Mikrovågskanonen ska stoppa terrorattack med fordon

2018-04-30 06:00  
Foto: U.S. Army

Den kraftfulla mikrovågspulsen ”Radio Frequency Vehicle Stopper” slår ut motorelektronik. Nu ska systemet stoppa självmordsbombare – och terrorister som använder fordon som vapen.

Självmordsbombare har länge utgjort ett betydande hot mot militära posteringar. Ett historiskt exempel är attacken mot USA:s bas i Beirut 1983, då två lastbilar fyllda med sprängmedel dödade 241 amerikaner och 58 franska medborgare. Nu presenterar Pentagons Joint Non-Lethal Weapons Program (JNLWP) ett vapen som kan stoppa hotfulla fordon.

”Radio Frequency Vehicle Stopper” skjuter ut ett bombardemang av mikrovågor över en rad frekvenser. De slår ut den elektronik som finns i alla moderna bilar, och konsekvensen blir att fordonet omedelbart stannar. Systemet använder mycket kraftfulla magnetroner för att generera intensiva pulser, och motorn kan inte startas om så länge kanonen är påslagen.

– Störningssändaren riktar in sig på bilens motorstyrning, och genom att den tvingar systemet att reboota gång på gång så slås motorn ut. Som en osynlig hand håller mikrovågorna bilen på plats. De här kraftfulla mikrovågorna påverkar allt som innehåller elektronik – och så länge sändaren är påslagen förblir fordonet stillastående, säger David Law som leder arbetet på JNLWP till Popular Mechanics.

Läs mer: Så ska lastbilskapningar stoppas

Ursprungligen utvecklades vapnet för att förhindra scenarion liknande Libanon-attentatet. Men med dagens hotbild från terrorister finns det ett stort intresse för att använda kanonen för att stoppa de som använder fordon för att attackera civila – som på strandpromenaden i Nice, London Bridge, eller Drottninggatan i Stockholm.

Två versioner finns att tillgå – en med räckvidden 50 meter, samt en tre gånger så stor enhet som sägs nå ”några hundra meter”. I tester har man ”beskjutit” allt från personbilar till tunga fordon, och systemet har visat sig vara effektivt mot mer än 80 procent av måltavlorna.

Tekniken kan även användas för att slå ut båtar. Därmed kam man aktivt avbryta händelser som attacken mot USS Cole i Jemen år 2000. Då lyckades självmordsbombare köra in en mindre båt i sidan på krigsfartyget. Explosionen dödade 17 matroser och skadade 39.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt