Monstruös solpark i Australien ska skicka el till Singapore

2021-09-02 13:42  

Bolaget Sun Cable planerar att bygga världens största sol- och batteripark i norra Australien. Därifrån ska en 5 000 kilometer lång likströmsledning transportera el till Singapore.

Projektet kallas AA Power Link och innebär att en park med solceller och batterier byggs nära Elliott i the Northern Territory. Därifrån ska en luftledning för högspänd likström överföra elektriciteten till Darwin, 800 kilometer längre bort. Via en undervattenskabel för högspänd likström ska strömmen sedan överföras vidare, 4 000 kilometer till Singapore.

Hittills har planerna omfattat solceller om 14 GW och batterier med 33 GWh lagringskapacitet. Det gör projektet till både världens största solpark och världens största batteripark.

Första elen till Singapore 2027

Nu sväller ambitionerna ännu mer.

– Det kan absolut bli en rejäl ökning från det. Vi jobbar fortfarande på att förfina siffrorna, säger David Griffin, vd för Sun Cable, till radiostationen ABC och utlovar fler detaljer i slutet av september.

Här är solpaneler monterade med 5B:s installationssystem i en annan solpark. Foto: 5B

Orsaken till de utökade planerna är, enligt bolaget, dels att kunderna vill ha en jämnare eltillförsel över hela dygnet, samt att solcellstekniken förväntas förbättras under de år som återstår innan parken är på plats.

Ännu har inga byggarbeten påbörjats. Bolaget jobbar fortfarande med geotekniska analyser och förberedelser.

Men ambitionen är att den första elen från anläggningen ska levereras till Darwin 2026 och till Singapore året därefter.

Vill stå för 15 procent av Singapores el

Singapore är i dag starkt beroende av naturgas för att få el. Förra året stod naturgas för 96 procent av landets inhemska elproduktion. En ökad tillförsel av solel skulle därför minska koldioxidutsläppen.

Australien har goda förutsättningar för att utvinna solenergi. Enligt en regeringsuppskattning från 2018 får landet i medeltal 58 miljoner petajoule solenergi varje år, vilket skulle innebära att en solcellspark om 50 gånger 50 kilometer skulle räcka för att täcka hela Australiens elbehov, skriver The Sydney Morning Herald.

Sun Cable hoppas med sitt interkontinentala elnät kunna täcka 15 procent av Singapores elbehov.

Monsterprojektet är dock inte särskilt billigt. Enligt bolaget landar kostnaden på 26 miljarder australiska dollar, vilket motsvarar 164 miljarder kronor.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt