

John Edgren

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt