”Myndigheterna i maskopi med hackare”

Nyligen anklagade USA den kinesiska staten för omfattande hackerangrepp. Nu slår Kina tillbaka mot anklagelserna och hävdar att de är fabricerade – något som Kinakännare i Sverige avvisar.

Det handlar bland annat om så kallade ransomware-attacker från kinesiska regeringskopplade hackare, där datorer eller nätverk sätts ur funktion och en lösesumma krävs för att de ska återställas. USA med sina allierade anklagar även Kina för ett stort angrepp mot e-postmjukvaran Microsoft Exchange, något som drabbade minst 30 000 amerikanska företag och organisationer.

Läs mer: USA anklagar Kina för it-angrepp - Norge kallar upp Kinas ambassadör

Kina tillbakavisar USA:s anklagelser och hävdar att anklagelserna är "fabricerade".

– USA har samlat ihop sina allierade för att ägna sig åt orimlig kritik mot Kina när det gäller it-säkerhet. Detta är fabricerat och helt motiverat av politiska syften, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesman Zhao Lijian.

Han hävdar vidare att USA inte har kunnat presentera tillräckliga bevis.

Agerandet inte oväntat

Svenska Kinakännare menar Kinas agerande inte är oväntat:

– Att Kina bedyrar sin oskuld är inte oväntat. Man agerar på samma vis vad gäller exempelvis förtrycket i Xinjiang och uppkomsten av covid-19. Att istället beskylla stormaktsrivalen USA har även det blivit en kinesisk paradgren, låt vara att som i detta fall utan några konkreta exempel, säger Jojje Olsson, Kinakännare och frilansjournalist, till Ny Teknik.

Läs mer: “Kina måste minska sitt teknikberoende till omvärlden”

Han säger att kinesiska hackare har länge skapat oro bland utländska myndigheter och företag.

Jojje Olsson, svensk journalist som bevakar Kina

– En betydande skillnad mot hackare i många västländer, är att de inte bara skyddas av utan även erbjuds anställningar eller andra förmåner av landets regim. Hade Peking velat slå ner mot inhemska hackare hade man givet sin kontroll över samhället enkelt kunna göra det, på samma vis som man i dag exempelvis bedriver en kampanj mot bitcoin. Men eftersom myndigheterna istället agerar i maskopi med hackarna, så finns fog för att säga att hackattacker från Kina backas upp av staten, säger Jojje Olsson.

Läs mer: Israel ska se över övervakningshärva

Han tror dock inte att ordbråket mellan Kina och omvärlden kommer att få några särskilda konsekvenser i praktiken.

"Knappast troligt att omvärlden agerar"

– Kinas ekonomiska makt ger i regel regimen fri lejd att bedriva den politik man anser främja sina intressen, utan större risk för konsekvenser. Med tanke på att Kinas agerande inom andra områden de senaste åren inte fått några långtgående följder, så är det knappast troligt att hackerattacken mot Microsoft heller kommer få omvärlden att agera i annat än hårda ordalag, säger Jojje Olsson.

Läs mer: Cyberväderrapport ska minska attackrisken

TT / Ny Teknik

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt