Ny studie: Avvecklingsplanerna för kolkraft räcker inte

2019-07-03 09:00  

Flera länder har lovat att avveckla sina kolkraftverk. Men det är inte tillräckligt för att vända klimatförändringen. Det visar en ny analys.

Kolkraft är en välkänd miljöbov. Kol som eldas ger upphov till nästan dubbelt så mycket koldioxidutsläpp per energienhet jämfört med förbränning av naturgas.

För att driva på avvecklingen av kolkraften bildades 2017 koalitionen Powering Past Coal Alliance, PPCA. I dagsläget är 30 länder, bland andra Sverige, medlemmar.

PPCA-medlemmarna har lovat att stänga sina kolkraftverk. Men enligt en ny studie kommer dessa löften bara att leda till en minskning med 1,6 miljarder ton koldioxid fram till 2050.

Läs mer: "Världens sista kolkraftverk byggs snart"

Det kan låta mycket men motsvarar endast 0,7 procent av de prognostiserade globala koldioxidutsläppen under samma tidsperiod från alla kolkraftverk som är i drift i dag.

– För att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader, enligt vad som anges i klimatavtalet i Paris, måste vi avveckla traditionell kolkraft – det vill säga kol som används utan att man fångar in koldioxidutsläppen – i mitten av detta århundrade, säger Jessica Jewell, forskarassistent vid Chalmers och huvudförfattare till studien som har publicerats i Nature Climate Change.

Det är främst äldre kraftverk, som ändå är nära slutet av sin livslängd, som PPCA-medlemmarna lovar att stänga, konstaterar forskarna. Det ger små minskningar i utsläpp.

– Vi beräknade skillnaden mellan om kraftverken skulle stängas när deras livslängd var slut och när de nu stängs enligt löftena. Skillnaden i utsläpp blir väldigt liten, säger Jessica Jewell.

”Hittills har bara rika länder gått med”

För att undersöka möjligheten att utöka PPCA till fler länder jämförde Jessica Jewell och hennes kolleger de nuvarande medlemmarna med länder utanför koalitionen. De fann att PPCA-medlemmarna generellt sett är rika länder med långsamt ökande efterfrågan på el. De har gamla kraftverk och liten utvinning och användning av kol.

Läs mer: Tyskt genombrott för att minska växthusgaser

Ländernas regeringar rankas högt när det gäller öppenhet och transparens, oberoende från privata intressen samt bra skydd mot korruption.

Dessa egenskaper skiljer sig dramatiskt från de stora kolanvändarna som Kina, där efterfrågan på el växer snabbt och kolkraftverken är unga och står för en stor del av elproduktionen. Landet hamnar lägre i rankingen av regeringens transparens och oberoende.

Forskargruppen spår därför att länder som Spanien, Japan, Tyskland och flera mindre europeiska länder kan tänkas ta plats i PPCA inom den närmaste framtiden, medan det är betydligt mer osannolikt att länder som Kina - som ensamt står för ungefär hälften av all kolförbrukning i hela världen - och Indien skulle ansluta sig inom överskådlig tid.

– Powering Past Coal Alliance är en bra start men hittills har bara rika länder som inte använder mycket kol, och vissa länder som inte använder någon kolkraft alls, gått med, säger Jessica Jewell.

Utsläppen från energisektorn ökar

Forskarna har endast hittat ett land, Tyskland, som står utanför PPCA men ändå siktar på att avveckla kolkraften. Landet meddelade nyligen planer på att avveckla sin kolkraft. Enligt forskargruppen kan det leda till en ytterligare minskning av 1,6 miljarder ton koldioxid, det vill säga en fördubbling av PPCA-ländernas nuvarande löften.

Forskargruppen konstaterar dock att länder med långvariga och kraftfulla gruvintressen har svårt att hantera kolsektorn. USA och Australien är två exempel. I Australiens senaste val vann en kandidat som stöder expansion av kolbrytning och uppgradering av kolkraftverk.

Enligt Jessica Jewell tyder forskningen på att utfasning av kol är möjligt när det inte medför stora ekonomiska förluster. Tyskland har öronmärkt 40 miljarder euro för att kompensera regioner som drabbas när kolkraften stängs.

– Det är viktigt att utvärdera kostnaderna och kapaciteten för klimatåtgärder för att förstå den politiska genomförbarheten av klimatmålen, säger hon.

Internationella energirådet, IEA, konstaterade nyligen att utsläppen från energisektorn ökade under 2018, bland annat på grund av nya kolkraftverk i Asien.

Forskargruppen

Forskare från Norge, Österrike, Ungern och Sverige har arbetat med studien. Från Sverige har förutom Jessica Jewell också Aleh Cherp från Lunds universitet deltagit.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt