Nasa ska testa Spinlaunch katapult för att slunga upp satelliter

2022-04-13 14:11  
Spinlaunch uppskjutningskammare i New Mexiko. Foto: Spinlaunch

Spinlaunch accelerator ska på sikt kunna slunga upp satelliter i omloppsbana. Nu ska Nasa undersöka om tekniken fungerar.

Sedan 2014 försöker det amerikanska bolaget Spinlaunch utveckla ett alternativt sätt att skjuta upp satelliter. Med hjälp av en accelerator i en jättelik vakuumkammare ska bolaget kunna få upp satelliter i en hastighet på över 8 000 kilometer i timmen, och sedan slunga upp dem i omloppsbana. 

Bolaget genomförde sin första testuppskjutning i november 2021, men än så länge gäller det så kallade kastbanefärder (eller suborbital flight på engelska). Fast testet verkar ha övertygat Nasa om att tekniken har potential.  

Spinlaunch har slutit avtal om att genomföra en testuppskjutning åt Nasa senare under året. Tillsammans ska parterna sedan utvärdera tekniken och publicera en offentlig rapport. 

I ett uttalande kallar Spinlaunchs vd och grundare Jonathan Yaney kontraktet för en brytpunkt. Bolaget skiftar nu fokus från teknikutveckling till kommersialisering.  

– Det började som en innovativ idé för att göra rymden mer tillgänglig och har utvecklats till en tekniskt mogen och omvälvande metod för uppskjutningar. Vi ser fram emot att tillkännage fler kunder inom kort, och är väldigt tacksamma för Nasas fortsatta intresse och stöd för Spinlaunch, säger han i ett uttalande.

Läs mer: Kommersiell bemannad raket lyfter mot rymdstationen ISS

Frågetecken kring tekniken

Den nuvarande testanläggningen i New Mexiko är lika hög som Frihetsgudinnan, men bolaget har redan planer på en fullskalig uppskjutningsanordning som är uppemot tre gånger så stor. 

Samtidigt finns en viss skepsis till hur väl metoden kommer att fungera i praktiken. Bland annat handlar det om att de höga hastigheterna kommer att begränsa vad som går att skicka upp. 

– Med den lösning som Spinlaunch har får man en acceleration som är flera tusen gånger tyngdaccelerationen mot den struktur som roterar därinne. I de största konstruktionerna har man armar på 50–100 meter som vad jag förstår ska rotera med 400–450 varv per minut – och det blir ju enorma centrifugalkrafter som man måste dimensionera själva experimentet eller farkosten efter. Vanligtvis har man inte så stora accelerationer under så lång tid, sa Gunnar Tibert på KTH:s rymdcenter till Ny Teknik i anslutning till Spinlaunchs första test

Simon Campanello

Mer om: Rymden Satelliter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt