Nu gör svenska Tobii eyetracking – åt Apple 

2021-11-15 15:00  

Det kanske inte ser så ut, men det här är en Ipad. Den har klätts i ett speciellt skal – med inbyggd eyetrackingteknik – av svenska Tobii Dynavox. ”Det är första gången ögonstyrning blir möjligt med Ipads operativsystem”, säger Dynavox vd, Fredrik Ruben. 

Fram till nu har människor som på grund av sjukdom eller skada bara kan kommunicera med ögonen varit utlämnade åt Windows-baserade enheter. 

– Stöd för Apples produkter är den absolut vanligaste förfrågan vi fått sedan jag började här, säger Fredrik Ruben. 

Tobii Dynavox gör kommunikationshjälpmedel och är än så länge en del av eyetrackingbolaget Tobii (ambitionen är att Dynavox inom kort ska bli ett eget bolag). Företaget har i många, många år jobbat för att implementera ögonspårning på Apples enheter.

Läs mer: Ögonen ljuger inte – här är svenska bolaget som drar nytta av det

Det var dock först i somras som Apple gjorde det möjligt för tredje part att kunna ansluta tillbehör till deras Ipad-utbud. 

– Men med Apple är det inte bara att stoppa in något i en usb-port och själv installera en drivrutin. Man måste komma in under skalet och bygga hårdvara som efterlever Apples regler. Men nu finns native-stöd för vår, och än så länge bara vår, eyetracker för att kunna styra Ipad OS, säger Fredrik Ruben.

TD Pilot i Ipad

Utöver teknik för ögonspårning sitter det i skalet, som Tobii Dynavox kallar TD Pilot, en liten skärm på baksidan. Den visar vad användaren skriver. Dessutom har Dynavox monterat in extra starka högtalare. 

– Den här ska kunna användas på skolgården, på ett disko eller ett kafé. Man ska kunna ropa på hjälp. Det här är trots allt användarens röst, säger Fredrik Ruben.

På baksidan sitter en extra skärm och starkare högtalare.  Foto: Tobii

Och för att inte användarens röst ska dö framåt kvällen har TD Pilot begåvats med extra batterier. 

Ipad med TD Pilot är redo att börja levereras till kunder från och med 15 november. Men det är ingen produkt vem som helst kan införskaffa, utan är enbart till för personer som bara kan kommunicera med hjälp av ögonen. Till skillnad från en vanlig Ipad är den här medicinklassad (den tål exempelvis att tvättas i sprit), kan monteras på rullstol och förskrivs av vården. 

– Vi levererar den som en komplett produkt. När användaren får den kommer den inte i en Apple-låda och en Tobii-låda, säger Fredrik Ruben. 

Enligt Fredrik Ruben gör native-stödet att all funktionalitet man kan förvänta sig av en Ipad är intakt. Därutöver finns Tobii Dynavox-mjukvara som TD Talk, ett program som använder maskininlärning för att förutspå de ord och meningar användaren skriver med ögonen.

Ipad med TD Pilot ger människor som enbart kan kommunicera med ögonen en röst. Foto: Tobii

Apple köpte Sensomotoric Instruments

En intressant detalj i sammanhanget är att Apple för fyra år sedan ska ha förvärvat tyska eyetrackingbolaget Sensomotoric Instruments (SMI). Och det är inte direkt någon hemlighet att Apple satsar stort på augmented reality, ett område som har många beröringspunkter med ögonspårning. 

– Man får komma ihåg att det här är en väldigt nischad marknad. Då är det nog bättre för Apple att inleda ett partnerskap med någon som är helt och hållet fokuserade på det här. En ganska enkel gissning är att de tänker använda sitt eget eyetrackingbolag till något som är betydligt mer mainstream, säger Fredrik Ruben.

Läs mer: Vad är metaverse, och varför pratar alla om det nu?

Det må vara en nischad marknad, men den är inte liten. Tobii Dynavox uppger att det globalt finns omkring 50 miljoner personer som inte kan kommunicera utan ett hjälpmedel. Och enbart två procent av den gruppen har tillgång till ett hjälpmedel. Omkring 5 miljoner personer har en funktionsvariation som gör att de bara kan kommunicera med hjälp av ögonen. 

Peter Ottsjö

Mer om: Tobii Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt