Nya Sonos-högtalaren får efterlängtad ljudteknik

2020-05-07 14:05  

Ut med Playbar. In med Arc. Sonos har lanserat en ny ljudlimpa – och den blir första Sonos-högtalaren med stöd för Dolby Atmos-surroundteknik.

Sju år efter debuten för klassiska ljudlimpan Playbar – och två år efter den kompakta Beam – är det dags för en ny premiumenhet. Sonos Arc släpps 10 juni och kommer att kosta 8 999 kronor.

Sonos Arc är en rejäl pjäs, till och med bredare än den designmässigt klumpiga Playbar-klossen. Den mäter 87 x 1 141,7 x 115,7 mm och väger 6,25 kilo. Samtidigt känns den betydligt mer elegant, med sin runda form. Sonos anser att den ändå kommer att försvinna under de allt större tv-apparater folk köper.

Under det välvda gallret med sina 76 000 små borrhål sitter 11 digitala klass D-förstärkare (två fler än i den gamla trotjänaren Playbar), 8 elliptiskt formade baselement och 3 exakt vinklade diskantelement.

”Betydligt mer kompakt, men ger ett riktigt bra ljud”

För att dra maximal nytta av Dolby Atmos-tekniken har Arc två vertikalt riktade förstärkare – höjdkanaler – som kompletterar fem horisontella ljudkanaler (vänster, höger, centrerad, samt vänster- och högersurround). Om innehållet som spelas upp inte har Dolby Atmos-stöd kommer Sonos-programvara automatiskt att ge de uppåtriktade förstärkarna i uppgift att förstärka basen. Om användaren däremot anslutit en subbas så instrueras Arc-enheten att lägga mer krut på mellanregister och diskant. Överlag är Sonos ambition – som brukligt – att anpassa innehållet utan att användaren behöver lyfta ett finger.

Läs mer: Här är Ikeas jättesatsning på smarta hem-prylar

Utöver Atmos finns stöd för Dolby Digital 5.1, Dolby Digital Plus, och PCM-stereoljud. Däremot stöds inte DTS. Sajten Ljud & Bild rapporterar att Sonos tycks anse att ingen tittar på bluray längre, och strömningstjänster saknar DTS-ljud.

En sak som kan vara värt att ha i åtanke är att det inte är möjligt att köra Dolby Atmos med optisk anslutning. En adapter för optisk ljudanslutning följer med i paketet, men för Atmos är det hdmi som gäller. Många tv-apparater har stöd för arc-formatet (arc står för audio return channel), men vill man ha okomprimerad Atmos-återgivning krävs stöd för det rätt så färska earc-formatet.

Arc ersätter Playbar och det mindre kända syskonet Playbase i Sonos produktflora. Nu står valet mellan Arc och Beam, och den senare kan vara väl värd att spana in, särskilt för alla de som bor på en liten yta. Den är betydligt mer kompakt, men ger ett riktigt bra ljud. Speciellt med tanke på att priset är åtminstone 4 000 kronor lägre.

Läs mer: ”Sonos Beam kan bli den enda högtalaren du behöver”

Sonos Arc har stöd för bland annat Google Assistant och Apples Airplay 2, men många lär styra uppspelning och inställningar via Sonos-appen, som i samband med släppet av Arc ska uppdateras och fortsatt kallas S2.

S2 kommer att ha stöd för Arc och två andra nykomlingar i familjen: Sub (Gen 3) och Sonos Five, som ersätter Play:5 (Gen 2). Äldre modeller som får S2-stöd är bland annat Playbar, Playbase, Ikea-högtalarserien Symfonisk och Beam. De modeller som inte ingår kommer att vara fast med den gamla Sonos-appen, som hädanefter ska kallas S1.

S2-appen sägs innehålla ökad säkerhet och en förbättrad design som är mer användarvänlig.

Peter Ottsjö

Mer om: Sonos Dolby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt