Modvion har rest sitt första vindkraftstorn i trä

2020-05-07 06:00  

En stor milstolpe för Modvion som rest ett 30 meter högt vindkraftstorn i massivträ på Björkö utanför Göteborg. Nu är siktet inställt på fullstora torn på över 150 meter.

Genom att bygga vindkraftstorn i massivträ kan de bli mer kostnadseffektiva och få en lägre klimatpåverkan, menar det Chalmers-anknutna startupbolaget Modvion.

Förra veckan reste de sitt första färdiga trätorn på Björkö i Göteborgs skärgård.

– Det är väldigt viktigt att få visa upp det vi vetat länge: att det vi gör fungerar, säger Modvions vd Otto Lundman.

Det 30 meter höga tornet kom på plats den 28 april och har tillverkats på Moelevens limträfabrik i Töreboda. Konstruktionen består av flera moduler som sedan sammanfogas, något som gör det betydligt enklare att transportera jämfört med ett vindkrafttorn i stål.

– Nu när tornet är på plats vill vi exempelvis se att materialet rör på sig på samma sätt som i våra simuleringar, och verifiera våra beräkningar. Det gäller både töjningar i materialet och att se att det inte blir några fuktrörelser, säger Otto Lundman.

Läs mer: Nu digitaliseras vattenkraften – styrs automatiskt med el

Ska användas i forskningssyfte

Tornet på Björkö har beställts av Svenskt vindkraftstekniskt centrum vid Chalmers som under våren monterar en vindkraftsturbin med kolfiberblad, och driftsätter verket efter sommaren. Med hjälp av en mängd sensorer ska forskare vid centret samla in data från kraftverket som sedan kan användas som underlag för studier.

– Det viktiga är att vi har järnkoll på allting. Det är extremt svårt för forskare att komma åt alla data från vindkraftverk, de är alltid företagsspecifika och ofta hemliga. Men det här är totalt öppet, säger centrets föreståndare Ola Carlson som är biträdande professor i förnyelsebar elkraftproduktion.

Det finns bland annat planer på forskningsprojekt om hur vindkraftverk kan användas för frekvensreglering i elnät och om hur framtidens vindkraftsblad kan utformas.

Läs mer: Solpaneler smälter snön innan den blir för tung

Tornet lyfts på plats. Foto: Paul Wennerholm

Fullstora torn på över 150 meter

Efter 30-meterstornet på Björkö väntar ett första fullstort torn på minst 110 meter som ska stå klart under 2022, beställare är Varbergs energi. Sedan tidigare finns också en avsiktsförklaring om att leverera 10 torn som är minst 150 meter höga till Rabbalshede kraft för en vindkraftpark i Töreboda kommun.

– Det här tornet var möjligt att bygga med handverktyg, nästkommande torn når sådana storlekar att det inte längre är praktiskt genomförbart. Då ska vi industrialisera processen och automatisera många steg i tillverkningen, säger Otto Lundman.

Planen är inte att bygga några egna fabriker, utan att även i fortsättningen arbeta ihop med partnerföretag som exempelvis Moeleven för att sköta tillverkningen av modulerna till vindkrafttornen.

Läs mer: Köpcentrumet ska frekvensreglera elnätet – ”Ska inte påverka kunderna”

Modvion grundades 2016 med stöd från Chalmers Ventures. I dag har teamet snart växt till åtta anställda, och hittills har man tagit in runt 12,8 miljoner kronor i externt kapital och ytterligare ett antal miljoner i offentligt kapital. Den senaste nyemissionen stängdes i januari, vilket gör att bolaget har ekonomin säkrad trots den pågående coronapandemin som har gjort situationen svår för många startupbolag.

– Vi var väldigt tacksamma att vi stängde nyemissionen innan allt brakade loss och att vi inte behöver göra någon ytterligare nyemssion den närmaste tiden, säger Otto Lundman.

Simon Campanello

Mer om: Modvion Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt