Microsoft fiskar upp datacenter efter två år på havsbotten

2020-09-15 12:20  

Bolaget kallar konceptet pålitligt, praktiskt och energisnålt. Att driva servrar på havets botten kan vara ett framgångsrecept.

I juni 2018 sänkte Microsoft ned en container innehållande 864 servrar och drygt 27 petabyte data i havet utanför Orkneyöarna norr om Skottland. Efter att ha snurrat på 35 meters djup i två år är experimentet som kallas Project Natick nu avslutat – och utfallet positivt.

Microsoft uppger att servarna som kördes i undervattensracken klarade sig mycket bättre än vad servrar i genomsnitt gör i datacenter på land.

– Felfrekvensen var bara en åttondel av vad den är på land, säger projektledaren Ben Cutler i ett pressmeddelande.

Varför så pass få servrar slutade fungera under experimentets gång återstår att se. Forskarlaget på Microsoft tror att det beror på en kombination av flera faktorer, men att två spelat stor roll. Dels var tanken var fylld av kväve, vilket orsakar mindre korrosion på hårdvaran än syre. Dels fanns det inga mänskliga tekniker som kunde råka stöta till utrustningen i racken.

Läs mer: Analys: ”Med Arm vill Nvidia nå ai-världsherravälde”

Foto: Jonathan Banks

Den stora fördelen med att placera servarna i havet ligger annars i kylningen. Via värmeväxlare kunde det kalla havsvattnet bidra till att kyla servarna. På land hade samma process konsumerat både energi och vatten.

Tanken med små undervattendatacenter är att de ska vara enkla att placera ut på kustnära platser där det finns behov av beräkningskraft. En liten bit av Microsofts Azure-moln skulle kunna placeras närmre kunderna.

Microsoft spekulerar i att ett dussintal undervattenscontainrar skulle kunna kopplas samman för att bilda ett Azure-kluster. Servarna skulle sedan bytas ut med ungefär fem års mellanrum för att ersätta trasiga enheter och uppgradera hårdvaran.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt